Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Vücuttaki organ veya dokulardaki hücrelerin anormal bir şekilde bölünüp çoğalmasına kanser denir. Çok zor bir hastalık olan kanserin birçok türü vardır. Ağız içinde, alt dudakta ve bademciklerde oluşan kötü huylu hücre bölünmesi de ağız kanseri olarak adlandırılır. Özellikle sigara ve alkol tüketen bireylerin ağız kanserine yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca genetik yatkınlık da kanseri çok etkiler. Ağız kanserinin belirtileri çok açıktır. Önce ağız içinde kırmızı yaralar çıkar. Bu yaralar kendiliğinden iyileşmez ve devamlı olarak artar. Ardından ağrı, yemek yemede ve yutkunmada güçlük, diş kayıpları, şişlik ve boyunda kitle ortaya çıkar. Bu şikayetler görüldüğünde hafife alınmamalı ve en yakın zamanda uzman bir doktora gidilmelidir. Diğer tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Ağız kanseri tanısı için ağızdan parça alınır ve laboratuvar ortamında incelenir. Tanı konulduktan sonra birkaç tetkik daha yapılır ve tedaviye başlanır.
Ağız Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Ağız kanseri birçok neden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlardan birisi genetik yatkınlıktır. Ailede kanser öyküsü olması bir risk faktörüdür. Sağlıksız beslenmek, zayıf bağışıklık sistemi, alkol tüketmek, sigara, puro gibi tütün kullanmak, ağız bakımını ve temizliğine yeterince önem vermemek, aşırı güneş ışınına maruz kalmak ve cinsel yolla bulaşan virüsler(HPV) de ağız kanserinin nedenlerindendir.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Son yıllarda kanser çok fazla artmıştır. Hayatı tehlikeye atan bu hastalıktan korunmak için düzenli olarak tetkiklerimizi yaptırmalı ve önceden önlem almalıyız. Çoğu hastalık gibi ağız kanserinde de erken teşhis hayati önem taşır. Bu nedenle erken fark etmek gerekir. Ağız kanserinin belirtileri; ağızda uzun süre iyileşmeyen yaralar olması, yutkunmada güçlük, ağrı, şişkinlik, enfeksiyon, ağız kokusu, ses değişmesi, konuşma bozuklukları, kanama, diş etlerinde şişlik, diş kaybı, çene şişmesi, boyunda kitle oluşması, iştahsızlık ve kilo kaybıdır. Bu belirtiler görüldüğünde derhal en yakın hastaneye gitmeli ve test yaptırmalısınız.
Ağız Kanserine Bitkisel Çözümü Var Mı?
Ağız kanseri tedavisi sürerken beslenmeye çok daha dikkat edilmesi gerekir. Dengeli, sağlıklı yiyecekler, et ve sebzeler tüketilmelidir. Bunun yanında yeşil çay veya kekik çayı tüketilebilir. Çorbaların içine veya yoğurdun içine zerdeçal katılıp tüketilebilir.
Ağız Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Ağız kanseri 4 evredir. 1. evrede tümör daha küçüktür ve kanser hücresi henüz lenf bezlerine yayılmamıştır. 2. evrede tümör 4 cm kadardır ve lenf bezlerine yayılmamıştır. 3. evrede tümör 4 santimetreden büyüktür ve bir tek lenf bezine yayılmıştır. 4. evre ise en son evredir. Tümör biraz daha büyüktür ve kanser hem lenf bezlerine hem de diğer dokulara yayılmıştır.
Ağız Kanserine Hangi Doktor Bakar?
Ağızda yaralar, boğaz ağrısı, diş kayıpları, ağızda şişlik, boyunda kitle gibi ağız kanserinin belirtileri görüldüğünde en yakın zamanda kulak burun boğaz bölümüne gidilmelidir. Ayrıca hastanelerde yer alan onkoloji kliniklerine de randevu alınabiliyor ise burada işlemler çok daha hızlı yürüyecektir.
Ağız Kanserine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Ağız kanserine iyi gelen yiyecekler; soğan, sarımsak, maydanoz, kekik, havuç, siyah turp, zerdeçal, yeşil sebzeler, brokoli, limonlu su, zeytinyağı, tereyağı, kefir, yoğurt, A, B, C, D ve E vitamini içeren gıdalardır. Bu gıdaların içeriğinde yer alan bazı maddeler kanser hücrelerinin oluşumuna neden olan serbest radikalleri bloke edici etkisi ile bilinirler.
Ağız Sütü Kansere İyi Gelir Mi?
Anne sütü elbette çok faydalıdır. Ancak kansere iyi gelip gelmediği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Anne sütünün içinde yer alan çeşitli antikorlar nedeni ile kansere iyi geldiği düşünülmüş ve söylenmiş olsa da bu durumu destekleyen herhangi bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Önümüzdeki günlerde eğer anne sütünü böyle bir etkisi kanıtlandığı takdirde kamuoyuyla paylaşılacağı tahmin edilmektedir.
Ağız Kanserinin Tedavisi Var Mı?
Ağız kanserinin tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Tanı konulduktan sonra kemoterapi, radyoterapi ile tedaviye başlanır. Ancak ilerleyen süreçlerde cerrahi bir işlem gerekebilir. Buna ek olarak ışın tedavileri ve diğer ilaç tedavileri ile de ağız kanserinin tedavisinin yapılacağı bilinmektedir.