Araç Kışın Neden Çok Yakar?

Araç Kışın Neden Çok Yakar?

Araç Kışın Neden Çok Yakar?

Kış aylarında düşen hava sıcaklıkları sebebiyle yakıt tüketiminde %20’lere varan artışlar yaşanmaktadır. Aracın kışın çok yakmasının birden fazla sebebi bulunuyor. Öncelikle motorun geç ısınması, optimum yakıt tüketimi noktasına ulaşılmasını engellemektedir. Ayrıca motor yağının kalınlaşması sonucu hareketli parçaların sürtünmesi artıyor. Bu yüzden de yakıt tüketimi artmaktadır. Soğuk havalarda sürekli çalışan ısıtıcıda akü üzerine ekstra yük bindirmektedir. Akü kullanımı da yakıt tüketimini etkilemektedir.

Kışın zorlu koşullarına karşı korumak için aracı kışa hazırlamak gerekiyor. Kış aylarında olası tehlikeleri önlemek için bazı bakımları yaptırmak ve aracın parçalarındaki değişiklikler, zorlu hava şartlarına karşı daha güvenli sürüş ve motor sağlığı için önem kazanıyor. Bu yüzden aracı kışa hazırlamak için aşağıdaki uygulamaları yapmalısınız.

·        Radyatör suyuna antifiriz eklenmeli

·        Silecek değişimi

·        Akü kontrolü

·        Kış lastiklerine geçiş

·        Buji kontrolü

·        Aydınlatma sisteminin kontrolü

·        Fren sistemi kontrolü

·        Hava filtresi değişimi

·        Klima gazı, polen filtresi ve kalorifer kanalı kontrol edilmelidir.

Kışın Araç Bakımı Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminin soğuk ve yağışlı geçmesi bakımsız araçlar için ekstra sorunlar çıkartmaktadır. Ortaya çıkabilecek sorunlar sadece araç için değil, çevreye karşı da olabilmektedir. Bu yüzden kışın araç bakımı yapmak gerekiyor. Kışın araç bakımı için şunları yapmalısınız:

·        Aracın servis bakımını yaptırın. Soğuk havanın motorda olumsuz etki yarattığı bilinmektedir. Yaşanabilecek arızaların önüne geçebilmek için kışa girmeden önce bakımları yaptırırsanız kış aylarında; tamir, bakım işleriyle uğraşmamış olursunuz.

·        Akünüzü mutlaka kontrol edin. Akü kontrolünün zaten periyodik olarak yapılması gerekiyor. Kış aylarında ise ekstra kontrol edilmeli. Soğuk havalarda akü bozulmaları sık görülmektedir.

·        Radyatör suyu için mutlaka antifriz kullanın. Hava 0 derecenin altına düştüğünde motor suyunun donmasını istemezsiniz.

·        Kış aylarında yolda kalmak istemiyorsanız kışlık lastiklere geçmelisiniz. Güvenli bir sürüş için kaliteli lastikler kullanılmalıdır.

·        Kış aylarının yağışlı geçmesi sebebiyle: Sileceklerinizi yenileyebilir veya lastik değişimini yapabilirsiniz. Ayrıca cam suyunu mutlaka kışlık tercih edin. Yoksa hava soğuduğunda donacağı için kullanım dışı kalacaktır.

·        Son olarak ise araçta kış arıza kitlerinden bulundurabilirsiniz. Yolda kalma ihtimalinize karşı bu kit, yaşamsal destek sağlamaktadır.

Kışın Araç Camlarında Oluşan Kristalleşme Olayı Nedir?

Kış aylarında hava sıcaklıklarının 0 derecenin altına düşmesiyle birlikte havanın içerisinde bulunan su parçacıkları donmaktadır. Araç camlarının üzerindeki kristalleşmenin sebebi de budur. Havanın içerisindeki nem yani su donarak cam üzerinde buz olmaktadır. Özellikle sabahları işe giderken sürücülerin camlarıyla mücadelesini görmüşsünüzdür. Kış aylarında neredeyse her gün kristalleşme olayı görülmektedir. Kazıma yoluyla kurtulabileceğiniz gibi buz çözücü spreylerde kullanabilirsiniz. Ayrıca kristalleşmeyi önlemek için buzlanmayı önleyen spreyler bulunmaktadır. Akşamdan camın üzerine sıkarsanız sabah kristalleşme olmayacaktır.

Kışın Aracın Çabuk Isınması İçin Ne Yapılır?

Kışın araçların ısınması için motor büyüklüğüne göre belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Bazı araçlarda 10-15 dakika boyunca klimadan sıcak hava gelmediği görülmektedir. Böyle olunca kullanıcılar hızlı ısıtma yolları aramaktadır. Ama kışın aracın çabuk ısınması için yapılacak herhangi bir şey bulunmuyor. Yani aracı doğal haline bırakmalısınız. Aracı yüksek devirde kullanmak çabuk ısınmasını sağlasa da zararlı olduğunu bilmelisiniz. Henüz ısınmayan yağ yüzünden ve soğuk motor parçaları sebebiyle motor ciddi zararlar görebilir. Bu yüzden normal devirlerde kullanarak beklemelisiniz.

Kışın Araç Kliması Nasıl Kullanılmalıdır?

Ülkemizde çoğu bölgede sert geçen kış ayları sebebiyle araç klimaları önem kazanmaktadır. Bu yüzden kış mevsiminde araç klimasını çalıştırırken bilmeniz gerekenler bulunuyor. Öncelikle kış başlamadan klima bakımını yaptırmak da fayda var. En azından polen filtresini değiştirmelisiniz. Kış ayları başladığında ise klima haftada en az bir kere 10 dakika çalıştırılmalıdır. Bu sayede yağlı kalır ve klima contalarını kurutmaz. Klima peteklerinde ise yağış sebebiyle kir birikecektir. Bu bölgenin de temizliğine dikkat edilmelidir.

Kışın Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kış aylarına baktığımızda kaza oranlarında artış olduğunu görmekteyiz. Bunun en büyük sebebi hava şartlarıdır. Hava sıcaklıklarının aşırı düşmesi sonucu yolda buzlanmalar olabilmektedir. Buzlanma sonucunda ise ağır kazalar yaşanabiliyor. Bu yüzden kışın aracı kullanırken daha dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle virajlarda temkinli davranmalısınız. Araç kaymaya başladığında panikleyip frene basmayın. Kayan araçta frene basıldığında kontrolü kaybedebilirsiniz. Ayrıca kış aylarında yaşanan kazaların birçoğu da kullanıcıların hatasından kaynaklanmaktadır. Kışlık lastik kullanılmadığı için hafif kar yağışında bile sürücüler kontrolü kaybetmektedir. Bunların yanında da kış aylarında takip mesafenizi biraz daha açmalısınız. Çünkü soğuyan hava sebebiyle lastiklerin yola uyguladığı direnç azalacak ve durma mesafeniz artacaktır. Öndeki aracın ani frenlemesi sonucu yaşanan kazalar da sıkça görülmektedir.

Kışın Araç Lastik Basıncı Nasıl Olmalı?

Hava sıcaklıklarının normal olarak tanımlanabileceği mevsimlerde, lastiklerin hava basıncı 32 Psi yani 2.2 bar olmaktadır. Ancak kış mevsiminde lastik basıncının değiştirilmesi gerekiyor. Bunun sebebi performansı arttırmak ve güvenli sürüştür. Kış mevsiminde ise: 35 Psi 2.4 bar olarak ayarlanmalıdır. Eğer bar değerini Psi olarak çevirmek isterseniz 1 bar 14.50 Psi’ye denk gelmektedir.

Kışın Araba Lastiklerine Zincir Takılmasının Nedeni Nedir?

Kış aylarında her arabada bulunması gereken malzemelerden biriside lastik zinciridir. Bu zincirlerin hayat kurtarıcı olduğunu söylemeliyiz. Şiddetli kar yağışı sonrası yolların kapandığını ve araçların hareket edemediğini görmekteyiz. Bunu sebebi: Yol üzerinde biriken kar yüzünden lastiklerin yola tutunamamasıdır. Her ne kadar kışlık lastikte takılsa 4-5 cm kar kalınlığı oluştuğunda hareket etmek imkansız hale gelebiliyor. Zincirlerde burada devreye giriyor. Lastiklerin etrafını sararak karın üzerinde tutunma sağlıyor. Bu sayede araç hareket kabiliyetine yeniden kavuşmuş oluyor.

Kışın Araç Muayenesinde Kış Lastiği Zorunlu mu?

TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenelerinde ağır kusurlardan biriside lastik uyumsuzluğudur. Her ne kadar lastiklerin kontrolüne büyük önem verseler de kış mevsiminde yazlık lastik ile gitmek muayeneden geçmenize engel olmayacaktır. TÜVTÜRK’ün kontrol ettiği, lastiğin dış derinliğidir. Lastiğinizin dış derinliği belirtilen ölçülerde ise istediğiniz lastiklerle muayeneye girebilirsiniz. Ama kış aylarında yazlık lastikle trafik polisine yakalanırsanız cezası olduğunu bilmelisiniz.

Kışın Araç Muayenesinde Zincir Gerekli mi?

Araç muayenelerine baktığımızda yaz, kış fark etmeksizin araçta bulunması gereken malzemeler aynıdır. Bu ekipmanlar: Reflektör, yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası ve stepnedir. Yani kış aylarına özel ekipman talebi bulunmuyor. Zincir olmadan da muayeneden geçebilirsiniz. Ama siz yine de araçta zincir bulundurmaya özen gösterin. Yoğun kar yağışı olduğunda riske girmeden sürüş yapabilirsiniz.

Araç Kışın Neden Çok Yakar?

Kış aylarında düşen hava sıcaklıkları sebebiyle yakıt tüketiminde %20’lere varan artışlar yaşanmaktadır. Aracın kışın çok yakmasının birden fazla sebebi bulunuyor. Öncelikle motorun geç ısınması, optimum yakıt tüketimi noktasına ulaşılmasını engellemektedir. Ayrıca motor yağının kalınlaşması sonucu hareketli parçaların sürtünmesi artıyor. Bu yüzden de yakıt tüketimi artmaktadır. Soğuk havalarda sürekli çalışan ısıtıcıda akü üzerine ekstra yük bindirmektedir. Akü kullanımı da yakıt tüketimini etkilemektedir.

Kışın Araç Yakıtı Artar mı?

Kış aylarında havanın soğumasıyla araç üzerinde farklı etkiler görülmektedir. Kullanıcıların en çok dikkatini çekense yakıt tüketimindeki artış olmaktadır. Bazı araçlarda tüketimin %20 oranında arttığı bile görülmektedir. Yakıt tüketiminin bu kadar artmaması içinse yapabileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Bunlar ise:

·        Yazlık lastik kullanıyorsanız kışlık lastiklere geçmelisiniz.

·        Lastiklerin hava basıncı kış aylarına göre ayarlanmalıdır.

·        Hava filtresini mutlaka kontrol edin.

·        Yağ değişimi yapmadıysanız kış aylarında mutlaka değiştirin.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir