Bina Kolon Testi Nasıl Yapılır?

Bina Kolon Testi Nasıl Yapılır?
28.02.2023 22:48
Bina kolon testi nasıl yapılır? Bina kolonu nasıl olmalı, çatlak tehlikeli mi, ses gelmesi tehlikeli mi? 2, 4, 5 katlı binada kaç kolon olmalı? Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu kabullenerek yaşamak durumundayız. Ancak sağlam binalar yapmak da bizim elimizde. Binaların en sağlam sistemi olan kolonlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz. Cevabınız evetse yazımıza davetlisiniz.

Kahramanmaraş’ta arka arkaya 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremler sonucunda birçok bina yıkılmış, binlercesi de ağır hasar almıştır. Maalesef ihmalkarlık ve yönetmeliğe aykırı yapıların kontrolsüzce yapılmasına izin verilmesi sonucunda neredeyse 10 ilimiz haritadan silinme noktasına geldi.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yankı bulan bu yıkıcı depremin ardından toparlanmaya çalışırken vatandaşlarımızı daha bilinçli olmaya davet ediyoruz. Bir bina oluşurken zemin ve kolon ilişkisini dikkate almalıyız.

Zira zeminin sağlamlığından sonra en önemli ana unsur binanın taşıyıcı elemanları kolonlardır. Peki kolon testi nedir, nasıl yapılır? Kolon, duvar, kiriş veya döşemeler gibi alanlardan silindir şeklinde alınan numunelerin değerlendirilme testine karot testi diyoruz.

Bu test sonuçlarını uzman ekip inceleyip raporluyor ve mutlaka Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmesini sağlıyor. Ancak bu test tek başına binanın sağlamlık durumunu belirtmeye yeterli değildir. Zemin, malzeme gibi birçok faktör incelendikten sonra bina hafif, orta, yüksek riskli olarak raporlanabilir.

Bina Kolonu Nasıl Olmalı?

Deprem yönetmeliğinde binanın taşıyıcı elemanları olan kolonlar hakkında net ifadelere yer verilmiştir. Deprem yönetmeliğine göre bir binada en az 4 tane 16’lık, 6 tane 14’lük kolon bulunması gerekmektedir.  Buna göre kolonlar binanın yapılması gereken ve belirlenen boyutundan ya da sayısından daha küçük ya da daha az olamaz.

Ancak dekoratif amaçlı daha estetik görünümlü ya da daha küçük kolonlar da ek olarak kullanılabilir. Bu binanın sağlamlığını artırmaktadır. C20 altında bulunan kolonlar riskli gruba girmektedir. Kolon boyutları 1,2 ve3. Katta aynı olmak zorunda değildir. Farklı boyutta seçilebilir. Kolonların üzerinde çatlak varsa, derinse, malzeme görünüyorsa zemin kontrolü yaptırılmalıdır.

Bina Kolonunda Çatlak Tehlikeli Mi?

Deprem sonrasında insanların üzerindeki tedirgin hal ve panik havası bazen yanlış düşüncelere kapılmamıza da sebebiyet verebiliyor. Şöyle ki evimizde ya da kolonların üzerinde gördüğümüz her çizgi, her deformasyon bir şeyi ifade etmeyebilir. Her çizik tehlikeli sayılmaz. Çünkü bazı çizikler sıva çatlağından kaynaklıdır. Ancak kolonların üzerinde çok derin çatlak varsa, içindeki malzeme görünüyorsa bir zemin kontrolü yaptırılması gerekebilir. Bunun için hizmet veren inşaat, mühendislik ya da mimarlık firmalarından hasar tespiti için destek alabilirsiniz.

Bina Kolonundan Ses Gelmesi Tehlikeli Mi?

Bazı kolonların üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı çatlak, çizik ya da deformeler görülebilir.  Ya da kolonların içerisinden ses gelebilir. Bu durum mutlaka tehlikelidir diyemeyiz. Bina kolonlarının içerisinden gelen sesin öncelikle nereden geldiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bir kalorifer çalışma sesi de olabilir. Kalorifer düzenekleri bazı binalarda duvarın içindedir. Ancak sesler rahatsız ediyorsa bunun için binanızı kontrol ettirebilirsiniz.

2 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Dikdörtgen, dairesel ya da halka kolonlar. Kolonların şekli ve sayısı bina durumuna göre değişkenlik göstermektedir. 1,2 ve 3 katlı binalarda en az 4 tane 16’lık, 6 tane 14’lük kolon kullanılmalıdır. Kolon boyutları farklı seçilebilir.

4 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Bir binanın kolonunda meydana gelebilecek olası bir hasar tüm binanın çökmesine neden olabilir. Bir binada en az 10 tane farklı büyüklüklerde kolon kullanılması gerekmektedir. 4 katlı bir bina için kaç adet kolon gerekeceğine yönetmelik ve binanın alanı hesaplanarak mühendis ve mimar karar verebilir.

5 Katlı Binada Kaç Kolon Olmalı?

Bir binada kaç kolon olacağına projenin mühendisi ve mimarı karar verecektir. Bir binada en az bulunması gereken kolon miktarı 16’lık 4 adet ve 14’lük 6 adet şeklindedir. Bir kolonun taşıyıcı sistem tasarımı ve sayısı binanın elverişsiz durumları ve çeşitli kat sayıları hesaplanarak yapılır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir