Büyükelçi Ayrıcalıkları Nelerdir?

Büyükelçi Ayrıcalıkları Nelerdir?
12.12.2022 21:20
Bir ülkeyi farklı bir ülkede temsil eden kişiye Büyükelçi denir. Büyükelçi ayrıcalıkları nelerdir, ataması nasıl olur? Büyükelçi ataşesi ne demektir, Büyükelçi dokunulmazlığı nedir? Diplomat mıdır, görev süresi kaç yıldır? Büyükelçi ve diplomat arasındaki fark nedir? Sorularını sizler için araştırdık ve bu yazımızda bir araya getirdik.

Büyükelçilerin görevi, bulunmuş olduğu ülkeler ile kendi ülkesi arasında siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışmaktır.Büyükelçi bulunduğu ülkede büyükelçiliğe bağlı tüm birimlerin en yetkili kişisidir. Büyükelçilerin belirli başlı ayrıcalıkları bulunmaktadır.

Büyükelçi Ataması Nasıl Olur?

Büyükelçiler genellikle siyasi nedenlerle gitmiş olduğu ülkelerdeki toplantılarda katıldıkları ev sahibi ülkenin memurlarından seçilerek atanmaktadır. Kesin atama ise şu şekilde gerçekleşmektedir:

Temsil etmiş olduğu ülke başkanının imzasını taşıyan bir güven mektubunu, atanmış oldukları ülkenin devlet başkanına özel bir törenle arz ederler. Bu tören sonrasında bir büyükelçi resmi olarak atanmış sayılmaktadır.  

Büyükelçi Ataşesi Ne Demektir?

Ataşe anlamı temsil ve bilgi topla amacıyla elçi olan kişilerdir. Bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik görevlerinde uzmanlığına göre temsil eder ve bilgi toplarlar. Bu kişiler çalışmış olduğu ülkelerdeki bilgileri yetki alanları dahilinde izler ve bilgi birikimini kendi hükümetlerine bildirirler.

Büyükelçi Dokunulmazlığı Nedir?

Büyükelçilerin diplomatik dokunulmazlıkları bulunmaktadır. Bunun anlamı büyükelçilerin görev yapmış olduğu ülkelerde adli süreçler dahilinde cezai işlemlerden muaf tutulmasıdır. Büyükelçiler görev yapmış oldukları ülkelerde suç dahi işleseler gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, yargılanamaz, sorgulanamaz, hapse atılamazlar. Büyükelçilik araçları hiçbir gerekçe ile durdurulamaz, arama yapılamaz. Bu kurallar dünya çapında bilinmekte ve uygulanmaktadır.

Büyükelçi Diplomat Mıdır?

Büyükelçiler kendi ülkesinin çıkarlarını başka ülkelerde savunmaktadır. Bu nedenle her büyükelçi aynı zamanda bir diplomattır. Kendi ülkesi adına uluslararası mecralarda ülke temsili yapan kişilere diplomat denmektedir. Büyükelçiler de bu tanım kapsamında bulunması nedeniyle diplomat olarak adlandırılabilir.

Büyükelçi Görev Süresi Kaç Yıldır?

Büyükelçilerin görev süreleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı kaynaklarda büyükelçilerin görev süresi 3 yıl olarak yazılsa da 5 yıl olarak da görev yapabildiği bilgisi bulunmaktadır. Bu durumla alakalı net bir bilgi bulunmaması nedeniyle bir büyükelçinin görev yılını (örneğin 5 yıldır) söylemek doğru olmayacaktır. Bu bilgiyi öğrenmek adına geçmiş dönemlerde büyükelçilik görevi yapmış kişilerin görev sürelerine bakılabilir.

Büyükelçi Ve Diplomat Arasındaki Fark Nedir?

Kendi ülkesi adına uluslararası mecralarda ülke temsili yapan kişilere diplomat denmektedir. Büyükelçiler birer diplomat konumundadır. Büyükelçi aynı zamanda bir diplomattır ve diplomatla aynı sorumluluklara sahiptir. Ancak büyükelçi görev yapmış olduğu ve kendisine bağlı olan tüm birimlerin amiri konumundadır. Bu nedenle büyükelçiler makam olarak diplomatların üstünde görülmektedir. Aynı zamanda büyükelçilerin diplomatik dokunulmazlıkları bulunmaktadır. Ancak bu durum diplomatlar için geçerli değildir. Bu nedenle büyükelçiler ile diplomatlar arasında farklılıklar bulunmaktadır.a

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir