Fener Rum Patrikhanesi Nedir?

Fener Rum Patrikhanesi Nedir?
11.09.2021 19:00
İstanbul her köşesi ile çok güzel, göz kamaştırıcı ve buram buram tarih kokan bir şehirdir. Fener Rum Patrikhanesi önemi nedir, tarihi nedir, özellikleri nelerdir? Fener Rum Patrikhanesi ve Ekümeniklik nedir, Fener Rum Patrikhanesi ücretli mi, ziyarete açık mıdır?

İstanbul her köşesi ile çok güzel, göz kamaştırıcı ve buram buram tarih kokan bir şehirdir. İstanbul’ a seyahat eden turistlerin ziyaret ettikleri yerler arasında Fener Rum Patrikhanesi de baş sıralarda yer alıyor. Fener Rum Patrikhanesi, İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi veya Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak da adlandırılır. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’ in İstanbul’ u fethettikten sonra çıkardığı ferman ile Müslüman olmayan toplumların yaşamasına dair yeni düzenlemeler getirmiştir. Fermanda kimsenin Patrike tahakküm etmemesi, kimsenin kimseye ilişmemesi, maiyetinde olan papazların her hizmetten muaf olmaları ve kiliselerin camiye tahvil edilmeyeceği yazılmaktadır. Bu fermana göre gayrimüslimler düğün ve cenaze işlerini eskisi gibi Rum kilise ve adetlerine göre yapmalıdır. Fatih Sultan Mehmet bu fermanı çıkardıktan sonra o yıllarda II. Gennadios Havariyun Kilisesi’ nde Patrikhane faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. Bu kilisenin bahçesinde İmparator ailesinin mezarları vardır. 1455 yılında Hristiyan nüfus azalmasıyla birlikte güvenlik konusu da ele alınarak kilise boşaltılmıştır. Fener Rum Patrikhanesi Pammakaristos Manastırı’ na taşındı. Burası Havariyun kilisesine göre daha küçük olduğu için 1518 yılında II. Ieremias’ ın patrikliği sırasında genişletilmiş ve restore edilmiştir. 1586 yılında III. Murad zamanında kilise boşaltılmıştır. 1591’ de camiye dönüştürülmüş ve Fethiye olarak adlandırılmıştır. Sonra da 1597 yılında Ayvansaray’ da bulunan Ayios Yeoryios Manastırı’ na taşınmıştır. Fener Rum Patrikhanesi ile ilgili merak edilen diğer tüm sorularınızın yanıtları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Fener Rum Patrikhanesi Önemi Nedir?

Fener Rum Patrikhanesi dünyada İstanbul Okümenik Patrikhanesi olarak anılır. 1453 yılında İstanbul fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’ in çıkardığı fermanla statü kazanmıştır. Gayrimüslimlerin kendi dinlerini özgürce yaşayabileceği bir yer olmuştur. Burada gayrimüslimler düğün ve defin işlerini eskisi gibi Rum adetlerine göre yapmışlardır. Patrikhane dini ve kültürel ağırlığı bulunduğu için Türkiye ‘de çok değerlidir. Hatta tüm dünyada epey büyük bir öneme sahiptir.

Fener Rum Patrikhanesi Tarihi Nedir?

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’ u fethettikten sonra ülkedeki gayrimüslimlerin dinlerini, ibadetlerini, eski gelenek ve göreneklerini özgürce yaşayabilmeleri için bir ferman çıkarmıştır. Patrikhanenin statüsünü artırmıştır. Bu yıllarda II. Gennadios patrik olmuştur. Bundan dolayı Havariyun Kilisesi’ nde patrikhane faaliyetlerini gerçekleştirmiştir. Ancak bu kilisenin bahçesinde İmparator ailesinin mezarları bulunduğundan dolayı 1455 yılında boşaltılmıştır. 12. yüzyılda patrikhane Hristiyan göçmenlerinin yaşadığı Çarşamba semtinde II. Ionnes Komnenos’ un yaptırmış olduğu Pammakaristos Manastırı’ na taşınmıştır. Daha sonra 1518’ de restore edilerek yeniden inşa edilmiştir. 1586 yılında III. Murad döneminde boşaltılarak Fethiye isminde camiye dönüştürülmüştür. 1597 yılında da Ayvansaray’ da Ayios Dimitros Kilise’ sine taşındı.

Fener Rum Patrikhanesi Özellikleri Nelerdir?

Fener Rum Patrikhanesi, Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi veya Rum Ortodoks Patrikhanesi veya İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak da adlandırılır. Kurucusu Andreas’ tır. 1453 yılında İstanbul’ un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet2in çıkardığı ferman ile statü kazanmıştır. Merkezi Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’ dir. Türkiye’ de 5000, Yunanistan’ da 5,305,000 üyesi vardır.

Fener Rum Patrikhanesi Ve Ekümeniklik Nedir?

Ekümeniklik çoğunlukla daha büyük dini birliği veya dinlerarası iş birliğini sağlama amacında olan girişimler anlamına gelmektedir. Ekümenizm dünyadaki tüm kiliselerin birleşmesi demektir. Fener Rum Patrikhanesi açısından ekümeniklik bütün Ortodoks kiliselerinin çatısı olması demektir. Dünyadaki tüm Ortodoks kiliseleri Fener Rum Kilisesi’ ni doğum yeri olarak kabul ederler.

Fener Rum Patrikhanesi Ücretli Mi?

Fener Rum Patrikhanesi ya da diğer adıyla Rum Ortodoks Patrikhanesi 1991 yılından itibaren ziyarete açıktır. Burayı ziyaret etmek isteyen turistler haftanın 6 günü saat 08.30 ile öğleden sonra 16.00 arasında ziyaret edebilirler. Pazar günleri burada bir ayin olduğu için saat 09.15 ile 12.30 arasında kapalıdır. Ancak 12.30’ dan 16.00’ a kadar ziyaret etmek mümkündür. Fener Rum Patrikhanesi’ nin giriş ücretleri hakkında bir bilgi edinilememiştir.

Fener Rum Patrikhanesi Ziyarete Açık Mıdır?

Fener Rum Patrikhanesi 6. yüzyıldan beri ortodoksluğun merkezidir. Burada Bizans dönemine ait mozaikler ve kutsal emanetler vardır. Burada patrik tahtı Hz. İsa’ nın Kudüs’ te kırbaçlandığı bilinen sütun ve üç azizenin tabutu bulunmaktadır. 1989 yılında restore edilmeye başlanmış ve 1991 yılında yeniden ibadete açılmıştır. Şimdilerde ise patrikhane ziyaret için haftada 6 gün saat 08,30 ve 16,00 arasında açıktır. Sadece Pazar günü saat 12,30’ a kadar ayin olduğu için kapalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir