2. Dünya Savaşından Sonra Kurulan Partiler Nelerdir?

2. Dünya Savaşından Sonra Kurulan Partiler Nelerdir?

2. Dünya Savaşından Sonra Kurulan Partiler Nelerdir?

2. Dünya Savaşı ile birlikte liberalleşme sürecine girilmiş ve yeni partilerin kurulmasına olanak sağlanmıştır. Savaştan sonra kurulan ve Türkiye’nin çok partili sistemindeki ilk muhalefet partisi Milli Kalkınma Partisi olarak bilinmektedir.

1939 yılı ile 1945 yılı arasında gerçekleşmiş küresel savaşa 2. Dünya Savaşı denmektedir. Çekoslovakya ve Avusturya gibi ülkeler Alman işgali altında kalmıştır, İngiltere ve Fransa ise “Müttefik Devletler” olarak adlandırılan bir gruplaşma sistemi kurmuşlardır ve Polonya’ya güvence vermişlerdir. Polonya ise bu güçle birlikte Almanya’ya savaş ilan etmiştir. 2. Dünya Savaşı bu şekilde başlamıştır.

2.Dünya Savaşı Bloklaşmaları 

Bu küresel savaş boyunca birçok ülke savaşmış ve savaşa dahil olmuştur. Bu durum da beraberinde çeşitli kutuplaşma ve bloklaşmaları getirmiştir. Birbirleri ile grup olan bazı ülkeler karşı gruplara mensup ülkelerle savaşmıştır. Savaş sırasında; Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD ve Fransa Müttefik Devletler olarak gruplaşmıştır. Almanya, İtalya ve Japonya ise Mihver Devletler olarak savaşmıştır. Dünya üzerinde yapılmış en büyük savaş olarak kabul edilmektedir.

2. Dünya Savaşı Ne Kadar Sürmüştür?

Dünya üzerinde yapılmış en büyük savaş olan bu savaş 1939 yılında başlamış ve 1945 yılında son bulmuştur. Amerika’nın Japonya’ya atom bombası atması ve Japonya’nın teslim olması ile birlikte savaş son bulmuştur.

2. Dünya Savaşında Kaç Kişi Öldü?

Bu büyük savaşa 60’tan fazla ülkenin katıldığı bilinmektedir. Tarihin gördüğü en büyük savaşta 60 ila 70 milyon arasında kayıp yaşandığı bildirilmektedir. Yaklaşık 70 milyon insan bu büyük savaşta hayatını kaybetmiştir. Birbirinden kötü sonuçlar soğuran savaşlar arasında en büyük ve yıkıcı olan savaş şüphesiz 2. Dünya Savaşıdır. Milyonlarca kişi yaralanırken milyonlarca kişi de hayatını kaybetmek zorunda kalmıştır. Bunlara askerler ve halklar da dahildir.

2. Dünya Savaşı Sırasında Türkiye Nasıl Bir Politika İzlemiştir?

2. Dünya Savaşı başlamadan önce Türkiye, Çekoslovakya ve Arnavutluk ülkelerinin işgallerinden endişelenmiş ve harekete geçmiştir. Bu doğrultuda 1939 yılında İngiltere ve Fransa ile ortak bir bildiri yayınlamıştır. Böylece bu üç ülke arasında bir ittifak kurulmuştur. Bu bildiriye göre Akdeniz bölgesinde bir savaş olması durumunda bu üç ülke birbirine yardım edecekti. Türkiye Almanya ile de diplomatik ilişkiler kurmuştur ve Türk- Alman Dostluk Paktı imzalanmıştır. Sonuç olarak Türkiye bu dönem boyunca savaş yanlısı bir politika izlememiştir. Fiilen savaş halinde olmasa da çeşitli politikalar gerçekleştirerek savaşa dahil olmuştur.

2. Dünya Savaşı İçin Adana’ya Gelen Başbakan Kimdir?

2. Dünya Savaşı için Adana’ya İsmet İnönü ile görüşmeye gelen başbakan; İngiltere başbakanı Churchill’dir. Bu konuşmanın amacı ise; Türkiye’yi Müttefik Devletler ile birlikte 2. Dünya Savaşına girmesine ikna etmektir.

2. Dünya Savaşı Sonrası Nato’ya Karşı Kurulan Örgüt Nedir?

2. Dünya Savaşı sonrasında Orta ve Doğu Avrupa’daki ülkeler 1955 yılında Varşova Paktı’nı imzalamışlardır. Bu bir askeri birlik anlaşması olarak nitelendirilmektedir. Sovyetler birliği bu anlaşma sayesinde bu bölgedeki hakimiyetini garantiye almıştır.

2. Dünya Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?

Bu büyük savaşa pek çok ülke dahil olmuştur ve çeşitli gruplaşmalar meydana gelmiştir. Öncelikle Almanya’nın ülkeleri işgal etmesinin ardından Polonya’nın Almanya’ya savaş açarak başlamıştır. İngiltere, Sovyetler Birliği, ABD ve Fransa Müttefik Devletler olarak gruplaşmıştır. Almanya, İtalya ve Japonya ise Mihver Devletler olarak savaşmıştır. Savaş ABD’nin Japonya’ya Atom Bombası atması ile son bulmuştur.

2. Dünya Savaşı Harekatları Nelerdir?

2.Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen en önemli bilinen harekat Barbarossa Harekatıdır. Almanya’nın 22 Haziran 1941 yılında Sovyetler Birliğini işgal etmek için başlattığı dünyanın en büyük kara harekatı olma özelliğini taşımaktadır. Begration Harekatı, Berlin Muharebesi, Moskova Muharebesi, Stalingrad Muharebesi, Battleaxe Harekatı, Brevity Harekatı, Meşale Harekatı gibi çeşitli harekatlar da gerçekleştirilmiştir.

2. Dünya Savaşından Sonra Kurulan Partiler Nelerdir?

2. Dünya Savaşı ile birlikte liberalleşme sürecine girilmiş ve yeni partilerin kurulmasına olanak sağlanmıştır. Savaştan sonra kurulan ve Türkiye’nin çok partili sistemindeki ilk muhalefet partisi Milli Kalkınma Partisi olarak bilinmektedir.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir