Dizel Motor Nedir? Prensibi Nedir?

 Dizel Motor Nedir? Prensibi Nedir?
14.09.2021 11:50
Günümüzde araçlar motor yapısı bakımı ile farklılıklar göstermekte olup, farklı yakıt türleri ile çalışırlar. Dizel motor nedir, prensibi nedir, dizel motor sıcaklığı kaç derece olmalı, dizel motor pat pat diye ses gelmesi neden olur? Dizel motor arızaları nelerdir, nasıl anlaşılır, dizel motor ile benzinli motor arsındaki fark nedir, dizel motor su ile yıkanır mı? Dizel motor şakırdaması neden olur, dizel motor titremesi neden olur? Dizel motor yağsız kalırsa ne olur?

Günümüz araçlarında kullanılmakta olan dizel motorlar, pek çok özelliği ile tercih edilmekte ve ülkemizde de çok fazla taliplisi bulunmaktadır. İçten yanmalı bir motor sistemi olan dizel motorlar, sıkıştırılmış havanın piston yardımı ile sıkışan ve yüksek sıcaklığının üzerine yakıt püskürtmeli prensibine dayalı çalışır. Bu yüzden dayanıklı olan bu motorlar özellikle ağır yükleri taşıyan araçlarda kullanılmaktadır.

Günümüzde araçlar motor yapısı bakımı ile farklılıklar göstermekte olup, farklı yakıt türleri ile çalışırlar. Ülkemizde çok tercih edilen dizel motorlu araçlar, içten yanmalı olup, ateşleme sistemi benzinli motorlardan ayrılır. Bu motorlarda piston havayı alıp, sıkıştırırken, bu sıkışan havaya dizel yakıt püskürtülüp, hareket etme sağlanır. Dizel motorda pek buji bulunmazken, bazılarında sadece kızdırma bujisine yer verilmiştir. Dizel motorlar çok ses çıkarırken, yeni çıkan modellerde bu ses, daha da azaltılmıştır. Dizel motorlar özellikle ağır yük taşımada iyi olduğu için, bazı iş makinalarında da kullanılmaktadır. 1893 yılında Pudolf Diesel tarafından geliştirilen bu motor türü, günümüzde sıkça kullanılmaktadır.  Dizel motorları günümüzde çeşitli şekillerde bulunabilirken, yakıt fiyatı olarak biraz daha ucuz olduğu için tercih edilebilmektedir. Bu motorlarda özellikle bakımlara çok dikkat etmek gerekirken, bu bakımlar motor ömrünü uzatır.

Dizel Motor Prensibi Nedir?

Dizel motorları içten yanmalı motorlar olarak karşımıza çıkarken, birçok araçta bu modeller bulunur. Dizel motorun çalışma prensibi ise sıkıştırılan havanın, kızdırılması ve piston yardımı ile bu kızgın silindirin üstüne, yakıt püskürtmekle hareket sağlanır. Bu püskürtme ile alev alınır ve yüksek basınç ile patlama gerçekleşir ve hareket sağlanır.

Dizel Motor Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Dizel araçlarda motorun sıcaklığı belli bir seviyede olması gerek ki, ısınma ve sonrasında yakıt ateş alabilsin. Bu yüzden çoğu dizel araçlarda motoru temiz tutup, bakımları yapılmalı ki buralarda sorun olmasın. Genelde dizel motorlarının sıcaklığı 50 derece ile araba hareket edebilme gücüne ulaşır. 130 derecede ise kritik sıcaklığa gelinir ve kaynamalara sebep olabilir.

Dizel Motor Pat Pat Diye Ses Gelmesi Neden Olur?

Araçlarımızda bazen motorlarda sesler meydana gelebilmekte ve bu ses pat pat olarak tekrarlar. Gaza basılınca genelde oluşan bu sesler, birçok arızanın habercisi olabilir. Bu sesler genelde motorların fazla ısınması sonucu olurken, altında başka nedenlerde olabilmektedir. Böyle durumlarda bir uzmana başvurulmalıdır, çünkü motor sorunları ciddiye alınması gerekir.

Dizel Motor Arızaları Nelerdir Nasıl Anlaşılır?

Dizel motorlarının çeşitli arızalı olmakla beraber, birçok nedenden kaynaklanabilir. Özellik yeni dizel araçlarda motor sorunlarında sarı bir ikaz lambası yanarken, çeşitli durumlarda ise motordan sesler gelebilmektedir. Bu yöntem ile anlayabildiğimiz arızalar, bazen sıcaklığın artması ya da aracın herhangi bir parçasından kaynaklanan bozulmalardan olabilmektedir.

Dizel Motor İle Benzinli Motor Arasındaki Fark Nedir?

Dizel motorlar ülkemizde benzinli motorlara göre daha fazla tercih edilirken, ucuz olması bunun en büyük etkisi olarak karşımıza çıkar. Dizel araçlarda motorin ya da mazot kullanılırken, adı üstünde benzinli motorlar benzinle çalışmaktadır. Benzinli araçlarda ateşleme sisteminde buji bulunurken, bu bujiler dizel araçlarda yer almaz.

Dizel Motor Su İle Yıkanır Mı?

Dizel motorları özel bir ilgi isteyen bir tür olarak karşımıza çıkar, kalitesiz mazot kullanımı filtreleri pisletebilir ya da tıkayabilir. Böyle durumlarda motor su ile temizlenecekse, bunu bilen kişilerin yapması gerekir. Motora sıcak ya da basınçlı su tutulması sakıncalı olurken, uzman kişiler tarafından profesyonelce bir yıkama yapılmalı. Diğer türlü motora ciddi zarar verilebilir.

Dizel Motor Şakırdaması Neden Olur?

Bazı dizel araçlarda motor sorunları olabilmekte olup, bu sorunlar farklı şekilde kendini belli etmektedir. Dizel motorunuzdan şakırdamaya benzer bir ses varsa, motordaki enjektörden geliyordur. Bazı durumlarda bu enjektörler tıkana bilmekte ya da pislene bilmektedir. Buda enjektörü zorlar ve şaklamasına neden olur. Bunun uzman kişiler tarafından temizlenmesi gerekirken, bakımı göz ardı edilmemelidir.

Dizel Motor Titremesi Neden Olur?

Dizel araçların motorların titremesi motorla alakalı bir sorun olduğunu haber verirken, pek çok nedenden olabilmektedir. Bu tiremeler mazotta su olması ya da mazotun pislenmesi ve kalitesiz yakıttan olabilirken, enjektör bozulmalarından da olabilmektedir. Yakıt pompasının gönderdiği yakıt basıncı düşükse yine bu olay gerçekleşebilmektedir.

Dizel Motor Yağsız Kalırsa Ne Olur?

Dizel araçların motorları birbiri ile çalışan güzel bir mekanizma dahilinde çalışırken, bakımları iyi yapılıp, ömrü uzatılabilir. Özellikle bu motorlarda yağ değişimleri her periyodik bakımda gerçekleşmesi gerekirken, yağsız kalınması durumunda çeşitli sorunlar çıkar. Yağsız kalma durumunda ise pistonlar, motora yapışabilir ve bu durum devam ederse, piton yerinden bile çıkabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir