Dut Kurusu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

 Dut Kurusu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
24.09.2021 20:00
Dut yaz aylarının sonlarına doğru çıkmaya başlar. Taze iken epey faydalı ve lezzetli olan dut, kurutulunca da lezzetli olur ve vücuda yararları neredeyse 2 katına çıkar. Dut kurusu kaç kaloridir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır, günde ne kadar yenmelidir, hamile kalmayı kolaylaştırır mı, nasıl kaynatılır, yemeden önce yıkanır mı? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Dut yaz aylarının sonlarına doğru çıkmaya başlar. Taze iken epey faydalı ve lezzetli olan dut, kurutulunca da lezzetli olur ve vücuda yararları neredeyse 2 katına çıkar. Dutlar yazın kurutup, kış için saklanabilir. Kurutulmuş dutun içinde B1, B2, C, K vitaminleri ile demir ve kalsiyum mineralleri bulunur. Ayrıca bol miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle tüketilmesi enerji verir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, vücut direncini artırır, karaciğerlerin çalışmasına destek olur, böbrekleri temizler, vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Bunun yanında vücutta kan yapıcı etkisi olduğu için kansızlık probleminin de önüne geçer. Her gün 1 avuç dut kurusu tüketmek kalp, böbrek, karaciğer sağlığına çok iyi gelir ve felç geçirme riskini azaltır. Ancak her besin gibi dut kurusunun da yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Gereğinden fazla dut kurusu tüketmek vücutta kan şekerinin aniden yükselmesine veya düşmesine neden olabilir. Bu nedenle diyabet hastalığına yol açabilir. Ayrıca hassas bünyeli kişilerde alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. kanser hastası ve kemoterapi alan kişilerin dut kurusu tüketmesi sakıncalıdır. Doktora danışarak tüketebilirler. Vitamin deposu ve şifa kaynağı dut kurusu hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarına yazımızda ulaşabilirsiniz.

Dut Kurusu Kaç Kaloridir?

Dut kurusu içerisinde pek çok vitamin ve mineral barındıran, vücuda lif ve magnezyum kazandıran bir besindir. Her gün bir miktar tüketilmesi gerekir. 1 yemek kaşığı dut kurusu 50 kalori, 1 çay bardağı dut kurusu 168 kalori, 100 gram dut kurusu ise 336 kaloridir. 75 gram karbonhidrat, 2,7 gram protein, 376 gram kalsiyum, 9,44 gram demir, 979 mg potasyum, 8,92 gram lif ve 1 mg sodyum içerir.

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir?

Dut kurusunun vücuda epey faydası bulunur. Mide yanmasına iyi gelir, kramp ve gaz sancısını azaltır, kan yapıcıdır, anemiyi önler, iltihap kurutucudur, ağız kokusunu giderir, solunum yollarına iyi gelir, öksürüğü keser, boğazı yumuşatır, cildin ihtiyacı olan nemi karşılar, cildi besler, egzamaya iyi gelir, saçların sağlıklı olmasını sağlar, enfeksiyonları giderir, kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar, böbreklere, karaciğere iyi gelir ve enerji verir.

Dut Kurusu Nasıl Yapılır?

Dut yaz aylarının sonlarına doğru çıkar. Taze tüketmek çok faydalıdır. Ancak kurutup tüketmek de en az tazesi kadar sağlıklıdır. Dutları kurutmak için en doğru ve faydalı yöntem güneşe sermektir. Önce dutlar hızlı ve soğuk akan suyun altında yıkanır, içlerinde çürük olanlar veya henüz olgunlaşmamış olanlar ayıklanır. Daha sonra temiz bir bezin üzerine serpiştirilir ve güneş alan bir yere konur. Böylece yaklaşık 5-7 gün içinde kurutulmuş olur.

Dut Kurusu Günde Ne Kadar Yenmelidir?

Dut kurusunun ciltten saça, karaciğerden böbreklere, mideden dişlere pek çok faydası bulunur. Ayrıca kan yapıcı olması nedeniyle anemiyi önler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişiye enerji verir. Ancak her besinde olduğu gibi dut kurusunda da fazla tüketmek zararlıdır. Kan şekerini aniden yükseltip, düşürdüğü için diyabet hastalığına yol açabilir. Bu nedenle günlük en fazla 1 avuç tüketilmesi yeterlidir.

Dut Kurusu Hamile Kalmayı Kolaylaştırır Mı?

Yapılan araştırmalara göre her 7 kadından 1’ i hamile kalma konusunda zorluk çekiyor. Bunun nedenlerinden birisi de beslenme bozukluğu olarak biliniyor. Doğru beslenmek ve sağlıklı besinlerden tüketmek hamile kalmayı kolaylaştırıyor. Bunlar yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, yumurta, süt, süt ürünleri, patates, havuç, balık, kabuklu deniz ürünleri, avokado, muz, ahududu, yaban mersini ve dut kurusudur.

Dut Kurusu Nasıl Kaynatılır?

Dut kurusu kaynatmak için tencereye yarım litre su konur, kaynatıldıktan sonra içine bir avuç dolusu yani yaklaşık 5-6 yemek kaşığı dut kurusu atılır. 6-7 dakika kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır, ılıtılır ve süzülür. Bir bardak sabah aç karnına, 1 bardak da akşam aç karnına tüketilmesi önerilir. Böylece kalp hastalıkları riskini azaltır, karaciğere iyi gelir, böbreklere iyi gelir, sindirim sistemine yardımcı olur ve antioksidan kaynağıdır.

Dut Kurusu Yemeden Önce Yıkanır Mı?

Dut ağacının ilaçlanmadığı ve dutların kendi kendine olgunlaştığı bilinmektedir. Bu nedenle dut yemeden önce yıkanmasına ihtiyaç yoktur. Ancak yine de dutları kurutmadan önce yıkamak isteyenler hızlı ve soğuk akan suyun altına çok az tutup çekebilirler. Dutları kuruttuktan sonra yıkanması önerilmez. Doğrudan yenmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir