Civcivler oldukça popüler olan özellikle çocuklar tarafından büyük ilgiyle karşılaşan canlılardır. 21 günlük kuluçka sürelerinden sonra yumurtadan ortaya çıkan tavuk yavrularına civciv denilmektedir. Civcivler sarı renkte olan yavrulardır. Kuş türlerinden bir tanesi olmalarına hatta kanatları olmasına rağmen uçabilme yetenekleri bulunmamaktadır. İki tane ayakları bulunan küçük canlılardır. Ot ile beslenme eğilimindedirler. Gagaları vardır fakat bu gagalar ile insanlara herhangi bir zarar vermeleri mümkün değildir. Oldukça hassas ve narin canlılardır. Yumurtalama yöntemi ile çoğalma gösterirler. Vücut ısıları ise 40 derece olarak nitelendirilir. Civcivler genel olarak; Su, civciv yemi, temiz toprak, buğday ve mısır ile beslenmektedir. Civcivler büyüdükleri zaman tavuk veya horoz olurlar.
Civcivler Ne Yer?
Civcivler otçul canlılardır. Yavru oldukları için fazla çeşit yemeklere karşı açık değillerdir. Civcivler genel olarak; Su, civciv yemi, temiz toprak, buğday ve mısır ile beslenmektedir. Su, civcivlerin sağlığı için oldukça önemli bir besindir susuz kalmaları civcivlerin hastalanmasına hatta ölmelerine yol açabilmektedir. Civciv beslerken bu konuya oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Yem olarak ise özel civciv yemleri kullanılması en doğru yöntemdir. Diğer yemler daha büyük olacağı için civcivlerin kolay beslenmesine engel olabilmektedir.
Civciv Çeşitleri Nelerdir?
Civcivler yavru hayvanlardır büyüdüklerinde cinsiyetlerine göre tavuk veya horoza dönüşürler. Civcivlerin çeşitli türlerine rastlamak mümkündür. En yaygın olarak karşılaşılan civciv türleri şu şekildedir;
· Atax Civciv
· Ligorin Civciv
· Lohman Brown Civciv
· Sussex Civciv
· Australorp Civciv
· Sasso Civciv
· Pleymut Civciv
Civcivler tüy yapılarına göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat yine de civcivlerin hangi türe ait oldukları büyümeye başladıkları dönemlerde anlaşılabilmektedir. Civcivler sarı renkte ve aynı görünüme sahip yavrular oldukları için küçüklüklerini kapsayan dönemlerde hangi cinse ait olduklarına dair bir çıkarım yapmak pek mümkün değildir. Olgunlaşma aşamaları başladığında ve renk değiştirmeye başladıklarında türlerini saptamak mümkündür.
Civciv Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
Civcivlerin cinsiyetinin saptanması kolay bir işlem olmamaktadır genellikle aynı görüntüye sahip oldukları için cinsiyetleri konusunda net bir açıklama yapılamamaktadır. Fakat cinsiyet ayrımının yapılmasında etkili olan bir gösterge vardır. Erkek civcivlerin vücutlarına beyaz renkte lekelere rastlanmaktadır dişi civcivlerde ise bu lekeler kahverengi tonlarındadır. Vücut lekelerine bakılarak civcivlerin cinsiyetleri hakkında fikir sahibi olabilmek mümkündür.
Civcivlere D Vitamini Verilir Mi?
Civcivlerin gelişimlerinin hızlanması ve daha sağlıklı olmaları için bazı vitamin takviyeleri yapılmaktadır. D vitamini yumurtlama dönemine giren tavuklar için oldukça önemlidir yumurtanın kabuğuna karşı bağışıklık kazandırmaktadır. Vitaminler toz şeklinde veya sıvı şekilde olabilmektedir. Sıvı vitaminler civcivlerin içtikleri suya karıştırılarak verilmelidir. Toz vitaminler ise civciv yemlerine karıştırılmalıdır.
Civciv Evde Beslenir Mi?
Civcivler oldukça ufak ve sevimli canlılardır bu sebeple evlerde civciv beslemek mümkündür. Fakat civcivler oldukça hassas ve narin canlılardır. Civcivlerin yaşayabilecekleri rahat ve konforlu alan oluşturulmalıdır. Fazla sıcaklık, soğuk ve sürekli temas halinde olmak civcivlere zarar verebilmektedir. Civcivlerle sürekli temas halinde olmak onların hastalanmasına hatta ölmesine yol açabilir bu sebeple oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir. Büyüdükleri dönemlerde ise daha rahat ve bağımsız mekanlarda yaşamaktan hoşlanırlar.
Evde Civciv Bakımı Nasıl Yapılır?
Civciv bakımı evde yapılabilmektedir. Zararsız ve hassas canlılar olan civcivler ev koşullarında rahat şekilde yaşayabilmektedir. Evde beslenecek civcivler için özel civciv yemi alınması gerekmektedir. Sularına ve yemlerine vitamin karıştırılması ile gelişimleri daha hızlı ve sağlıklı olabilmektedir. Evde civciv bakarken dikkat edilmesi en gerekli kural temastır. Civcivler sürekli insanlarla temas halinde olmaktan hoşlanmazlar ve bu durum onların ölmelerine sebep olabilir.
Civciv Dışkısı Nasıl Olmalı?
Civciv ve tavuklarda dışkı oldukça önemlidir. Dışkı nedeniyle oluşabilen hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar dışkılara bakılarak anlaşılabilmektedir ve acil şekilde tedavi ettirilmelidir aksi takdirde civcivlerin ölümlerine yol açabilmektedir. Olması gereken civciv dışkısı yağlı ve köpüklüdür. Arada sulu ve çekal dışkıların görülmesi de normaldir. Fazla sıvı, kanlı ve kurtlu dışkılar normal olmayan dışkılardır bu tarz dışkılara rastlanması durumunda dikkat edilmesi gerekmektedir.
Civciv Hangi Ayda Çıkar?
Civcivlerin gelişim göstermesi ve dünyaya gelmesi için en uygun zamanlar bahar aylarını kapsayan dönemlerdir. Bu dönemlerde civcivler rahat bir şekilde yumurtadan çıkarlar ve gelişim göstermeye başlarlar. Yine de civcivler yılın her döneminde dünyaya gelebilmektedir. Civcivlerin özel olarak çıkmalarının gerekli olduğu herhangi bir ay veya zaman dilimi bulunmamaktadır.
Civciv Büyütme Yemi Nedir?
Civcivler, özel civciv yemleri ile beslenmelidir. 8 haftalık oldukları döneme kadar civciv büyütme yemi ile beslenebilirler. Daha sonraki dönemlerde ise piliç büyütme yemi olarak adlandırılan özel yemler ile beslenmelidirler. Civcivlerin hızlı büyümeleri için vitamin takviyeleri de yapılabilmektedir. Vitaminler ve özel yemler sayesinde civcivler oldukça hızlı ve sağlıklı gelişim göstereceklerdir.