Boğmaca Hastalığı Nedir?

 Boğmaca Hastalığı Nedir?
13.01.2022 18:30
Solunum yolu hastalıklarından birisi olan boğmacanın ne olduğu çok merak edilmektedir. Boğmaca hastalığı akciğerlerde ve nefes yollarında bakteri enfeksiyonu olmasıdır. Çok bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Boğmaca neden olur, belirtileri nelerdir, aşısını kim bulmuştur, boğmaca öldürür mü gibi konuları sizler için işledik.

Boğmaca hastalığının ne olduğu, neden kaynaklandığı, tedavisinin nasıl yapıldığı çok merak edilen konulardan birisidir. Boğmaca hastalığının ne olduğuna bakacak olursak akciğer, yutak, nefes borusu ve gırtlakta oluşan bakteri enfeksiyonu diyebiliriz. Üst solunum yollarında mikrobik bir hastalık olması ile ortaya çıkar. Boğmaca hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve bulaşıcılığı çok yüksektir. Genelde çocuklarda daha sık karşılaşılan bir hastalıktır. Boğmaca hastalığı olan kişide hırıltılı nefes alma ve şiddetli öksürük krizi görülmektedir. Hapşırma ve öksürme ile başkalarına da bulaşır. Boğmaca hastalığı olan kişilerin belirtileri fark eder etmez tedavi olması gerekmektedir. Boğmaca hastalığının tedavi edilmemesi durumunda vücudun bazı organlarında kalıcı hasar meydana gelir.

Boğmaca Neden Olur?

Boğmaca hastalığı mikrobik bir hastalıktır. Boğazda, gırtlakta, yutakta, yemek borusunda ve akciğerlerde bakteriyel enfeksiyonun olmasından dolayı ortaya çıkar. Bu hastalığa neden olan bakteri bordetella pertussistir. Boğmaca hastalığı hemen her yaşta karşılaşılan bir hastalıktır. Ancak çocuklarda ve ergenlik dönemindeki kişilerde daha sık karşılaşılır. Boğmaca hastalığının 1 yaşından küçük bebeklerde de görüldüğü bilinmektedir. Boğmaca hastalığı olan bebeklerde çok ağır sonuçlara yol açmaktadır. Boğmaca hastalığı bebeklerde öksürük, hapşırık ile bulaşmaktadır.

Boğmaca Belirtileri Nelerdir?

Boğmaca hastalığı üst solunum yolları hastalığıdır. Bakteri ve mikrobun kaynaklandığı çok ciddi bir hastalıktır. Boğmaca hastalığının fark edilir edilmez hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Boğmaca hastalığının belirtileri şunlardır:

·        Titreme

·        Burun akıntısı

·        Yorgunluk

·        Burun tıkanıklığı

·        Kuru öksürük

·        Hapşırık

·        Hafif ateştir.

Boğmaca hastalığı yavaş yavaş seyreder. Önce şiddetli öksürük krizleri başlar. Daha sonra kişide nefes kesilmesi ve nefes alırken hırıltılı ses çıkması yaşanır. Daha sonra kusma şikâyeti ortaya çıkar. Çocuklarda öksürük krizinden sonra morarma olabilir ve çocuk havale geçirebilir. Bunun dışında boğmaca hastalığı olan kişilerde göz içinde kanama ve beynin oksijensiz kalması gibi problemler ortaya çıkabilir.

Boğmaca Aşısını Kim Bulmuştur?

Boğmaca hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve en kötü özelliği de çok bulaşıcı olmasıdır. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların boğmaca aşısı olmaları gerekmektedir. Boğmaca aşısı gebelik döneminde de yapılmaktadır. Gebelik döneminin 20. Haftasında olan kadına boğmaca aşısı yapılır. Hamilelikteyken yapılan aşı bebeği birkaç hafta boyunca koruyabilir. Ancak bebek doğduktan 18 ay sonra yine boğmaca aşısı yaptırılmalıdır. Boğmaca aşısı için bebeğe tetanoz, difteri, inaktif polio, h. İnfluenza tip b ve aselüler boğmaca olarak beşi bir arada aşısı vurulur. Boğmaca aşısını Jules Bordet ve Octave Gengou tarafından bulunmuştur.

Boğmaca Öldürür Mü?

Boğmaca hastalığı bordetella pertussis adlı bakterinin neden olduğu üst solunum yolu hastalığıdır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen bu hastalık çok ciddi ve bulaşıcıdır. Boğmaca hastalığı uzun süreli öksürük krizi, hapşırık, burun tıkanıklığı, titreme, yorgunluk ve hafif ateşe neden olmaktadır. Ayrıca hırıltılı nefes almaya neden olur. Tedavi edilmesi şarttır ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Küçük bebeklerde boğmaca hastalığı organ hasarına ve ölüme yol açabilir. Bu nedenle bebeklerin kesinlikle boğmaca aşısı olmaları gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir