Metin Lokumcu Kimdir?

Metin Lokumcu Kimdir?
13.08.2021 18:44
Türkiye'nin konuştuğu Metin Lokumcu kimdir? Metin Lokumcu mesleği neydi, HES protestosu nedir, ne yaptı? Metin Lokumcu neden öldü, olayı nedir?

24 Haziran 1956 yılında Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde doğmuştur. 31 Mayıs 2011 yılında katıldığı protesto esnasında biber gazı ve tazyikli su ile fenalaşarak hastanede yaşamını yitirmişti. Doğa Karadeniz’de yapılması planlanan HES’lere karşı mücadele eden, demokrat ve hak savunucusudur. HES projelerine karşı protestolara katılmıştır. Artvin’in Hopa ilçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlık yaptığı dönemde miting olaylarının gündeme gelmesiyle tanınmıştır. Başbakan Erdoğan’ın yaptığı ziyaret esnasında olaylar çıkmış ve olaylara müdahale eden polisin müdahalesine maruz kalmıştır. Miting öncesi protestolara katılan isim polisin sıktığı biber gazına ve tazyikli suya maruz kalarak fenalaşmıştır. Daha sonra hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Eylem gününde polisin önüne geçerek ellerini arkadan bağlamasıyla ve ‘’hadi al götür, kurtar memleketi’’ demeciyle son görüntülerini vermiştir.

Metin Lokumcu Mesleği Neydi?

2011 genel seçimlerinde Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından düzenlenen mitinge katılan Lokumcu, miting öncesinde çıkan olaylarda polisin üzerine sıktığı tazyikli su ve biber gazından etkilenerek fenalaşmış, daha sonrasında hayatını kaybetmiştir. Yaşamını yitirdiğinde 54 yaşında olan Lokumcu 2011 senesinde emekli bir öğretmendi.

Metin Lokumcu HES Protestosu Nedir?

Kastamonu’da son günlerde yaşanan sel felaketlerinin ardından Metin Lokumcu’nun bir duvara yapılmış olan resmi gündem oldu. Sel altında kalan bir bölgede duvara çizilmiş resmi sosyal medya platformlarında paylaşılan isim 2011 yılında Artvin Hopa’da gerçekleşen protestonun sembol isimlerinden bir tanesiydi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Artvin’in Hopa ilçesinde 2011 genel seçim kapsamında düzenlediği miting öncesinde çıkan olaylarda polislerin üzerine sıktığı biber gazı ve tazyikli sudan etkilenerek fenalaşmıştır. Hastaneye kaldırılan Metin Lokumcu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Metin Lokumcu, HES’lere karşı durmak için sesini yükseltiyor ve protestolara katılıyordu. HES projelerine karşı çıkan isim çevreye yapılması planlanan barajların, bölge halkına zararının dokunacağını savunmuş ve suyun bir hak olduğunu parayla satılamayacağını ifade etmişti.

Metin Lokumcu Ne Yaptı?

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları sebebiyle il merkezi yerine bir ilçede miting yapmayı tercih etti. Erdoğan’ın mitingi Hopa sahil alanında bulunan festival alanında gerçekleştirilecekti. Kentlerine Başbakan’ın geleceğini öğrenen yerli halk, HES ve çay tarımında yaşanan sorunlar üzerine basın açıklaması yapmak istedi. Miting gerçekleşmeden önce yapılan basın açıklaması esnasında polis protestoculara müdahale etti. Protestoculara karşı biber gazı ve tazyikli su kullanan polis miting öncesi yapılan protestoyu bitirmek istedi. Protestolar esnasında Hopa meydanında bulunan Metin Lokumcu ellerini arkasına götürerek ve polislerin önünde durarak ‘’hadi alın beni, alın da kurtarın memleketi’’ diyerek tepki göstermişti. Polislerin sıktığı biber gazı ve diğer gazlara maruz kalan isim fenalaşarak hastaneye götürüldü. Ambulansa alınırken ambulansına doğru atılan gaz fişeğiyle iyice ağırlaşan Lokumcu, hastanede hayatını kaybetti.

Metin Lokumcu Neden Öldü?

Seçim mitingi esnasında düzenlenen protesto gösterilerine katılmış ve polisin biber gazı ve tazyikli su müdahalesine maruz kalarak hayatını kaybetmiştir. Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı ön otopsi raporlarına göre Metin Lokumcu’nun ölüm sebebi olarak ‘’biber gazı ve heyecan tetiklemesi sonucu gerçekleşen kalp krizine bağlı ölüm’’ olarak açıklanmıştı. Adli Tıp Kurumu’nun hazırlanın kesin ölüm raporunda ise ‘’Lokumcu’nun vücudunda öldürücü düzeyde kimyasal madde saptanmadığı, ölümün kendisinde mevcut kalp ve akciğer hastalığı sonucu meydana geldiği’’ açıklandı.

Metin Lokumcu Olayı Nedir?

31 Mayıs 2011’de seçim miting esnasındaki protestolara katılarak polis müdahalesinde hayatını kaybeden Lokumcu’nun ölümü ile ilgili dava 9 yıl 11 ay aradan sonra görülmeye başlandı. 13 polisin 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada aralarında dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin bulunduğu davanın ilk duruşması Trabzon’da yapılmıştır. Lokumcu davası biber gazı kullanımının kimyasal silah sayılıp sayılamayacağı ve ölüme neden olduğu belirtilen raporlara dayalı ilk dava olma özelliğini taşımaktadır. Polisin kullandığı biber gazına maruz kalarak hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun davası cezayla sonuçlanırsa emsal bir karar niteliği taşıyacak.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir