Cam Çatlağı Nedir? Nasıl Olur?

 Cam Çatlağı Nedir? Nasıl Olur?
14.09.2021 11:35
Günümüzde birçok alanda kullanılan camların ham maddesi kum iken, kırılıp, çatlaması ile bazen sorun oluşturabilmektedir. Cam çatlağı nedir, neden olur, çeşitleri nelerdir, cam çatlağı nasıl durdurulur, vizeden geçer mi? Cam çatlağı nasıl tamir edilir?

Aracımızın ön camı yolu takip etmek için en çok baktığımız yer olmakla beraber, üzerinde çatlaklar olması, görüş açımızı düşürür. Cam çatlağı özellikle aracımızla giderken, genelde ön cama gelen sert bir cismin çatlağa neden olmasına denilirken, zaman içinde büyüyebilmektedir. Oluş yerine ve şekillere göre birçok isim takılan bu çatlaklar, sürücülere zor anlar yaşatabilmektedir.

Günümüzde birçok alanda kullanılan camların ham maddesi kum iken, kırılıp, çatlaması ile bazen sorun oluşturabilmektedir. Camın kullanım alanlarından biri ise taşıtlarımız olup, burada şeffaf olması dışarıya görebilmemizi sağlarken, dışarıdaki rüzgardan korunmamızı da sağlar. Zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı bu camlar da, kırılma ve çatlamalar gözlemlenebilmektedir. Halk arasında mandagözü ya da yıldız olarak da bilinen bu çatlaklar sürücülere zor anlar yaşatabilmektedir. Özellikle otoyolda arabalar fazla hızlı iken, dışardan gelen cisimler ile camlarda çatlak oluşabilmektedir. Küçük bir çatlakla başlayan bu süreç, arabanın hareketi devamında çatlak büyüme gösterebilmektedir. O yüzden çatlayan camların büyümemesi ve camın değişmemesi için, bu çatlak daha küçükken dikkat edilmelidir. Bazı yöntemlerle bunu durdurmak mümkün iken, dikkat edilmediği zaman ise aracın camının komple değişimi söz konusu olabilmektedir. Özellikle pahalı fiyatı ve araç orijinalliğini bozacağından, cam değiştirme işlemini yapmadan, bu çatlak tamir edilmelidir.

Cam Çatlağı Neden Olur?

Cam çatlakları hayatımızın her alanında karşımıza çıkarken, bu çatlaklar en çok sürücüleri korkutmaktadır. Cam çatlaklarından dolayı sürücülerin görüş acısı düşerken, bu çatlaklar henüz küçükken müdahale edilmelidir. Araçlarda cam çatlakları genelde seyir halindeyken, cama sert bir cismin teması ile gerçekleşirken, duran bir araca sert bir cismin cama gelmesi ile de olabilmektedir.

Cam Çatlağı Çeşitleri Nelerdir?

Cam çatlakları oluş şekillerine bağlı olarak birçok çeşitte karşımıza çıkarken, şöyle sıralanabilmektedir:

Boğa Gözü: cam çatlakları içinde araçlarda en çok görülen boğa gözü, şekli itibari ile göze benzediği için bu adı almıştır. Ufak bir cismin cama düşmesi ile daire şeklinde bir görüntü oluşturması ile oluşmaktadır.

Yıldız Çatlak: özellikle şekli yıldızı andırdığı için bu isimler anılırken, köşeleri keskin bir cismin cama gelmesi ile olur.

Kombinasyon Çatlağı: çakıl taşlarının sert şeklide cama teması ile olan bu şekil, hem boğa gözü hem de yıldız şekillerini içerisinde barındırdığı için ikili bir kombinasyon oluşturduğundan, bu ismi almaktadır.

Kenar Çatlağı: araç camlarının kenarında meydana ufak bir başlangıçla meydana gelirken, daha sonra büyüme gösterebilir.

Şerit Çatlağı: camın yüzeyinde doğru bir çizgi doğrultusunda uzayan şerit halinde bir çatlak türüdür.

Dalgalı Çatlak: camın büyük bir kısmını kaplayan bu çatlak türü, karlı havalarda donan cama sıcak su dökülmesi ya da çok sıcak havalarda meydana gelebilmektedir.

Cam Çatlağı Nasıl Durdurulur?

Cam çatlaklarında tamir olası olduğu gibi bazı yöntemler ile de en azından ilerleme durdurulabilir. Örneğin çatlak cama belli aralıklarla, şeffaf renkli oje sıkılarak, çatlakların arası doldurulabilir. Ya da çatlaklar arasından kir, toz gibi maddeleri vakum makinesi ile çekerek, camda ki çatlakların ilerlemesi durdurulabilmektedir.

Cam Çatlağı Vizeden Geçer Mi?

Araçlar genelde iki senede bir trafiklere uygunluğu için kontrol edilirken, bu muayenelerde kusurlu araçlar muayeden geçemez. Birçok sebepten araçlar kusurlu sayılabilmekte olup, bazen cam kırıkları ve cam çatlakları da bu sebeplerden olabilmektedir. Özellikle araç vizesinde en dikkat edilen, ön cam olurken bu camda sürücünün görüş alanını çok düşürecek, çatlak oluşumu varsa, araç vizeden geçemez. Böyle araçlar ağır kusurlu sayılırken, bu işlemden kalırlar.

Cam Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

Cam çatlağı daha küçükken müdahale edilmesi gereken bir olay olup, dikkat edilmezse bu sorun büyüyebilmektedir. Cam çatlaklarını tamirhane ve servislerde halletmek mümkünken, becerebiliyorsanız sizde yapabilirsiniz. Öncelikle çatlağın olduğu yere matkap ile ufak bir delik açmak gerek, daha sonra vakum makinesi kullanılıp, burası düzleştirilmelidir. Sonra delikten reçine benzeri özel bir madde dökülür, sonra ultraviyole özel bir ışık sayesinde burası düzeltilir. Fazla kalan reçine temizlendikten sonra işlem tamamlanır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir