Boğaz Reflüsü Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Boğaz Reflüsü Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?
11.01.2022 20:00
Midede yiyeceklerin sindirilmesini sağlayan mide asidinin yemek borusundaki bir problem nedeniyle boğaza kadar gelmesine boğaz reflüsü denmektedir. Boğaz reflüsü, ağrı, boğazda kuruluk, tahriş ve acıya neden olur. Boğaz reflüsü ciddi bir sorundur ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsü ağrı yapar mı, ağız kokusu yapar mı, mide bulantısı yapılır mı? Boğaz reflüsü olanlar oruç tutabilir mi, olanlar ne yememelidir, öksürük yapar mı, tedavi edilmezse ne olur? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Boğaz reflüsünün ne olduğu ve neden kaynaklandığı çok merak edilmektedir. Boğaz reflüsü midedeki asidin boğaza kadar gelmesine verilen isimdir. Genellikle ileri yaştaki kişilerde daha çok görülmektedir. Boğaz reflüsünün görülme nedenleri şunlardır:

·        Kötü beslenmek

·        Fazla kilo- obezite

·        Dar ve sıkı giysiler giymek

·        Stresli olmaktır.

Sağlıklı bir insanın yemek borusunda kapakçık gibi görev üstlenen bir kas bulunmaktadır. Bu kas midenin içeriğinin yemek borusuna geri çıkmasını önler. Bu kasın olmaması durumunda mide içeriği yemek borusuna geri çıkmaktadır. Bundan dolayı mide asidi boğazlara ve gırtlaklara ulaşır. Burada iltihaba ve yaraya neden olur.

Boğaz Reflüsü Ağrı Yapar Mı?

Boğaz reflüsünün ağrı yapıp yapmadığı merak edilmektedir. Boğaz reflüsü mide asidinin yemek borusuna ve boğaza çıkmasıdır. Mide asidi boğaza çıktığı zaman boğazda iltihaba neden olur. Bu durumda boğazda ve gırtlakta iltihaplanma oluşur. Boğaz reflüsünün kronik öksürük, ekşime hissi, yanma hissi, boğazda gıcık hissi, boğazda yumru hissi ve ses kısıklığına neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca boğaz reflüsü boğazın ağrımasına da yol açmaktadır.

Boğaz Reflüsü Ağız Kokusu Yapar Mı?

Boğaz reflüsü yemek borusundaki kasların çalışmaması nedeniyle mide asidinin boğaza gelmesi ve boğazda iltihaplanmaya yol açmasıdır. Boğaz reflüsü genellikle yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda bebeklerde ve çocuklarda da boğaz reflüsü görülmektedir. Boğaz reflüsünün ağız kokusuna yol açıp açmadığı merak edilmektedir. Boğaz reflüsünün ağız kokusuna neden olup olmadığı bilinmese de boğaz ağrısına, ses kısıklığına ve iltihaplanmaya yol açmaktadır.

Boğaz Reflüsü Mide Bulantısı Yapar Mı?

Boğaz reflüsü çok ciddi bir problemdir. Normal ve sağlıklı bir insanda yemek borusunda bir kas bulunur. Bu kas yemek borusu ve mide arasında kapakçık görevini görmektedir. Bu kapakçığın olmaması mide asidinin boğaza gelmesine neden olur. Böylece boğaz iltihabı olur ve bu da boğaz reflüsü olarak adlandırılır. Boğaz reflüsünün mide bulantısına neden olduğu pek bilinmemektedir. Ancak nadir olarak mide bulantısına yol açabildiğini söyleyebiliriz

Boğaz Reflüsü Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Boğaz reflüsü genelde yetişkin insanlarda daha çok görülen bir hastalıktır. Fazla kilolu olmak, obez olmak, kötü – sağlıksız beslenmek, dar giyinmek ve stresli bir yaşam sürdürmek boğaz reflüsüne yol açan faktörler arasında yer almaktadır. Boğaz reflüsü olduğu zaman kişide ses kısılması, boğaz ağrısı, hırıltılı solunum, astım, kalıcı öksürük, yutkunma güçlüğü gibi problemler ortaya çıkar. Boğaz reflüsü olan kişilerin oruç tutup tutamayacağı hakkında kesin bir şey söylenemez. Doktora sorulmalıdır.

Boğaz Reflüsü Olanlar Ne Yememelidir?

Boğaz reflüsü olan kişilerde ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü gibi problemler ortaya çıkar. Boğaz reflüsü olan kişilerin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsü olan kişilerin yememesi gereken yiyecekler:

·        Baharatlı yiyecekler

·        Kızarmış yiyecekler

·        Turunçgiller

·        Çikolata

·        Peynir

·        Sarımsak

·        Alkol

·        Gazlı içecek

Boğaz Reflüsü Öksürük Yapar Mı?

Boğaz reflüsünün öksürüğe neden olup olmadığı çok merak ediliyor. Boğaz reflüsü yemek borusundaki bir kasın çalışmamasından dolayı mide asidinin boğazlara gelmesine verilen bir isimdir. Çok kilolu olan kişilerde, sıkı giyinen kişilerde, kötü beslenen kişilerde ve yoğun stresli olan kişilerde reflü problemi olmaktadır. Boğaz reflüsü ses kısılması, boğaz ağrısı, öksürük, açık yaralar, boğazda kitle oluşması ve astıma neden olabilir.

Boğaz Reflüsü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boğaz reflüsü genelde yetişkinlerde görülen ciddi bir hastalıktır. Boğazda iltihaplanma oluşması olarak bilinen boğaz reflüsünün fark edildiğinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsü tedavi edilmediğinde:

·        Boğazda kitle oluşması

·        Gırtlak kanseri

·        Ülser

·        Astım

·        Bronşit

·        Amfizem

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir