BCAA Nedir?
Proteinin yapı taşlarından olan BCAA’lar egzersiz esnasında ihtiyaç duyulan enerjinin sağlanması görevini üstlenmektedir. BCAA’lar üç amino asitten oluşmaktadır. Bunlar Lösin, İzolösin ve Valin’dir. Bu üç amino asit doğrudan kasları etkilemesinin yanı sıra kas onarımı, kas büyümesi ve kas iyileşmesi için en iyi takviyelerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Dallanmış zincirli aminoasit asit olarak adlandırılan BCAA, alifatik bir yan zincire yani üç veya daha fazla karbon atomuna bağlı merkezi karbon atomuna sahip olan amino asittir. Vücutta esansiyel olarak bulunan bu asitler üretilemez. Proteinojenik amino asitler arasında yer alan üç BCAA vardır: Valin, İzolösin ve Lösin. Bu üç BCAA insanlar için dokuz temel amino asitler arasında oluo kas proteinlerindeki amino asitlerin %35’ini ve memelilerin ihtiyaç duyduğu amino asitlerin %40’ını oluşturmaktadır. BCAA’lar kas yıkımının engellemesi ve kas gelişimi için son derece önemlidir ve protein sentezlerinde büyük rol oynamaktadırlar.
BCAA Ne İçin Kullanılır?
BCAA’lar yağsız kas kütlesini ve performanslarını arttırmak için sporcuların kullandığı gıda takviyeleridir. Kas yorgunluğunun azaltımı, iyileşme döneminin hızlandırılması ve antrenman esnasında amino asit kaybının absorbe edilmesi için kullanılmaktadır. Diğer amino asitler karaciğerde metabolize edilirken BCAA’lar kaslar metabolize edilmektedir bu sebeple valin, lösin veya izolösinin herhangi bir tanesi vücutta yeterli seviyede mevcut değilse kas kaybı oluşmaktadır.
BCAA Değerleri Nasıl Olmalı?
BCAA’ların faydalı olması ve en iyi şekilde kullanılması için vücut ağırlığına uygun şekilde ayarlanması gereklidir. Buna göre kilogram başına en az 200 mg kullanılması önerilmektedir. Örneğin 75 kiloda olan bir kişinin günde en az 15 gram (15000 mg) BCAA takviyesi alması tavsiye edilmektedir.
BCAA Doğru Kullanımı Nedir?
BCAA takviyesi genelde toz veya tablet olarak yapılmaktadır. Boyut ve yoğunluğuna göre günde 3 kez alınabilir. Günlük dozun aşılmaması koşuluyla egzersiz öncesi veya sonrası alınabilmektedir. BCAA tozu antrenman sırasında sporcu içeceği ile karıştırılarak kullanılabilir. BCAA tabletleri ise bol su ile yutularak kullanılmaktadır. Doğru şekilde kullanıldığı ve doz aşımı yapılmadığı zaman zararsız bir takviyedir.
BCAA Faydaları Nelerdir?
· Kas büyümesini arttırır.
· Kas ağrılarını azaltır.
· Egzersiz kaynaklı yorgunluğu azaltır.
· Kas kaybını engellemektedir.
BCAA Ne Kadar Zaman Kullanılır?
BCAA takviyesi kısa sürede etkisini göstermektedir. Antrenman sırasında, antrenman sonrasında ve kardiyo sırasında BCAA takviyesi almak kasların beslenmesi, kasların onarımı, kasların iyileşmesi, kas kaybının önlenmesi ve antrenman yoğunluğunu azaltmak için kullanılabilir.
BCAA Antrenmandan Ne Kadar Önce Alınmalı?
Toz haline getirilmiş olan BCAA antrenman öncesi 2 saat kadar önce alınırsa performans artışından önemli bir etki yaratmakta ve yorgunluğu azaltmaktadır.
BCAA İçtikten Sonra Alkol Alınır Mı?
Alkol hücrelerdeki hormon ve protein sentezini düşürmekte fiziksel ve zihinsel olarak insan vücudunu etkilemektedir. Spor yapan kişilerde performans düşüklüğü sebep olurken kas gelişimini de olumsuz etkilemesi sonucu vücutta deformasyona neden olmaktadır. Kas dokusunda yer alan hücreler tarafından ve kas gelişiminde ihtiyaç duyulan protein miktarı alkol kullanımı sonrasında %35 civarında düşmektedir. Alkol kullanımı defarmasyonun yanı sıra kas gelişimi ve büyüme hormonunu da baskılamakta ve vücut bozukluklar meydana getirebilmektedir. Bu sebeple uzmanlar sporcuların alkolden uzak durmalarını önermektedir.
BCAA Tek Başına Kullanılır Mı?
BCAA içerisinde bulunan amino asitler kas yapım aşamasında çok önemli bir role sahiptirler. Fakat BCAA alırken yeterli miktarda protein ihtiyacı karşılanmadıysa BCAA faydalarından yararlanmak pek mümkün olmayabilir. BCAA bu sebeple tek başına yeterli değildir ve gerekli olan protein miktarı temin edildikten ve ihtiyaç duyulan amino asitler alındıktan sonra BCAA tüketilmelidir.