Bebeklerde Yürüme Yaşı Kaçtır?

Bebeklerde Yürüme Yaşı Kaçtır?
03.02.2022 16:00
Her anne baba bebeğinin ilk adımlarını görmek için heyecan içinde bekler. Bebeğinin ne zaman, nerede, nasıl yürüyeceğini bütün ebeveynler merak eder. Bu konu hakkında özellikle yeni anne ve baba adayları araştırma yapar. Bebeklerin yürümesinde oluşan bozukluklar ise pek çok ebeveyni tedirgin eder.

Bebeklerde yürüme yaşı bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine göre farklılık göstermektedir. Bazı durumlarda oluşan korkma duygusu ve özgüven eksikliği bebeklerde pişik problemi yürüme yaşını ileri dönemlere taşımaktadır. Bebekler oturma eyleminde geçip denge ve koordinasyon yeteneğine sahip olduğunda yürümeye hazırdır. Bebekler genel olarak 11 aylık olduktan sonra ilk adımlarını atmaya başlar. Özellikle 12-18 aylık olan bebekler yürüme konusunda adapte olmuş durumdadır. Bazı bebeklerin ilk adımını atması için 18. ayını bulması gerekir ancak bazı bebekler de yürüme konusunda aceleci davranmaktadır. Bebeğinizde bir sağlık sorunu yoksa 18 ay yürüme yaşı olarak normal karşılanmaktadır.

Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nedir?

Bebeklerde oluşan yürüme bozuklukları içe ve dışa dönük basma şeklinde gözlenir. Bu durumların oluşmasının nedeni ise nörolojik kaynaklıdır. Bebeklerin kas sisteminin tam olarak gelişmemesi, iskelet sorunları, sırt ve omuzlarda oluşan sorunlar bebeklerde oluşan yürüme bozukluklarının nedeni olarak bilinmektedir. Ayrıca kalça çıkıklığı ve aşırı kilo durumu da bebeklerde yürüme bozukluğuna yol açmaktadır.

Bebeklerde Yürüme Denge Bozukluğu Nedir?

Bebeklerin ilk yürümeye başlaması durumunda kas sistemlerinin gelişmemesine bağlı olarak denge bozuklukları ortaya çıkabilir. Ancak bu durum ilerleyen dönemlerde ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda bebeklerde yürürken denge bozukluğu devam eder. Duruş ve hareketin kontrolünün bozulmasından kaynaklanan denge bozukluğu bebeklerin düşmesine neden olur. Bu düşmeler zamansız ve yersiz olduğu için bebeklere zarar verebilir, onların canını yakabilir. Migren, epilepsi, iç kulak problemleri, beyincikte oluşan hasarlar ya da tümörler bebeklerin denge bozukluğu yaşamasına neden olur.

Bebeklerde Yürüme Aşamaları Nelerdir?

Bebekler yürüme dönemine girdiğinde ilk olarak oturma eğilimi içine girerler. Ardından kendileri ayağa kalkma hissi yaşarlar. Bu yürümeye hazır bebeklerin belirtisidir. Emekleyerek giderken kendileri destek almadan otururlar ve ayağa kalkmaya çalışırlar. Çoğu kez bir erlere tutunarak kalkmayı denerler. Bu belirtileri gözlemlediğinizde bebeğinizin yürümesi için ona yardım etmelisiniz. Başlarda omuzlarında tutup yürümesini desteklemelisiniz ve ilerleyen zamanlar içinde kalçasından tutmaya başlamalısınız. Bebeğinizle yürüme oyunları oynayarak onu yürümeye teşvik etmelisiniz.

Bebeklerde Yürüme Duası Nedir?

Bebekler genellikle 11 aylık olunca yürümeye başlar ancak bazı çocuklar daha geç yürümeyi tercih eder. Ebeveynler ise bu konu da oldukça aceleci davranmaktadır ve onların bir en önce yürümesi için farklı yöntemler denemektedir. Kültürümüzde ve dinimizde duanın gücüne inananlar bebeklerinin yürümesi için dua arayışına girmektedir. Bebeklerin yürümesi için yapılacak dua ise şöyledir;

''Elem neşrah leke sadrek. Ve vada'na anke vizkere. Elleziy enkada zahreke. Ve refana leke zikreke. Feinne me'al'usri yüsren. İnne me'al'usri yüsren. Feiza ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.''

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir