Dinozorlara Ne Oldu?

Dinozorlara Ne Oldu?
11.05.2022 11:50
Milyonlarca yıl önce varlıklarını sürdüren dinozorlar yok olmalarına rağmen günümüzde halen merak edilen hayvanlardan birisi. Yaklaşık 230 milyon yıl önce ortaya çıkan bu devasa yaratıkların yok olmaları ise 66 milyon yıl öncesine tekabül ediyor. Peki dinozorlara ne oldu, nesli ne zaman ve nasıl tükendi?

Nobel ödülü de bulunan fizikçi Luis Alvarez, 1980 senesinde dinozorlarının neslinin neden tükendiği ile ilgili çok ilginç bir çalışmaya imza atmıştır. Çok eski tarihlerde neler yaşandığını öğrenebilmek için zeminde yer alan kayaların oluşumları ve katmanları incelenir. Bu anlamda en altta yer alan kaya en eski olacağı ve çevresel etmenlerden etkilenerek oluşacağı için yaklaşık dönem tahmini ile birlikte neler olduğu belirlenebilmektedir.

Alvarez de 66 milyon yıl öncesine işaret eden bir katmanda diğer katmanlarda bulunmayan ölçüde iridyum elementinin varlığını keşfetti. İridyum elementi dünyada çok fazla bulunmayan ve göktaşlarında oldukça bol miktarlarda bulunan bir elementtir. Luis Alvarez’in keşfi üzerine bu katmanda ise diğer tüm katmanlardan neredeyse 1000 kat fazla iridyum bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler ve bulgular ışığında göktaşının düşmesi sonucu beraberinde meydana gelen olaylar silsilesi ile dinozorların neslinin kısa bir süre içinde tükendiği günümüzde bilinmektedir.

Dinozor Türleri Nelerdir?

Birbirinden farklı özellikte ve boyutta olan dinozorların pek çok farklı türü olduğu bilinmektedir. Bu türler arasında et yiyenleri, otla beslenenleri, uçanları ya da deniz, okyanus, nehir gibi suda yaşayanları bulunmaktadır. En çok bilinenleri; “iguanodon, triceratops, nodosaurus, stegosaurus, spinosaurus, t-rex, diplodocus, mosasaurus, pterodactyl, archaeopteryx olarak sıralanabilir.

Dinozor Hayvan Mı?

Dinozorlar, Mezozoik dönemde ortaya çıkan ve hayvanlar alemine mensup olan canlılardan birisidir. Yaşayan tek üyeleri kuşlar olan arkozor sürüngen grubunda yer alır.

Dinozor Nesli Ne Zaman Tükendi?

Dinozorların nesli yapılan araştırmalar sonucunda edinilen bilgiler ışığında 66 milyon yıl önce tükenmiştir. Bu konuya yönelik ilgiler halen canlı bir şekilde tutuluyor olsa da neslinin tükendiği zaman ile ilgili bu bilginin kanıtlarının oldukça kesin olduğu söylenmektedir.

Dinozorların Nesli Nasıl Tükendi?

Dinozorların neslinin nasıl tükendiği ile ilgili yapılan araştırmalarda yaşadıklarına dair bulunan son kanıtlarda iridyum elementi tespit edilmiştir. Bu da dünyaya göktaşlarının düştüğünü göstermektedir. Dünyada yapılan farklı araştırmalar sonucunda 66 milyon önceki tabakanın kalıntıları en kalın olan yer keşfedilmiş ve araştırmalar orada yürütülmüştür. Meksika’da bulunan bu kentte yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 180 km çapında bir göktaşı düşmüş ve çevreye inanılmaz büyüklükte toz da saçmıştır. Göktaşının saçtığı bu tozlar uzun süre dünyaya güneş ışınlarının sağlıklı bir şekilde gelmesini engellemiş ve otçul dinozorların besin kaynaklarının yok olmasına sebep olmuştur. Etçil olan dinozorlar ise benzer dönemde artık avlayacak av bulamadıklarından yok olmuşlardır.

Dinozor Sürüngen Mi?

Dinozorların ait olduğu grup arkozor sürüngen olarak geçmektedir.

Dinozorlar Gerçekten Var Mıydı?

Evet. Yapılan çalışmalar ve elde edilen bulgular dinozorların milyonlarca yıl boyunca dünyada yer aldığını göstermektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir