Arıza Lambası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Arıza Lambası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
09.09.2021 08:36
Arıza lambaları arabaların ön panellerinde bulunmaktadır ve aracın donanımı ile ilgili değişiklikler veya sorunlar olduğunda sürücüyü uyarmak için arabaya konulan yardımsever göstergeler olarak tanımlanmaktadır. Arıza lambası nedir, ne işe yarar, motor arıza lambası arızası sebepleri? Motor arıza lambası sorunları nelerdir, kendiliğinden söner mi, arıza lambası yanma sebepleri nelerdir? Arıza lambası yanarsa ne yapılmalı?

Arıza lambaları arabaların ön panellerinde bulunmaktadır ve aracın donanımı ile ilgili değişiklikler veya sorunlar olduğunda sürücüyü uyarmak için arabaya konulan yardımsever göstergeler olarak tanımlanmaktadır. Arıza lambaları genel olarak ikaz lambası olarak bilinmektedir. Arabalardaki göstergelerde yanan lambalar sürücüleri trafikte panik ve korku içerisinde bırakabilmektedir. Bu sebeple ikaz lambalarının hangisinin yandığı ve yanan ikaz lambasındaki simgenin neye ve ne işe yaradığını bilmek son derece önemlidir. Ortalama olarak araçlarda 20 adet arıza lambası bulunmaktadır. Bunun nedeni ise arabalar ve sürücüler için oldukça önemli seviyede olan bu arızaların araç göstergelerinde gözüktüğünde ne yapılmasının bilinmesi hayati öneme sahip olabilmektedir. Araçlarda bulunan arıza lambaları ortalama olarak 20 adettir. Araçlardaki ikaz lambaları marka farketmeksizin çoğu araç markasında aynı olmaktadır.

Arıza Lambası Nedir?

Araçlardaki sistem, farklı noktalarda bulunan sensörler vasıtasıyla kontrol edilmektedir. Araçlardaki bu sensörler sistemdeki yazılımda programlandığı şekilde sistemin farklı noktalarını sürekli olarak kontrol etmektedir. Araçta herhangi bir düzensizlik, donanım ile ilgili bir sorun veya saptama hissettiği zaman uyarı göndermeye yarayan bu sensörler, araçlarda bulunan ön paneller sayesinde sürücülere gerekli uyarıyı yapmaktadır. Birçok farklı arıza lambası ile birlikte araçta bir sorun olduğunu bildirmektedirler. Ön panelde bulunan ikaz lambaları daha fazla veya farklı tipte arızaların habercisi olabilmektedir. Arıza lambalarının yanması bazı durumlarda basit bir nedenle olabileceği gibi bazı durumlarda da büyük bir sorun sebebiyle olmaktadır.

Motor Arıza Lambası Ne İşe Yarar?

Araçlarda bulunan motorun çalışmasına yardımcı olan birçok parça ve sistemi bulunur. Motorun kusursuz şekilde çalışmasına yardımcı olan bu parça ve sistemler, motor kontrol sisteminde bulunan sensörler tarafından kontrol edilmektedir. Bu parça veya sistemlerde meydana gelebilecek herhangi bir arıza sistemdeki sensörler tarafından sürücüye bildirilmektedir. Araçta motor ile ilgili herhangi bir sorun veya problem oluştuysa motor arıza lambası yanmaktadır. Motor arıza lambasının yanması ise sistemde, sensörde, parçada veya aktivatörde herhangi bir arıza olduğunu söylemeye yarar sağlamaktadır. Arıza lambalarının bulunduğu gösterte ışıklarında motor arıza lambası yandıktan sonra motor çalışmaya devam edebilir fakat bu durum arızanın nerede olduğuyla alakalıdır. Motorda oluşan arızanın çeşidine göre motor arıza lambasının yanma süresi değişebilmektedir.

Motor Arıza Lambası Arızası Sebepleri Nelerdir?

Motor arıza lambası olan Check Engine lambasının yanması çok sayıda unsura bağlı olarak yanabilmektedir. Araçta bulunan çok sayıda sektör ve sisteme bağlı olarak motor arıza lambası yanmaktadır. Motor arıza lambasının yanmasına sebep olan unsurlar arasında ise şunlar yer almaktadır.

·        Katalizör Tıkanıklığı: Çevreye zararlı olan gazları daha az zararlı hale getiren ve egzoz sisteminde yer alan bu parça en çok yanmasına vesile olan arızalar arasındadır.

·        Oksijen Sensörü Arızası: Bazı araçlarda 1 tane bazılarında 2 tane olabilen bu sensör tıkandığında veya arızalandığında motor arıza lambasını yakmaktadır.

·        Egr Valfi Arızası: Motor arıza lambasının yanmasını sağlayan en büyük unsur olan ve egzoz geri dönüşüm valfi olarak bilinen bu parça genelde kurum bağlar.

·        Isı sensörü: Motor kontrol ünitesine motor suyu sıcaklığını bildiren bu parça sıcaklığı yanlış bildirdiğinde motor arıza lambasının yanmasına sebep olur.

Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir?

·        Sarı Renk: Arıza lamba rengi sarı renkliyse motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar olduğunu göstermektedir. Motorun zarar görmemesi için arıza moduna geçiş yapan bu sistem motoru uzun süre koruyamaz ve vakit kaybetmeden servise başvurulması gerektiğini bildirir.

·        Kırmızı Renk: Arıza lamba rengi kırmızı renkliyse araç sağa çekilir ve durdurulur. Kırmızı ışıklı ikaz lambası çok ciddi problemler olduğunu ve arıza moduna geçilemediğini ifade eder.

·        Yanıp Sönmesi: Arıza lambasının sürekli yanıp sönmesi motorda bir problem olduğuna işaret etmektedir. Bu ikazın ortaya çıkması basit bir sistem hatası olabileceği gibi ciddi hasarlara neden olan bir problemde olabilir.

·        Sürekli Yanması: Arıza lambasının sürekli olarak yanması durumunda rengine bakılmalıdır. Rengi sarı yanıyorsa aracınızı servise kadar götürebilir ve kontrol ettirebilirsiniz. Fakat renk kırmızı ise aracı durdurun ve çekicin çağırın.

Arıza Lambası Kendiliğinden Söner Mi?

Arıza lambasını söndürmek son derece basit bir işlemdir. ODB araç arıza tespit cihazı olan diyagnostik bir cihazla araba taratılarak lambanın neden yandığı belirlenebilir ve cihazda görülen arızalar silinerek lambanın yanmasının önüne geçilebilir. Fakat bu çözüm arıza veya problem giderilmediği vakitlerde geçici bir çözümdür. Arıza veya problem giderilmediğinde arıza cihazdan silinse bile belli bir süre sonra arıza lambası tekrardan yanmaya başlayacaktır. Arıza lambası bu sebeple kendiliğinden sönmemektedir ve sönmesi için arızanın giderilmesi gerekmektedir.

Arıza Lambası Yanma Sebepleri Nelerdir?

·        Buji ve ateşleme bobinleri

·        Oksijen sensörü

·        Katalitik konvertör

·        Akü kutup başları

·        Evaporatif emisyon tahliye vanası

·        Kütle hava akışı sensörü

·        Evaporatif emisyon tahliye solenoidi

·        Yakıt enjektörleri

·        Termostat

Arıza Lambası Yanarsa Ne Yapılmalı?

Arıza veya ikaz lambaları yanmaya başlaması araçta bir sorun olduğunu ifade etmektedir. Arıza lambası yandığında araç bir an önce servise veya tamirhaneye götürülmelidir. Eğer yanınızda diyagnostik araç arıza tespit cihazı varsa aracınızı bilgisayara bağlayarak arızanın ne olduğunu öğrenebilir ve arıza lambasına neden olan problemi basit bir nedenden ötürü ise tamirini yapabilir ve lambanın sönmesini sağlayabilirsiniz. Motor arıza lambaları konusunda fikir sahibi olmayan sürücülerin servise gitmeleri daha etkili bir yöntemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir