Afife Jale Kimdir?

Afife Jale Kimdir?

Afife Jale Kimdir?

Afife Jale'nin Ölümü

İlk Türk kadın tiyatro oyucusu olan Afife Jale'nin hayatı hakkında merak edilen her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. 

Afife Jale Kimdir?

Afife Jale, 1902'de İstanbul'un Kadıköy semtinde dünyaya gelmiştir. Dr. Sait Paşa’nın torunu olan Afife Jale'nin çocukluğundaki hayallerinde her zaman tiyatro yer alıyordu. İstanbul Kız Sanayi Mektebi’nde eğitim gören Jale, tiyatro sevgisi nedeniyle 1918 yılında şehir tiyatrolarına girmek üzere yapılan sınava girmiştir. Bu dönemde Türk ve Müslüman kadınlarının sahneye çıkmaları yasaktır. 10 Kasım 1918 tarihinde ise Afife Jale, stajyer olarak tiyatro kadrosuna alınmıştır. 

1920 yılında Dârülbedâyi (Şehir Tiyatroları),Kadıköy’de bulunan Apollon Tiyatrosu’nda (Reks Sineması) Hüseyin Suat’ın “Yamalar” adlı oyununu sahneye koyuyordu. Bu oyunda Emel adlı kızı oynayan oyuncu Paris’e gittiği için bu rolü üstlenecek birine ihtiyaç duyuluyordu. Bu rol için seçilen Afife, “Jale” takma ismiyle Kadıköy’de Apollon Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Daha sonra ise İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak Müslüman kadınların sahneye çıkmalarını yasaklanmıştı. Babasının tiyatrocu olmasına karşı olduğu Afife Jale, tiyatro için evini terk etti. Darülbedayi Yönetim Kurulu’na gönderilen bildiride, Müslüman kadınların sahneye çıkamayacaklarının bildirilmesi üzerine Afife Jale'nin Darülbedayi’deki ücretli görevine son verilmiştir. 

Daha sonra Afife Jale için zor bir dönem başladı. Jale, şiddetli baş ağrıları ve sinir problemleri yaşar. Çaresiz dönemlerinde kaçış yolunu uyuşturucu ve haplarda bulan Jale, kısa süre sonra ise morfinman olmuştur. 1923 yılından sonra Atatürk'ün kararıyla Türk Kadınları sahneye çıkmaya başlamıştır. Ancak Afife Jale'nin uyuşturucu bağımlılığı ve sağlığının bozulması tiyatroyu bırakmasına neden olmuştur. 

Afife Jale'nin Evliliği

Afife Jale, 1928 yılında Hafız Burhan‘ın konserinde eşi Selahattin Pınar‘la tanışır. 1929 yılında evlenen Afife Jale ve Selahattin Pınar 1935 yılında boşanmışlardır. Selahattin Pınar; ” Huysuz ve Tatlı Kadın ” ve “Nereden Sevdim O Zalim Kadını” gibi ölümsüz şarkıları Afife Jale için bestelemiştir. Selahattin Pınar, eşi Afife Jale'nin tekrar uyuşturucuya başladığını gördükten sonra Afife Jale, onun mahvolmasını istemediği için  ayrılmak istediğini söylemiştir.

Afife Jale'nin Ölümü

Afife Jale, Bakırköy Akıl ve Sinir Hastanesi’nde yaşamının son zamanlarını geçirir. 24 Temmuz 1941 tarihinde yaşama veda eden Afife Jale'nin ölümü gazetelere haber bile olmamıştır. Jale'nin cenazesine yalnızca 4 kişi katılmıştır. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir