Otomotiv alanında son dönemde yüksek mühendislik isteyen araçlar piyasaya sürülürken, her geçen gün bu araçlara yeni donanımlar eklenmektedir. Araçlar bizim için çok önemliyken, bunların güvenlik sistemlerinde de büyük atılımlar sağlanmaktadır. Özellikle araç sürücüleri ve yolculuk yapan kişilerin güvenliği için, birçok sistem geliştirilmiştir. 2000’li yılların başında ise ESP sistemi araçlarda kullanılmaya başlanıp, günümüzde de hala kullanılmaktadır. 2014 yılında Avrupa Birliği’ndeki satılan bütün araçlara bu donanımın takılması zorunlu hale gelirken, ölümleri en aza indirmek adına kullanılmaktadır. Araçların güvenliği için atılan en büyük adım gibi görülen bu sistem, araştırmalar ile de ölümleri engellemesi yüksek seviyelerde olduğu ortaya çıkmıştır. Piyasada ki bazı markalar bu donanıma kendi isimlerini verirken, genel adı ise ESP olarak bilinmektedir. Bu donanımın olduğu araçlar savrulma ya da kaymalara karşı daha iyi olurken, sürücülerin araca yaptığı her hamleyi kontrol etmektedir. Özellikle ıslak zeminlerde aracın yol tutuşu üzerinde bu donanım çok etkiliyken, aracın bu duruma düşmesi halinde daha iyi bir sürüş için ESP sistemi devreye girer.
ESP Nedir?
ESP 2000 yıllarının başında Bosch markasının üretimi ile gerçekleşen bir sistem iken, araca sonradan takılan bir donanım olarak göze çarpmaktadır. Araç ve yolcuların güvenliği için geliştirilen bu sistem, araç güvenliği ile ilgili bir konudur. Sürücülerin araca yaptığı müdahaleleri kontrol altına alan bu sistem, güvenli bir sürüş için gerekli donanımlardandır.
ESP Açılımı Ne?
Kazaların önüne geçebilmek için geliştirilen ESP sistemi, yeni nesil araçlarda sık kullanılan bir donanımdır. Özellikle 2014 yılında alınan bir kararla, Avrupa Birliği ülkelerinde satışa sunulan araçların hepsinde bu sisteme yer vermek zorunludur. ESP İngilizce bir kısaltma olup, Electronic Stability Programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçe karşılığı ise elektronik stabilite programı anlamındadır.
ESP Göstergesi Nedir?
ESP araçların patinaj çekmesinden kaynaklanacak olumsuzlukların ya da virajlarda ki dönüşlerde aracın savrulmasını engelleyen bir sistemdir. Aracın bu gibi sürüş güvenliğini etkileyen faktörleri kontrol altına alınması ve sürücüyü uyarmak adına belirtiler verebilen ESP sistemi, çoğu araçta bulunmaktadır. Bu hataları ESP göstergesinin yanıp sönmesi ile anlarken, aracın direksiyonunda ya da gösterge ekranında bulunan simgesi bir sorun olduğunu anlatmaktadır.
ESP Ne İşe Yarar?
Araçlara yeni nesil güvenlik donanımları eklenerek, bu yolla kazaların önüne ya da can kayıplarını özlemek amaçlanır. ESP sistemi de aracın güvenlik donanımlarında biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İstenmeyen durumlarda devreye girerek, motorun gücünü düşürür ya da arabanın durmasını sağlamak amacı ile bu sistem kullanılmaktadır.
ESP Nasıl Çalışır?
ESP sisteminin olduğu araçlarda sürücünün ya da yoldan kaynaklanan, hatalar kontrol altına alınır. Sürücü hamlelerinde araç ile bir uyumsuzluk varsa, bu sistem devreye girer ve araçların savrulmasını engeller. Bazı durumlarda ise araç motorunun gücünü düşürmekte ve tehlikeyi savuşturmaktadır. Bunun dışında yanlış giden bir durumda, uyarı paneli yanıp söner ve sürücüyü uyarır.
ESP Arızası Neden Olur?
ESP sistemini sahip araçlar daha güvenli yol alırken, bu sistemin olmadığı araçlar savrulmaya ve kazalar yapma oranları daha yüksektir. Bu donanımın arızaları genelde gösterge paneli ya da manuel ESP tuşundan olurken, sizi sürüş esnasında zor duruma sokmaz. ESP ışığının hep yanması, ESP tuşuna bastığınız halde devreye girmiyorsa gibi durumlarda ESP arızasından söz edilebilir.
ESP Arızası Nasıl Giderilir?
Zaman zaman ESP göstergeleri bozulabilirken, bu birçok sebepten olabilmekte olup, öncelikle diğer parçaların sağlam olduğuna emin olmalıdır. Eğer bunlardan eminseniz bu arıza için bir yetkili servise gidilmelidir. Burada sorun iyice anlanmalı ve diğer parçalar akü gibi kontroller sağlanmalıdır. Sensör ve kablolar kontrol edilmelidir. Yani bu sisteme bağlı bütün sistemler gözden geçirilmelidir.