Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?
28.02.2023 22:50
Bina sağlamlık testi başvurusu nasıl yapılır, raporu nereden alınır, raporu nasıl alınır? Bina sağlamlık testi binaya zarar verir mi, nasıl yapılır, test için nereye başvurulur? Son günlerin en çok konuştuğumuz konusu bina hasar-sağlamlık testi ile ilgili merak edilenleri yazımızda sizler için paylaşıyoruz.

Bina risk ya da sağlamlık durumunu görüntülemek için artık internet üzerindeki ekranları kullanmamız yeterlidir. Binanızın sağlamlık durumunun tespiti için https://binatespitiformu.ibb.gov.tradresinden TC kimlik, ilçe, mahalle, sokak, apartman adı, daire numarası gibi açık adres bilgilerinizi girerek başvuru yapabilirsiniz. Bu İstanbul için geçerlidir. Diğer şehirlerimiz içinse,

. ALO 181

. Yaşadığınız ilin belediyelerine

. Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine

. Meslek Odalarına ( Mühendislik, mimarlık odası gibi)

. Özel kuruluşlar- firmalar

. Üniversiteler

Bina Sağlamlık Raporu Nereden Alınır?

Binanız için sağlamlık raporu alabilmeniz için resmi kuruluşlara başvuru yapmanız gerekmektedir.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye ya da Kaymakamlık gibi kuruluşlara başvuru yapabilir ya da deprem dayanıklılık testi yapan özel bir şirket ile anlaşma yapabilirsiniz. Binanızda yapılan incelemeler sonucunda raporunuzu bu kurumlar vermektedir.

Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Alınır?

Bina sağlamlık raporunuzu alabilmeniz için öncelikle ilgili kurum ya da kuruluşlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Daha sonrasında alanında uzman kişiler (uzman mühendis, mimar gibi) binanız üzerinde inceleme gerçekleştirir.  Analiz sonuçlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletirler. Eğer binanız ağır hasarlıysa tahliye kararı verilir.

Bina Sağlamlık Testi Binaya Zarar Verir Mi?

Yapıların deprem risk analizleri yapılırken binalardan birtakım numuneler alınmaktadır. Bazı durumlarda da birtakım aletler kullanılarak binanın risk analizleri yapılır. Bu durum vatandaşların aklına sağlamlık testlerinin binaya zarar verip vermediği düşüncesini getirmektedir. Ancak zemin ve duvarların detaylı bir şekilde incelenmesinin binanın zeminine ya da bütününe zarar vermesi gibi bir durum gerçeği yansıtmamaktadır.

Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılır?

İnşası tamamlanmış yapının, kalitesinin ve ömrünün belirlenmesi işlemine bina sağlamlık testi denilmektedir. Bina sağlamlık raporu yani bina risk tespit raporu binanın farklı yerlerinden karot numunesi alarak gerçekleştirilmektedir.  Bu tespit raporunun hazırlanması için binada yaşayan bir kişinin başvurması yeterli olacaktır.

Her kattan alınan karot numuneleri ( beton ve demir kalitesini ölçmek anlamında kullanılan bir ifade sözcüğüdür) binanın ömrünü hem de depreme dayanıklılığını ölçmek için inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokulur.

Böylelikle binada kullanılan betonun taşıma kapasitesi ölçülür. Ayrıca betonun korozyon oluşturup oluşturmadığı da inceleme altına alınır Korozyon kimyasal değişikliğe uğrama, paslanma, kireçlenme, deformasyon anlamında kullanılmaktadır.

Bina Deprem Testi İçin Nereye Başvurulur?

Bina deprem testi için ortak yaşadığınız bir binada bir kişinin bile başvurması işlemlerin başlaması için yeterli olacaktır. Bunun için gidebileceğiniz birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Yaşadığınız ilin belediyelerine, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerine, özel kuruluş ve firmalara, meslek odalarına (mühendislik, mimarlık gibi) başvuru yapabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir