Geçmiş zamanlarda ev hanımları işleme mendil veya nakışlı kumaşlar ile sürekli işleme yaparlardı. Kasnak ve iğne yardımıyla yapılan işlemeler çok kıymetli olup anneden kıza geçerek senelerdir bu gelenek sürdürülmektedir. Birçok emek verilerek ortaya çıkarılan bu işlemelerde farklı nakış tekniklerine sıkça başvurulur. Nakış hakkında bilmeniz gereken tüm püf noktaları yazımızda bulabilirsiniz.
Basit Nakış Modelleri Nelerdir?
Dilediğiniz şekil ve boyutta nakış modelleri oluşturabilirsiniz. Oluşturmak istediğiniz figürü permöşene çizerek nakış yapmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle basit bir nakış modelinin nasıl yapıldığını sizler için anlattık.
1) Modelinizi permöşenin önüne ve arkasına olmak üzere üst üste olmasına dikkat ederek çizin.
2) Kullanacağınız kumaşın kenarlarından ipler çıkararak püskül olmasını sağlayın.
3) Deseninizi olmasını istediğiniz şekilde kumaşa yerleştirerek üzerinden çizin ve deseninizi çıkarın.
4) Tutturma ilmeği tekniğini kullanarak arasından ipi yürüterek diğer ipim ile de tutturun.
5) Deseninizin üstünden ip ile geçin tamamlayın.
6) Tamamladığınız deseninizin diğer tarafını da aynı şekilde ip ile geçin.
7) Nakış modeliniz hazır, dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Basit Nakış İğneleri Nelerdir?
Nakış işlemeniz hangi cins ise o işlemeye uygun iğne kullanmalısınız. Örneğin kanaviçe için kullanabileceğiniz iğneyi panç için kullanmanız doğru değildir. Dolayısı ile iğnenizi buna göre seçin. Tuhafiyelerde ve birçok web sitesinde size uygun iğneyi bulabilirsiniz. Nakış işlemesi için birçok iğne çeşidi mevcuttur. Kullanılan iğne çeşitleri:
1)Etamin iğnesi
2) Brezilya nakışı iğnesi
3) Boncuk iğnesi
4) Kurdele iğnesi
5) Panç iğnesi
6) İğne oyası iğnesi
7) Dantel örgü iğnesi
8) Goblen iğnesi
Basit Nakış Teknikleri Nedir?
Nakış işlemesi yapmak için kullanılan birçok teknik vardır. Bu teknikler aynı nakış işlemesi üzerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Nakış işlemesi yapan herkesin bu teknikleri öğrenmesi gerekir. Teknikleri öğrenmek zor bir eylem değildir gayet basit ve kısa sürece öğrenilecek tekniklerdir. Nakış işlemelerinde kullanılan basit nakış teknikleri:
1) Düz Dikiş
2) Geri Dikiş
3) Kesik Dikiş
4) Kök Dikiş
5) Zincir Dikişi
6) Çarpı Dikişi
7) Battaniye Dikişi
8) Fransız Düğümü
9) Saten Dikiş
10) Tembel Papatya
11) Balık Kılçığı
12) Yuvarlak Çiçek
13) Hristo Teyeli
14) Kazayağı
Basit Nakış Çiçek Yapımı Nasıl Olmalı?
Malzemeler:
1) Kasnak
2) Royon ve farklı iplikler
3) Makas
4) Kumaş
5) İğne
Yapılışı:
Kumaşınıza işlemek istediğiniz çiçeği çizin ve iğnenize ipinizi taktıktan sonra işlemeye başlayın. İğnenizin ucuna ipi 10 kez dolayarak spiral oluşturun. Sonrasında iğnenizi çekerek ipi gerdirin. Son olarak ipinizin rengini değiştirerek çizmiş olduğunuz gülü tekrar işleyebilirsiniz. Böylece nakış gül yapımınız tamamlanmış oldu. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Basit Nakış Yaprak Yapımı Nasıl Olmalı?
Malzemeler:
1) Nakış İp
2) Kumaş
3) Kalem
Yapılışı:
Pamuklu bir kumaşın üzerine işlemek istediğiniz yaprak çizimini yaparak şemanızı oluşturun. Şemanızda A, B ve C şeklinde üç adet çizgi ve işlem anlatımına yardımcı olması için noktalar oluşturun. Öncelikle yaprağınızın uç kısmının altı bölümünden çıkış yapın. Sonrasında B çizgisinin tam ortasından, A çizgisinin ortasına kadar alt bölümünden geçiş yapın. Daha sonrasında ise belirlediğiniz A noktasından, başlangıç noktanıza gidin. Çıkmış olduğunuz tepe noktasının sol kısmından, C noktasının tam ortasına, oradan ise A noktasının direkt olarak altına çıkış yapın. Tekrar A noktasından, tepe noktanın sağına ve alttan ise soluna olacak şekilde, seri olarak bu işlemi yapacağız. İşleminiz bittiğinde harika bir nakış yaprak modeline sahip olacaksınız.