Dağ Keçisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dağ Keçisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 17:30
Yaklaşık olarak 9 türden oluşan bir cinstir. Dağ keçisi özellikleri nelerdir, türleri nelerdir, avlama cezası ne kadar, çiftleşme dönemi ne zaman, dağ keçisi diğer adı nedir? Eti yenir mi, etinin faydaları neler? Helal mi, kaç yıl yaşar?

Yaklaşık olarak 9 türden oluşan bir cinstir. Yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Genel anlamda keçiler, geviş getiren hayvanlardır. 4 bölümden oluşan mideleri vardır. Keçilerin erkeğine teke, kısır erkeğine erkeç, dişi keçilere keçi, keçi yavrusuna ise oğlak denilmektedir.

Dağ Keçisi Özellikleri Nelerdir?

·        Çok iyi koşucu ve tırmanıcıdırlar.

·        Gözlemcidirler.

·        İyi koku alırlar.

·        İyi görürler.

·        Her iki cinsinde de boynuz bulunmaktadır.

·        Boynuzları parlak ve geriye kıvrıktır.

·        Ağırlıkları 35 ile 50 kg arasındadır.

·         Boyları 90 ile 120 cm arasındadır.

·        Boynu ve bacakları uzundur.

·        Uzun sıçrayışlar yapabilmektedirler.

·        Normal keçilere göre koyu renkte tüyleri vardır.

Dağ Keçisi Türleri Nelerdir?

1)      Yaban keçisi 

o   Anadolu yaban keçisi 

o   Evcil keçi

o   Girit yaban keçisi 

o   Afgan yaban keçisi 

2)      İber dağ keçisi 

o   Pirene dağ keçisi 

o   Portekiz dağ keçisi 

o   İspanyol dağ keçisi 

3)      Alp dağ keçisi

4)      Nübye dağ keçisi 

5)      Sibirya dağ keçisi 

6)      Habeş dağ keçisi 

7)      Doğu Kafkas dağ keçisi 

8)      Batı Kafkas dağ keçisi 

9)      Burma boynuzlu keçi 

Dağ Keçisi Avlama Cezası Ne Kadar?

Doğa koruma ve milli parklar Genel Müdürlüğünün av dönemi tazminat bedelleri her yıl yenilenmektedir. Tarım orman genel müdürlüğüne bağlı bu birimin 2021 yılı için yaban keçisi avlama izin bedeli 550 tl, avlama bedeli ise 9300 ile 97200 arasında avlanan dağ keçisinin türüne göre farklılık göstermektedir.  İzinsiz avlanma cezası ise 60 bin TL’dir.

Dağ Keçisi Çiftleşme Dönemi Ne Zaman?

Dağ keçilerinin çiftleşme dönemleri kasım ayı ile şubat ayı arasında gerçekleşmektedir. Çiftleşmenin en yoğun olduğu dönem ise aralık ayı ve ocak ayıdır. Yılda bir defa yavrularla ve her defasında 2 yavru verirler.

Dağ Keçisi Diğer Adı Nedir?

Bazı bölgelerde dağ keçisi, bazı bölgelerde yaban keçisi olarak tanınmaktadırlar. Yaklaşık olarak 9 türü içine alan bir cins olan dağ keçisi, yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Evcil keçi olarak bilinen Capra Aegagrus Hircus’tan türeyen dağ keçilerin diğer adı Capra olarak da bilinmektedir.

Dağ Keçisi Eti Yenir Mi?

Keçi eti sağlıklı bir et türüdür. Yağ ve kolesterol seviyeleri diğer et türlerine göre daha düşüktür. Kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırmaktadır. Diğer et türlerine talep çok olduğundan hayvanların hızlı büyümesini destekleyen endüstriyel birçok ilaç ve hormon takviyesi kullanılmaktadır. Keçi etinin,  genellikle hayvanlar otlatıldığı için organiktir.

Dağ Keçisi Etinin Faydaları Nelerdir?

·        Bu etin besin değeri yüksektir.

·        Kolesterol hastaları tarafından tüketilebilir, az yağlı bir ettir.

·        Kalp ve damar sağlığını korur.

·        Hafızayı güçlendirir.

·        Hücre yapısını korur.

·        B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengindir.

Dağ Keçisi Helal Mi?

Etlerinin yenmesinde herhangi bir sakınca bulunmayan ve helal olduğunda kanaat getirilen hayvanlar dört grupta incelenmektedir. Görüş birliğine dayalı bu gruplar içerisinde vahşi hayvanlar içerisinde dağ keçisi de yer alır. Kuran kerimde geçen ayetlerin Türkçe anlamına bakıldığında etleri yenmesi helal olan hayvanlar listesinde dağ keçisi de bulunmaktadır. Bu ayetlerde biri bakara suresi 177. Ayet, diğeri maide suresi 1 ve 4. Ayettir.

Dağ Keçisi Kaç Yıl Yaşar?

Dağ keçileri genel olarak çevik bir hayvandır. Çift parmaklı olan bu hayvanlar geviş getiren hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu özellikleri dolayısıyla ömürleri uzundur. Bir dağ keçisinin ortalama olarak yaşam süresi 22 yıldır. Ayrı bir türü olan beyaz dağ keçilerinde ise bu süre 25-30 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir