Donanım
olarak, kullanıcıların dosyalarını depolamaları için alan tahsis eden bir
bilgisayar veya cihazı ifade eder.
Hosting hizmeti olarak da bilinen web hosting, bir web sitesinin internet üzerinden kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlar. Web sitenizin çevrimiçi olması için bir web hosting hizmetine ihtiyacınız vardır.
Web sitelerini internet üzerinden erişilebilir hale getirmenin yanı sıra web hosting, değerli verileri bilgisayar korsanlarından ve kötü amaçlı yazılımlardan korumaya yardımcı olmak için yüksek kaliteli güvenlik hizmetleri de sağlar.
Kısacası, bir web hosting hizmeti, kullanıcıların bir web sitesi oluşturması ve sürdürmesi için gereken tüm olanakları sunar.
Web Hosting Nasıl Çalışır?
Web hosting, web sitenizin dosyalarının ve verilerinin bulunması için fiziksel bir konum sağlayarak çalışır. Bir web hosting hizmeti satın aldığınızda, aslında hosting sağlayıcısının sahip olduğu bir sunucuda yer kiralamış olursunuz. Bu sunucu internete bağlıdır ve web sitenizin verilerine yönelik taleplere yanıt vermek üzere yapılandırılmıştır.
Web hosting hizmetleri genellikle e-posta hesapları oluşturma, yazılım yükleme ve veri tabanlarını yönetme gibi web sitenizi yönetmenize olanak tanıyan bir kontrol paneli içerir. Bazı hosting sağlayıcıları, herhangi bir kodlama bilgisi olmadan bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan web sitesi oluşturucuları da sunar.
Web Hosting Türleri
Mevcut olan dört ana web hosting fiyatları aşağıdakileri içerir:
1. Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı hosting, aynı sunucu kaynaklarını paylaşırken birden fazla kullanıcının veya web sitesinin tek bir web sunucusunda bulunduğu bir web hosting hizmeti türüdür. Bir apartman dairesinde yaşadığınızı düşünün. Bir binada birden fazla ve ayrı konut birimi vardır. Ancak, tüm bu konutlar yüzme havuzu, spor salonu, bahçe gibi ortak apartman tesislerini paylaşır. Paylaşımlı hosting kullanıcıları da, web sitelerini aynı sunucuda barındırır ve CPU, RAM, bellek, disk alanı dahil olmak üzere aynı sunucu özelliklerini ve kaynaklarını paylaşır.
Paylaşımlı hosting’in avantajları kullanım kolaylığıdır. Paylaşımlı hosting genellikle sunucu şirketi tarafından yönetilir, bu nedenle kullanıcıların güvenlik, yükseltmeler ve bakım konusunda endişelenmelerine gerek kalmaz.
Ancak paylaşımlı hosting’in dezavantajları, sunucu kontrolü ve performans eksikliğidir. Kullanıcıların genellikle sunucuya kök erişimi yoktur. Sunucu çökerse, aynı sunucuda barındırılan tüm web siteleri aynı kesinti süresini paylaşır, bu da genellikle maliyetlerde bir düşüş anlamına gelir. Ayrıca kaynaklar paylaşıldığı için paylaşımlı barındırmanın ölçeklendirilmesi de zordur.
Son olarak veri güvenliği de garanti altında değildir. Bir web sitesine virüs bulaştığında veya bilgisayar korsanları tarafından istila edildiğinde, diğer web siteleri de bu durumdan etkilenecektir.
2. VPS Hosting
Paylaşımlı hosting planından daha fazla kaynağa ihtiyacınız varsa ancak kendi bireysel sunucuya ihtiyacınız yoksa, sanal özel sunucu (VPS) harika bir seçenektir. Paylaşımlı hosting gibi VPS hosting de fiziksel bir sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşır, her web sitesi sunucu üzerinde kendi alanında barındırılır. VPS sunucuları, sunucularındaki diğer sitelerden etkilenmeye devam edebilir, ancak web sitesi sahiplerine daha fazla depolama alanı ve özelleştirme seçeneği sunulur.
3. Dedicated Hosting
Dedicated hosting, bir müşteriye tüm bir sunucuyu kiralayan bir web hosting hizmeti türüdür. Bu hosting türünde sunucuyu başka biriyle paylaşmazsınız. Bu, kendi evinizde yaşamak gibidir, yani mülkünüzü kimseyle paylaşmak zorunda kalmazsınız. Sunucu kaynakları üzerinde tam kontrole ve erişime sahip olursunuz. Hosting ortamını ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize tam olarak uyan özelliklere göre yapılandırmakta özgür olursunuz.
Görebileceğiniz gibi dedicated hosting’in avantajı oldukça açıktır: Üstün performansa erişiminiz vardır. Elbette performans büyük ölçüde sunucunun özelliklerine bağlı olacaktır. Ancak, sunucu kaynaklarını kimseyle paylaşmadığınız için özel sunucunuzda barındırılan web siteleri daha hızlı ve sorunsuz çalışacaktır. Ayrıca, dedicated sunucunuza başka hiç kimsenin erişimi olmadığından verileriniz daha güvenlidir. Bunun da ötesinde, güvenilir bir web hosting sağlayıcısı bu hosting türünü satın aldığınızda, 7/24 profesyonel bir müşteri destek ekibi aracılığıyla size hızlı ve kolay bir sorun çözme olanağı da sunar.
Özel bir sunucuya sahip olmanın dezavantajı, bir sunucunun bakımı konusunda belirli bir derecede teknik bilgiye sahip olmanızı gerektirmesidir. Bu nedenle, yeni başlayanlar için dedicated sunucu tavsiye edilmez.
Özel sunucu ayrıca tüm sunucu hosting hizmetleri arasında en maliyetli seçeneklerden biridir.
4. Cloud Hosting
Cloud hosting temel olarak VPS hosting’in daha uygun maliyetli bir versiyonudur. Cloud hosting ile planlar birden fazla uzak sunucuyla birlikte gelir ve bu sunucuların her birinin farklı bir sorumluluğu vardır. Bu tür web hosting caziptir, çünkü sunuculardan biri çökerse veya bir sorun yaşanırsa, ağdaki diğer sunucular bu sorumlulukları devralmak için devreye girer.
Bulut sunucular ayrıca ölçeklenebilirdir, yani işletmeniz büyüdükçe sunucu kaynaklarınızı kolayca artırabilirsiniz. Bu, hızlı büyüyen işletmeler için harika bir seçenektir.
Yukarıdaki hosting paketlerinin çoğu, yönetilen hosting seçenekleri olarak kabul edilir. Yönetilen hosting ile hosting şirketleri donanım ve yazılım kurulumu, sunucu yapılandırması, bakım, donanım değişimi, teknik destek, yamalar, güncellemeler vb. işleri halleder.
Yönetilen hosting planları, çok fazla teknik deneyimi olmayan ve bu görevleri uzmanlara bırakmayı tercih eden kullanıcılar için mükemmel bir seçimdir.
Diğer hosting seçenekleri aşağıdakileri içerir:
● WordPress Hosting: İçerik yönetim sistemi (CMS) olarak WordPress kullananlar için optimize edilmiş planlar WordPress hosting olarak adlandırılır. Bu hosting türü, WordPress web siteleri için özel olarak tasarlanmış ek güvenlik de içerir.
● Bayi Hosting: Bayi hosting, kendi hosting hizmetlerini satmak isteyenler
için tasarlanmış bir hosting türüdür. Temel olarak bu hosting türü,
kullanıcıların bir sağlayıcıdan hosting satın almasını ve ardından kendi
fiyatlandırma seçenekleriyle bu hosting planlarını kendi müşterilerine yeniden
satmasını sağlar.
İhtiyaçlarınıza En Uygun Sunucu Nasıl Seçilir?
İster bir e-ticaret sitesi, ister bir hizmet sağlayıcı olun, bir web sitesi günümüz pazarında bir gerekliliktir. Bir web sitesi, hedef kitlenize portföyünüzü gösterir, sunduğunuz hizmetleri/ürünleri sergiler ve kar elde etmenizi sağlar. Dolayısıyla, bir web sitesine sahip olmak kesinlikle bir zorunluluktur.
Ancak ihtiyaçlarınıza en uygun web hosting türünü nasıl seçersiniz?
● Paylaşımlı hosting, bloglar ve kişisel siteler için en uygun olan hosting türüdür.
● VPS hosting, belirli miktarda
ziyaretçi trafiği bekleyen küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir.
● Dedicated hosting, yüksek
düzeyde veri güvenliği ve web sitesine büyük miktarda ziyaretçi trafiği
bekleyen büyük işletmeler için uygunudur.
● Cloud hosting, tüm işletmeler
için mükemmeldir.
En Ucuz Hosting Nereden Alınır? Güncel Hosting Fiyatları
Büyük hosting sağlayıcıların çoğu, çok az bütçesi olanlar tarafından bile genellikle uygun fiyatlı olarak kabul edilebilecek hosting planları sunar. Özellikle de hosting planı ile birlikte çoğu hosting sağlayıcının ücretsiz alan adları, e-postalar, yedekleme araçları ve daha fazlasını sunduğu düşünüldüğünde, fiyatlar çok makuldur. Bununla birlikte, hosting için ayda yalnızca birkaç dolar talep eden bir şirkete kaydolurken aklınızda bulundurmanız gereken bazı dezavantajlar da vardır.
Birçok sağlayıcı, aylık faturalandırma döngülerini desteklemez. En azından en ucuz hosting paketleri için bunları yapmazlar. Bu gibi durumlarda, hosting hizmetiniz için en az 1 yıllık ödeme yapmanız gerekir. Ancak mutlak en ucuz fiyattan yararlanmak istiyorsanız, genellikle 1 yıllık peşin ödemeden daha fazlasını yapmanız gerekir. Çok yıllık bir sözleşme yaparsanız, hosting hizmetiniz için uzun süre endişelenmenize gerek kalmaz, ancak kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız ilk yatırımı karşılayamayabilirsiniz.
Ucuz hosting sağlayıcıları hakkında bilmeniz gereken bir başka şey de, neredeyse her zaman ana sayfalarında en düşük fiyatlarının reklamını yapmalarıdır. Yukarıda belirtildiğimiz gibi, bunlar genellikle 3 yıllık sözleşmeler için söylenen fiyatlardır. Bu yüzden gelecekteki sağlayıcınızı seçmeden önce, abone olmayı planladığınız süre için gerçek maliyetleri araştırdığınızdan emin olun. Sağlayıcı sitenin herhangi bir yerinde bunlardan bahsetmiyorsa, ödeme işlemi sırasında bunları görebilirsiniz.
Ayrıca şirketin ayrıca sattığı isteğe bağlı araç ve hizmetleri de incelemeniz gerekir. Çoğu zaman sağlayıcılar yedekleme ve geri yükleme araçları, e-postalar ve hatta alan adları gibi şeyleri en ucuz planlarıyla birlikte sunmazlar, ancak genellikle daha pahalı olanlara dahil ederler. Bu yüzden temel olarak, çok düşük maliyetli bir hosting planında ihtiyacınız olacak tüm temel özellikleri içeren bir sağlayıcıyla çalıştığınızdan emin olun.
Sonuç olarak yalnızca fiyatına göre bir web hosting sağlayıcısı seçmek çok cazip olabilir, ancak genellikle çok iyi bir fikir değildir. Paketlerine yeterince kullanışlı özellik eklemeyen veya yeterli performans ya da müşteri desteği sağlamayan bir şirket, fiyatları ne kadar ucuz olursa olsun iyi bir seçim değildir. Fiyat ve diğer her şey arasında iyi bir denge kuran bir sağlayıcıyla çalışmanız çok önemlidir. Yanlış seçim yaparsanız web siteniz zarar görür, bu nedenle son kararınızı vermeden önce acele etmemeniz ve biraz araştırma yapmanız gerekir.