Denizanası Özellikleri Nelerdir?

Denizanası Özellikleri Nelerdir?
15.11.2021 21:29
Deniz yaşayan canlılar denince akla ilk gelen balıklardır. Denizanası nasıl ürer? Denizanası omurgalı mıdır, beyni var mı, cinsiyeti var mı? Merak edilenleri sizler için derledik.

Sonra sıralarız deniz yıldızı, deniz tarağı, midye, yunuslar, denizanası... Bu liste böyle uzar gider. Onlarca deniz canlısının adını biliyor olabiliriz. Ancak pek çoğu hakkında bilgi sahibi değiliz. Bunlardan biri de denizanası. Birçoğumuz tarafından deniz kenarlarında görülen denizanası oldukça değişik özelliklere sahiptir. 650 milyon yıldır aramızda olan denizanaları dinozorlardan bile önce var olmuş ve hayatta kalmayı başarabilmiştir. Denizanalarını tanımanız oldukça kolaydır. Vücutları yayvan, kubbeli ve şemsiye bir şekildedir. Bu şemsiye onların yaşam kaynağıdır. Çünkü bu şemsiyeli yapı sayesinde yüzebilir ve hareket edebilirler. Küçük deniz canlılarını dalgalanma yaratarak avlarlar. Balık kategorisinde yer almazlar. Bilim insanları tarafından jelatinimsi zooplankton olarak adlandırır. %98 sudan oluştuklarından şeffaf bir görüntüye sahiptirler. Karaya çıkmak denizanaları için çok tehlikelidir.

Çünkü karaya çıktıklarında doğrudan buharlaşıyor ve kısa zaman içinde de yok oluyorlar. Bazı denizanaları göze sahip değil iken bazıları da birden fazla göze sahiptir. Örneğin kutu denizanası 24 göze sahiptir böylece dünyaya 360 derecelik bir açıyla bakar. Ayrıca bazı denizanası türleri ölümsüz olmasıyla fazla dikkat çekmektedir. Salgıladıkları zehir ile birden fazla insanın ölmesine neden olabilirler. En zehirli canlılar arasında yer alan denizanaları en az 60 kişiyi zehirleyecek bir kapasiteye sahiptir. Bazı türleri biyolüminesan özelliği ile karanlıkta parlayabilir. Biyolüminesan, canlıların ışık üretmesini sağlayan bir salgıdır. Nükleer reaktörleri etkisiz hale getirebilme özelliğine sahip olan denizanaları kendini klonlayabilir. Yani ortadan ikiye bölünen denizanaları, iki yeni organizma oluşturma sistemine sahiptir. Ayrıca medüz olarak da adlandırılmaktadır.

Denizanası Nasıl Ürer?

Her canlı kendi doğasına uygun bir şekilde ürer. Üremek, her canlının soyunun devam etmesi için gereken temel şarttır. Jelatinimsi bir özelliğe sahip olan denizanalarının ise nasıl ürediği pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Denizanaları çevresindekileri büyüleyici bir yapıya sahiptir. Tüm bu özelliklerini elbette gelecek nesillere aktarmak onların da isteğidir. Deniz anaları tomurcuklanma ve eşeyli olarak iki şekilde ürer. Aynı zaman da kopan parçalarının yenilenmesiyle de yeni bireyler meydana geldiği için eşeysiz üremede yapabilirler.

Denizanası Omurgalı Mıdır?

Canlılar omurgalı, omurgasız, eklem bacaklılar gibi çeşitli gruplara ayrılır. Böylece uzmanlar tarafından daha kolay incelenme ve bilgi edinilmesi sağlanır. Denizanaları kemikleri olmayan, yumuşak ve yapışkan yapıda canlılardır. Çok ince bir görüntü sahip olmaları nedeniyle çevrelerini yansıtırlar. Kemiksiz bir yapıda olduklarından dolayı fosilleri bilim insanları tarafında keşfedilmesi imkansız durmdadır. Denizanalarının hangi canlı grubunda olduğuna bakacak olursak omurgasız canlı grubunda olduğunu söyleyebiliriz.

Denizanası Beyni Var Mı?

Beyin canlıların yaşama devam etmesi için vücudun ana organıdır. Vücudumuzda gerçekleşen tüm reaksiyonlar beynin emirleri ile olur. Hatta beyin faaliyetleri sona eren insanlar için beyin ölümünün gerçekleştiği ve hayata veda etttiği doktorlar tarafında söylenir. Bu yüzden beyinsiz bir canlı düşünülemez. Ancak denizanaları farklı bir sisteme sahiptir. Onlar diğer bütün canlılardan ayrı özellikler taşımaktadırlar. Denizanaları beyinleri olmayan canlılardır. İlkel bir sinir sistemine sahiptirler. Çok ilginç değil mi? O zaman işi biraz daha ilginçleştirelim. Denizanaları kalbi olmayan hayvanlardır. Nefes alma işlemini difüzyon ile yaparlar. Zaten jelatinimsi vücutlarından dolayı iç organlarını kolayca gözlemleyebilirsiniz. Tabii varsa...

Denizanası Cinsiyeti Var Mı?

Her canlı dişi ve erkek olmak üzere farklı cinste yaratılmıştır. Dişi ve erkek bireylerin yapılarının değişik olması hem ekolojik çeşitliği sağla hem de türlerin üreyip çoğalmasını sağlar. Bilim insanlarının yaptığı ilk incelemelerde denizanalarının cinsiyetsiz olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Ancak ilerleyen çalışmalar denizanalarının da dişi ve erkek olarak iki farklı cinsiyete sahip olduğu bulunmuştur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir