Doğumdan Sonra Şişkinlik Ne Zaman Geçer?

Doğumdan Sonra Şişkinlik Ne Zaman Geçer?
16.12.2022 23:37
Anne olmak, bir kadının hayatındaki en eşsiz deneyim olduğu kadar en zorlayıcı süreçlerden de biridir. Özellikle doğum sonrasındaki süreç tüm dengeleri alt üst etmektedir. Peki doğumdan sonra şişkinlik ne zaman geçer, ter kokusu değişir mi, spiral ne zaman takılır? Doğumdan sonra unutkanlık neden olur, göğüs ucu yarasına ne iyi gelir? Gelin yazımızda paylaştıklarımıza bir göz atın.

Hamilelik boyunca vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Sıvının fazlası doğum sonrasında da vücutta saklanır. Alınan kilolarda eklenince ayaklarda, el bileklerinde karında şişkinlik meydana gelir. Vücudun dengesini tekrar toparlayabilmesi için belli bir zamana ihtiyacı olacaktır. Şişkinlik 1.ayın sonunda sağlıklı, düzgün beslenerek ve düzenli olarak emzirince kendiliğinden kaybolacaktır.

Doğumdan Sonra Ter Kokusu Değişir Mi?

Doğum vücudun bütün hormonal dengesini alt üst eden bir süreçtir. Doğumdan sonra hiç terlemeyen bir kişi çok yoğun şekilde terleyebilir hatta terlediğinde kötü ve rahatsız edici bir koku salgılanabilir. Doğum sonrası emzirme döneminde prolaktin denilen iç salgı bezinin yüksek oranda salgılanması östrojen hormonunu absorbe eder.

Hamilelik sonrası sürekli terlemenin nedeni bu hormonların yumurtalarınıza baskı yapmasından kaynaklıdır. Ayrıca yediğiniz içtiğiniz besinler ve fazla tuz alımı gibi durumlarda terinizin kötü kokmasına neden olacaktır.

Doğumdan Sonra Spiral Ne Zaman Takılır?

Acısız ve en basit doğum kontrol uygulamalarından biri spiraldir. Kadın doğum uzmanları tarafından işlem uygulanır. Uzmanlar spirali 5-6 hafta sonra vücudunuz biraz toparlandıktan sonra takılmasını tavsiye etmektedir. Ancak daha erken de işlem yapılabilir. Bunun için kadın doğum ya da jinekolojiden destek alabilirsiniz.

Doğumdan Sonra Unutkanlık Neden Olur?

Klinik araştırmalar sonucunda kadınların hamilelik döneminde beyinlerinin %4 oranında küçüldüğü saptanmıştır. Bu endişe verecek bir durum olmasa da özellikle çok yaygın şekilde hissedilen hamilelik sonrası unutkanlığın bu sebepten kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Ancak uzmanlar bu küçülmenin hücre kaybı olmadığı sadece beynin yapısında bir daralma olduğunu söylemektedirler. Küçülen beyin 6 ay sonunda eski formuna kavuşur ve tüm fonksiyonlar eksisi gibi çalışmaya devam eder.

Doğum sonrası unutkanlığın emzirme döneminde salgılanan oksitosin hormonunun fazla salgılanmasından kaynaklandığını belirtmektedirler. Bu durum unutkanlığa sebep olmaktadır ve emzirme boyunca da devam eder.

Doğumdan Sonra Göğüs Ucu Yarasına Ne İyi Gelir?

Bebekler emme fonksiyonuyla dünyaya gelirler. Ama bu o kadar da güçlü bir fonksiyon değildir ve deneyim kazandıkça güçlenecektir. Yani bebeğiniz emdikçe emme fonksiyonunu güçlendirecektir. Meme ucu oldukça hassas bir bölgedir ve devamlı olarak müdahaleye maruz kaldığı için tahriş olmaktadır. Bu konuda yapmanız gereken ilk şey emzirme pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olmaktır. Bebek sadece memenin ucunu değil meme başının tamamını ağzına almalıdır. Sadece ucundan emmesi hem yanlış bir şekilde emmeyi kodlaması hem de meme başının çabuk yara almasına sebep olur.

Göğüs ucu yarasına iyi gelecek krem,  ılık kompres, organik yağlar ayrıca meme başını koruyan gümüş kapaklardan da destek alabilirsiniz. Özellikle gümüş kapak, gümüşün yara iyileştirme özelliğinden dolayı hamile kadınların kurtarıcısıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir