Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?
25.01.2022 13:30
Uzun zaman aynı pozisyonda kalma, telefon, televizyon ya da bilgisayar başında aşırı süre zaman geçirme nedeniyle sürekli yanlış bir oturuş ve duruş şekli içine girmekteyiz. Bu yanlışlıklar da zaman için boyun ve sırt bölgemizde ağrılara neden lurken boyunda tutulmaya da yol açabilir. Şiddetli ağrılara yol açan boyun tutulması kişilerin hareket yeteneğini kısıtladığı için sorun oluşturmaktadır. Boyun tutulması egzersizleri nelerdir, kaç gün sürer, belirtileri nelerdir? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Boyun tutulması sorunu yaşıyorsanız öncelikle boynunuza yavaş ve ani olmayan egzersizler uygulamalısınız. Hafif masajlarla boyun ağrısı olan bölgeleri yumuşatmalısınız ve masaj sırasında kas gevşetici kremler ya da doğal yağlar kullanmalısınız. Ilık bir duş almanız oldukça yararlı olacaktır ve bölgeye sıcak tedavi uygulayabilirsiniz. Sıcak uygulamalar arasında kısa süreli buz tedavisi de etkili bir yöntemdir. Ancak geçmeyen boyum tutulmaları nedeniyle bir doktora başvurmalısınız ve bazı durumlarda fizik tedavi almanız gerekebilir.

Boyun Tutulması Egzersizleri Nelerdir?

Boyun tutulmasını tedavi etmek için evinizde bazı basit egzersiz hareketlerini yapabilirsiniz. Bu egzersizler sayesinde boyun bölgenizi esnetebilir ve sertleşen dokuyu yumuşatabilirsiniz.

•     İlk egzersiz için öncelikle bağdaş kurarak yere rahat bir konum alarak oturun. Ardından başınızın sol yanını sağ elinizle tutun ve sol tarafınızın gerildiğini hissedene kadar başınızı sağa doğru eğin. Bu işlemi sağ tarafınız içinde yapın ve 10 kez tekrar yapmaya çalışın.

•   İkinci hareketi de bağdaş pozisyonunda yapıyorsunuz. Şimdi de ellerinizi ensenizin arkasına kenetleyin ve sırtınız gerilene kadar ellerinizle başınızı öne doğru itin. Yaklaşık 30 saniye bu pozisyonda kaldıktan sonra yavaşça başınızı kaldırın ve bu hareketi birkaç defa tekrarlayın.

•     Yeni hareketimiz için ayağa kalkın ardından ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak dik bir pozisyona geçin. Kollarınızı arkada kenetledikten sonra sağ kolunuzu hafifçe sola çekerken başınızı da sola doğru eğin ve bu işlemi diğer tarafınız içinde yapın. Her hareketi yaklaşık 30 saniye uygulamaya çalışın.

Boyun Tutulması İçin Krem Önerileri

Boyun tutulması şikayeti olanlar krem kullanmak için doktordan ya da eczacıdan tavsiye almalıdır.

•     Burkulma, ezilme ya da spor faaliyetleri sonucu oluşan kazalarda etkili olan Voltaren krem boyun ve sırt bölgesinde meydana gelen tutulmalar ile ağrılarda da etkilidir.

•     Damarları genişleterek serinlik hissi veren Bengay krem kasları gevşetici bir özelliğe sahiptir.

•     Kas gerginliğini azaltarak boyun ve sırt tutulmalarında olumlu etki yaratan Fixoline krem de pek çok kişi tarafından önerilmektedir.

•     Ayrıca Maxrelax, Maxthio, Muscoflex, Muscomed, Muscoril,Musfixa, Tyoflex kremleri de boyun ve sırtta oluşan ağrılar ile tutulmalarda oldukça etkili ürünlerdir.

Boyun Tutulması Kaç Gün Sürer?

Boyun tutulmalarının iyileşme süresi tutulmanın nedenine göre farklılık gösterir. Yanlış yastık tercihine bağlı olarak oluşan tutulmalar yapılan birkaç basit masaj hareketi ile kısa bir sürede iyileşebilir. Ayrıca yapılan ısı ya da buz tedavileriyle de bu süreyi daha da kısaltabilirsiniz. Bazı durumlarda oluşan boyun tutulmaları haftalarca kalabilir ve hastayı fazlasıyla rahatsız eder. Bu durumda hemen bir doktora başvurmalısınız. Genellikle boyunda oluşan tutulmaların iyileşeme süresi 4-5 gündür ve bu süreç içinde kas gevşetici kremlerin kullanılması ya da egzersiz hareketlerine önem verilmelidir.

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulması yaşayanlar başlarını sağa ya da sola çevirirken ağrı sorunu yaşarlar, hareketlerinde aksamalar meydana gelir. Boyunda oluşan ağrılar keskin, yayılan ya da genel ağrılar şeklinde ortaya çıkar. Keskin ağrılar boynun alt bölümünde meydana gelir ve bir noktaya bıçak batıyormuş hissi yaratır. Genel ağrı oluşumunda boynun bir bölgesinde ağrı oluşur. Yayılan ağrı da ise kollarda ve omuzlarda da ağrı oluşumu gözlenir. Ayrıca boyun tutulması yaşayan kişiler boyun, omuz, kol bölgelerine yayılan bir karıncalanma yaşarlar ve uyuşukluk oluşur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir