Birinci Dünya Savaşı Nedir?

Birinci Dünya Savaşı Nedir?
07.09.2021 16:30
1. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlamıştır ve 11 Kasım 1918 tarihinde son bulmuştur. Birinci dünya savaşı ne kadar sürmüştür, kimler arasında olmuştur, müttefikleri, birinci dünya savaşı ile ikinci dünya savaşı arasındaki farklılıklar nelerdir? Birinci dünya savaşı sonrasında imzalanan antlaşmalar hangileri, birinci dünya savaşından sonra hangi devletler kuruldu, başarılı olduğumuz tek cephe hangisidir? Birinci dünya savaşı öncesinde Almanya ve Fransa arasındaki mesele nedir?

1. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlamıştır ve 11 Kasım 1918 tarihinde son bulmuştur. İttifak Devletleri ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bu büyük savaş 2.Dünya Savaşı gerçekleşene kadar Büyük Savaş olarak isimlendirilmiştir ve oldukça yıkıcı sonuçlar doğurmuştur. Devletlerin bağımsızlık düşüncelerinde artık ve istek, silahlanma yarışı ve sömürgeciliğin artması gibi sebepler 1. Dünya Savaşının başlamasının nedenleri olarak kabul edilmektedir. Toplamda 70 milyon asker bu savaşta savaşmıştır ve o döneme kadar yapılmış en büyük savaş haline gelmiştir. Savaşa katılan devletler için pek çok politik değişime ve devrime sebep olmuştur. 

Birinci Dünya Savaşı Ne Kadar Sürmüştür?

1. Dünya Savaşı 28 Temmuz 1914 tarihinde başlamış 11 asım 1918 tarihinde bitmiştir. Böylece toplamda 4 yıl sürmüştür. 4 yıl gibi bir sürede pek çok yıkıma, devrime ve değişikliğe sebep olmuştur. Milyonlarca insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan bu savaş sonrasında birçok köklü değişiklik yaşanmıştır.

Birinci Dünya Savaşı Kimler Arasında Olmuştur?

Bu büyük savaş İttifak Devletleri ile İtilaf Devletleri arasında olmuştur. Dönemin büyük güçleri iki farklı kutuplaşmaya gitmiştir.

 İtilaf Devletleri;

·        İngiltere

·        Fransa

·        Çarlık Rusya

·        Amerika Birleşik Devletleri

·        Japonya

·        Çin

·        Hollanda

·        İtalya

·        Yunanistan

Olmaktadır.

İttifak Devletleri ise;

·        Almanya

·        Avusturya – Macaristan

·        Osmanlı Devleti

·        Bulgaristan

·        İtalya

Olarak sayılmaktadır. İtalya savaş ilerlerken taraf değiştirmiştir.

Birinci Dünya Savaşı Müttefikleri 

Birinci Dünya Savaşı sırasında pek çok ülke gruplaşma haline girmiştir dönemin güçlü ülkeleri birbirleri ile müttefik olmuştur. Bu müttefikler İtilaf ve İttifak Devletleri olarak ikiye ayrılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı İle İkinci Dünya Savaşı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Bu iki savaşta dünyaya yıkım getirmiş ve birçok değişikliğe sebep olmuş büyük savaşlar olarak nitelendirilmektedir. 1. Dünya Savaşı’nda çatışmalar tek boyutlu olmuştur genel olarak karadan gerçekleştirilmiştir ve tarihsel açıdan daha eskidir. Fakat 2. Dünya Savaşı günümüze daha yakın bir tarihte gerçekleşmiştir ve teknolojisinin ilerlemesi ile savaş yeni bir boyut kazanmıştır ve kullanılan silahlar ve araçlar artmıştır ve çeşitlilik kazanmıştır. Gelişmiş uçaklar, denizaltılar ve atom bombası kullanılmıştır. 1. Dünya Savaşı bir yıldırım hızı ile başlamıştır ve hüküm savaşı olarak tanımlanmaktadır. 2. Dünya Savaşı ise intikam temsili bir kan davası savaşı olarak nitelendirilmektedir. 1. Dünya Savaşı daha çok toprak ve devlet genişlemesini amaçlayan bir savaştır. 2. Dünya Savaşı ise daha çok ekonomik bir savaştır. Sömürgeler ve devletler arasındaki rekabet bu savaşı tetiklemiştir.

Birinci Dünya Savaşı Sonrasında İmzalanan Antlaşmalar Nelerdir?

Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesi ile devletler arasında çeşitli antlaşmalar imzalanmıştır bu antlaşmalar şu şekilde sıralanabilir;

·        Mondros Ateşkes Antlaşması 30 Ekim 1918

·        Paris Barış Konferansı 18 Ocak 1919

·        Sevr Antlaşması 10 Ağustos 1920

·        Versay Antlaşması 28 Haziran 1919

·        Sen Jermen Antlaşması 10 Eylül 1919

·        Nöyyi Antlaşması 27 Kasım 1919

·        Trianon Antlaşması 4 Haziran 1920

·        San Remo Konferansı 18 Ocak 1920

Birinci Dünya Savaşından Sonra Hangi Devletler Kuruldu?

Birinci Dünya Savaşından sonra yeni devletler kurulmuştur ve bazı devletler ise yıkılmıştır. Osmanlı Devleti yıkılan devletlerden biri olmuştur. Çekoslovakya, Avusturya, Polonya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Yugoslavya, Macaristan kurularak yeni düzenlenen dünya haritasına eklenmiştir.

1. Dünya Savaşında Başarılı Olduğumuz Tek Cephe Hangisidir?

Osmanlı Devleti bu büyük savaş boyunca pek çok yenilgi almıştır. Yalnızca bir cephede başarılı olmuştur. Başarılı olduğu bu cephe ise Çanakkale cephesidir. 

1. Dünya Savaşı Öncesi Devletlerin Bloklaşma Nedenleri Nelerdir?

Savaş öncesinde devletler çeşitli bloklaşmalar yaşamıştır. Bu bloklaşmaların en büyük sebepleri olarak; Silahlanma yarışları, izlenilen politikalar, sömürge yarışları ve ekonomik sebepler olarak nitelendirilmektedir.

Birinci Dünya Savaşı Öncesinde Almanya Ve Fransa Arasındaki Mesele Nedir?

Almanya bu savaştan önceki dönemde gücünü giderek arttırmayı amaçlayarak yeni sömürgeler geçekleştirmek istemiştir. Çeşitli bölgelere Alman nüfusu yerleştirerek çoğalmak ve çeşitli topraklara yayılma amacında olmuştur. Fransa ise yanında büyüyen Almanya’yı bir tehdit olarak görmüştür ve 1970 yılından beri Almanya’dan intikam almak istemiştir. Alsace – Lorraine kömür yatağını geri almayı amaçlamıştır. Bu sebepler dolayısıyla çıkacak olası bir savaşta müttefikleri ile birlikte Almanya’yı yenerek parçalamak istemiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir