Dikey Geçiş Hakkı Nedir?

Dikey Geçiş Hakkı Nedir?
06.09.2021 15:00
Özellikle ülkemizde her öğrencinin hayali güzel bir üniversitede okumaktır. Eğitim sistemimizde üniversiteye girmek için bazı sınavlar düzenlenir. Dikey geçiş sınavı nasıl bir sınav, not ortalaması önemli mi, yatay geçiş ile arasındaki fark nedir? Dikey geçiş için şartlar neler, kayıt için gerekli belgeler hangileri? Kazanmak için kaç net yapmak gerekiyor, dikey geçiş sınavı kaldırılacak mı? Dikey geçiş hangi bölümler arasında olur, kaç yıl okunuyor?

Özellikle ülkemizde her öğrencinin hayali güzel bir üniversitede okumaktır. Eğitim sistemimizde üniversiteye girmek için bazı sınavlar düzenlenir. Bu sınavlara girmek için belirli şartları karşılamak gerekiyor. Her sınavın bazı başvuru kriterleri olurken, bu özellikleri taşıyan adaylar, bu sınavlara girmeye hak kazanıyor. Özellikle son zamanlarda dikey geçiş için yapılan sınavlarda, katılımda artış görülmektedir. Bu sınava 2 yıllık meslek yüksekokulundan ya da açık öğretim fakültesinden 2 yıllık mezun öğrenciler katılabilirken, 2 yıllık eğitimlerini 4 yıllık eğitime tamamlamak için girerler. Eğitim hayatlarını 4 yıllık eğitime tamamlamak için, 2 yıllık ön lisans öğrencileri, bu sınavdan geçmesi gerekir. Bu sınav sonucunda alınan puan ile tercihler yapılır ve gereken eğitim kurumlarına yerleşilir.

Dikey Geçiş Sınavı Nasıl Bir Sınav?

Kısaltması DGS olan Dikey Geçiş Sınavı, 2 yıllık ön lisan mezunlarının girdiği ve eğitimlerini 4 yıla tamamlamak için adayların yarıştığı bir sınavdır. 2 saat 30 dakika yani 150 dakika süren bu sınavda, sözel ve sayısal alandan sorular bulunmaktadır. Sözel olarak 60 Türkçe ve sayısal olarak 60 matematik sorusunun sorulduğu sınav ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Bu sınav her yıl bir kere düzenlenirken, genelde Temmuz ya da Ağustos gibi yaz ayların

Dikey Geçişte Not Ortalaması Önemli Mi?

Öncelikle adayların dikey geçiş sınavına girip, yeterli puanı aldıktan sonra tercih aşamaları olur. Bu aşamadan sonra, ön lisans başarı puanı hesaplanır ve bu hesaplama diploma notu ile yapılırken, DGS’den alınan puanla birleştirilerek öğrencinin puanı hesaplanır. Yükse bir ortalamanın olması bu puanınızı yukarı çeker ve size fayda sağlar. Bu yüzden ön lisans öğrencilerinin not ortalamalarını yüksek tutması gerekir.

Dikey Geçiş İle Yatay Geçiş Arasındaki Fark Nedir?

Özellikle üniversite öğrencilerinin karıştırdığı konuların başında gelen yatay ve dikey geçişler arasında, fark bulunmaktadır. Yatay geçiş bir üniversite bölümünde okurken, başka bir üniversitenin aynı bölümüne geçmek için yapılan işleme denir. Dikey geçi ise 2 yıllık ön lisans mezunlarının eğitimlerini, 4 yıllık bir programa tamamlamak istemeleri ile başvurulan bir yöntemdir. Dikey geçişte bir sınava girmek gerekiyorken, yatay geçişte şartları tamamlamak gerekir.

Dikey Geçiş İçin Şartlar Neler?

2 yıllık ön lisans mezunlarının en çok başvurduğu sistem olan dikey geçiş, bazı şartlarla öğrenci karşısına gelmektedir. Yükseköğretim programlarına geçip, 2 yıllığı 4 yıla tamamlamak isteyen adaylar, öncelikle 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Bunun yanında tüm dersleri tamamlayıp, sadece stajı olan öğrencilerde bu haktan yararlanabilmekte. Meslek yüksekokulları ya da açık öğretim fakültelerinden ilgili 2 yıllık ön lisans eğitimi alan adaylar bu geçiş şartlarını tamamlamış sayılır.

Dikey Geçiş Kayıt İçin Gerekli Belgeler Hangileri?

Bu sınava giren öğrenciler eğer bir programa yerleşirse, kayıt olma için belgelerini hazırlamalılar. Bu belgeler ise; lise diploması aslı ve fotokopisi, DGS yerleştirme sonuç belgesi, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, ön lisanstan mezun olunan diploma aslı ve fotokopisi ya da ön lisans mezuniyet belgesi ve fotokopisi gibi belgeleri hazırlayıp, kayıt olunacak okula götürmeliler.

Dikey Geçiş Sınavında Kazanmak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

DGS sınavına girecek adaylar özel bir puanlama ile karşı karşıya kalır. Baraj bulunmayan bu sınavda adaylar herhangi bir bölümü yerleşmek için 130 puan ve üzeri yapmalı ama iyi bir yere yerleşmek isteyen öğrenciler 240 ve 250 civarı puanları zorlaması gerekiyor. Ayrıca not ortalamaları yüksek tutularak da bu sürece katkı verilebilmekte.

Dikey Geçiş Sınavı Kaldırılacak Mı?

Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılında YKS sınavında değişikliğe gideceğini öğrenen öğrenciler, DGS için bir değişim olup olmayacağını merak ediyor. Şuanda bu değişiklik söz konusu olmasa da iler ki yıllarda bu sınav hakkında bazı kararlar alınabilir. Özellikle 2024 tarihinde pek çok sınavın ve Dikey Geçiş Sınavı’nın da bu değişikliğe tabi olunacağı ön görülüyor.

Dikey Geçiş Hangi Bölümler Arasında Olur?

Dikey geçiş hakkında en çok merak edilen başka bir konuda, hangi bölümler arasında olabileceği. Özellikle ÖSYM kafa karışıklıklarını gidermek adına kılavuzlar yayınlayıp, adaylara sunuyor. Genelde meslek yüksekokullarından 4 yıllık mühendislik fakülteleri arasında yer alan, bu geçişler başka bölümlerde de olabilmekte.

Dikey Geçiş Sınavından Sonra Kaç Yıl Okunuyor?

2 senelik bir ön lisanstan sonra dikey geçiş ile 4 yıla tamamlamak mümkündür. Ama 2 yıl zaten okuyan öğrenciler, 3 sınıf derslerini ve görmediği 4 yıllıkta ki dersleri alırlar. Yani dikey geçişle 2 yıl daha okumak ve almadığın dersleri geçmek ile oluşur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir