Astım Neden Olur?

Astım Neden Olur?
12.11.2021 22:30
Astım asırlardır insanlar üzerinde kalıcı etkiler bırakan ve rahatsız edici bir hastalık olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Astım genetik mi, ölümcül müdür? Astım ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Günümüzde birçok hastalık bulunmakla beraber, bazıları kronik bir hal alıp, bazı durumlarda tekrarlaya bilmektedir. Bu hastalıklara karşı, bazı tedavi yöntemleri gelişmişken, bunla hastanın yaşam kalitesini artırılmak istenir. Günümüzde kronik bir rahatsızlık olan astım, pek çok insanda görülüp, özellikle son dönemde artış göstermektedir. Özellikle astım hastalarında, solunum yolunun daralması ile tıkanıklık ve nefes almada zorlaşma görülür. Bu hastalık, çocuk ve yetişkinlerde görülebilirken, bazı durumların tetiklemesi ile hava yolunda kasların kasılması ve mukus adında ki yapışkan salgının artmasına sebep olur. Bu durum geliştiği zaman ise öksürük, nefes almada zorluk, hırıltı gibi astım belirtilerini gösterir. Astımın oluşumunda ki nedenlerden biri hava kalitesinin düşüklüğü ve şehir yaşamı başlarda gelmektedir.

Bunun yanında sigara içmek ya da dumana maruz kalan bireylerde de bu hastalık gelişebilmektedir. Bazı alerjik reaksiyonlarda astım ataklarına sebebiyet verirken, ailede astım hastası olan kişilerde tehdit altına olabilmektedir. Astım hastalığını tetikleyen birçok faktör bulunurken, özellikle son dönemde gelişen şehir hayatı ile beraber havanın çok kirlenmesi, insanları buna açık hale getirmektedir.

Astım rahatsızlığı bulunan insanlar, gelişen bazı tetikleyicilere karşı, astım atakları geçirmektedir. Bu ataklar kendilerini, nefes almada sorun çekme, nefes alırken hırıltı ve ıslık sesi benzeri sesler çıkartırlar. Bunun yanında yine göğüs bölgesinde ağrı ya da sıkışma bu duruma eşlik edebilir. Nefes konusunda zorluk çeken insanlar testlerini yaptırıp, astım hastalığı varsa, bu teşhisi almalıdır. Bu önlem alma konusunda kişilere çok yarar sağlamaktadır. Astım teşhisi alan bireyler, hayatlarında küçük değişimler yaparak, bu konuyu hafifletebilmektedir. Özellikle sigara içen bireyler, bu durumun daha da kötüleşmemesi için acilen bu alışkanlık bırakılmalıdır.

Astım Genetik Mi?

Bu hastalık birçok kişide görülürken, son dönemde yükselen hava kirliliği, bunun en büyük sebepleri arasında gösterilmektedir. Astım hastalığını tetikleyen birçok faktör olabilirken, daha önce ailesinde bu hastalığa yakalanan bir bireyin varlığı, görülme olasılığını artırmaktadır. Bu konuda genetik faktörler etkili olabilmekle beraber, çevresel faktörlerin tetiklemesi ile oluşur. Ailesinde astım hastalığı olan bireyler, kontrollerini yaptırmalı ve bu konuda önlem almalıdır. Çünkü genetik yatkınlığı olan kişiler, ileride çıkabilecek astımın etkilerine karşı önlem almalıdırlar. Bunun yanında astım hastaları, hayat kalitelerine dikkat edip, astım nöbetini tetikleyecek durumlara karşı önlem almalıdır. Böylece, daha sağlıklı günler geçirebilirken, bu hastalığın etkilerini de en aza indirmiş olurlar.

Astım Ölümcül Müdür?

Bu hastalık genelde ilaçlarla kontrol altına alınırken, genelde hayati bir sorun olmaktan çıkabiliyor. Ama astım hastalığından şüphe ediliyorsa, mutlaka kontroller olunup, teşhis alınmalıdır. Bazı durumlarda çok tehlikeli olabilen hastalık, eğer doktor kontrolünde değilse nadirde olsa ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu ölümler nadir olduğu için pek çok insan gerekli önlemleri, göz ardı edebilmektedir. Bu yüzden ilaçların düzenli kullanımı ve doktor kontrolü, bu konuda önemli olmaktadır.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir