Benler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Benler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
11.01.2022 16:30
Dünya üzerinde tüm insanların vücudunda görülen benler, doğuştan olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Hemen her vücutta görülen benler, çoğu zaman zararsız kabul edilse de farklı belirtiler taşıyor da olabilirler. Bu sebeple benler hakkında bilinmesi gereken birçok bilgi bulunuyor. Benler ağrı yapar mı, büyür mü, bulaşıcı mıdır, alırması sakıncalı mıdır? Benleri yok eden krem var mıdır, çıkması nasıl önlenir? Boyundaki benler nasıl geçer? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Halk arasında bilinen adıyla benler, tıpta nevüs olarak adlandırılırlar. Cilde renk verme görevini üstlenen melanosit hücrelerinin belli bir alanda toplanması ile oluşan, genel olarak kahverengi, siyah, kırmızı ve mavimsi renklerle görülen deri oluşumlarıdır. Benlerin birçoğu çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Kişilerin yaşı ilerledikçe benlerin sayıları artış gösterebilir. Benler genelde iyi huylu ve zararsız olabildikleri gibi bazı durumlarda oldukça ciddi bir hastalık türü olan deri kanserine yol açabilirler. Genel anlamda yuvarlak ve oval görünüme sahip olan benler, deri üzerinde veya deriden çıkıntılı, kıllı ya da kılsız olmak üzere farklılık gösterir. Benler üzerinde kısa süre içerisinde ortaya çıkan anormal değişikliklerin fark edilerek müdahale edilmesi kansere yönelik erken teşhis ve tedavi için oldukça büyük önem sarf eder.

Benler Ağrı Yapar Mı?

Benlerin çeşitleri ve boyutları kişi üzerinde farklılık göstermektedir. Neredeyse tüm insanlarda vücudun çeşitli yerlerinde görülen benler hakkında merak edilen pek çok bilgi bulunuyor. Benlerin ağrı yapıp yapmadığı da bu sorular arasında yer alıyor. Benler kişi üzerinde herhangi bir ağrı yapmaz. Ancak boyutu büyük et benleri; kıyafet ve aksesuarların deri yüzeyinde yarattıkları sürtünmeye bağlı olarak zedelendikleri zaman kaşıntı ve ağrıya sebep olabilirler.

Benler Büyür Mü?

Benler genel anlamda büyüme göstermezler. Ancak cilt kanseri gibi tehlikeli bir hastalığın varlığında benler boyut ve şekil olarak büyüme gösterebilirler. Bu durumda özellikle belirgin benlerin devamlı kontrol edilmesi insan sağlığı açısından büyük önem arz eder. Şayet normal boyutta bir benin varlığının zamanla büyüdüğünü tespit ederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Benler Bulaşıcı Mıdır?

Ciltte varlık gösteren ve her insanda hemen hemen aynı biçim ve şekilde görülen benler bulaşıcı değildir. Et benleri genel manada siğiller ile karıştırıldığı için bulaşıcı olduğuna dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Ancak et benleri de dâhil olmak üzere tüm benler kişiye özel olup herhangi bir bulaşma durumu göstermezler.

Benler Aldırılması Sakıncalı Mıdır?

Benler özellikle büyük boyutlu veya yüzün görünen bölgelerinde olduğunda kişi üzerinde can sıkıcı ve olumsuz bir durum haline gelebiliyor. Bu durumda benlerin aldırılması kişiye bir seçenek olarak sunulabiliyor. Ancak akıllara benleri aldırmanın sakıncaları da geliyor. Benleri aldırmak yaygın inancın aksine sakıncalı değildir. Fakat söz konusu benlerin nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir.

Benleri Yok Eden Krem Var Mıdır?

Benler vücudun görünen bölgelerinde ve özellikle yüzde olduğunda kişide olumsuz ve rahatsız edici bir durum ortaya çıkarıyor. Bu tarz benlerden kurtulmak için pek çok tedavi yöntemi araştırılıyor. Son zamanlarda benleri yok eden kremler internet platformları üzerinden sıkça araştırılıyor. Piyasada benleri yok ettiğini iddia eden pek çok krem çeşidi bulunmaktadır. Ancak etkili bir çözüm elde etmek adına, bu kremler arasında içeriğinde en doğal olanı tercih etmek yerinde olacaktır. Bu tarz doğal kremler dışında sirke, iyot, bal ve incir kökü gibi doğal ürünler ile benler üzerinde etkili bir çözüm oluşturabilirsiniz.

Boyundaki Benler Nasıl Geçer?

Benler en sık boyun bölgesinde görülür. Benlerin boyutu kişiyi olumsuz anlamda rahatsız edebilir. Özel olarak boyunda bulunan ben et beniyse, bu kişinin daha da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Boyunda bulunan et benlerinin bitkisel tedavisi için çay ağacı yağı esansı kullanabilirsiniz. 3 damla kadar çay ağacı yağı esansını bir pamuğa dökerek benlerin üzerine durulamadan uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde doğal esanslı yağlardan biri olan kekik yağını bir pamuk yardımı ile boyun bölgenizde bulunan benlere uygulayabilirsiniz. Doğal yöntemlerden çözüm alamazsanız, uzman bir doktora başvurarak ben aldırma işlemini düşünebilirsiniz.

Benlerin Çıkması Nasıl Önlenir?

Benlerin pek çoğu doğuştan veya çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Kalıcı olarak kişinin vücudunun bir parçası haline gelen benlerin çıkmasını önlemenin herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Ancak benleri yok etmek için iyot yöntemini kullanabilirsiniz. Bir damla iyotu benin üzerine sürerek kurumasını bekleyin. Günde iki kere iyot tedavisi yöntemini uygulayabilirsiniz. Tedavi süresinde benlerin bulunduğu bölgenin kurumaması için vazelin uygulayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir