Araçlarda Rot Balans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?

Araçlarda Rot Balans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?
08.09.2021 16:14
Araçlarda bulunan rot balans doğrudan tekerlekler ile alakalı bir ayardır. Araba rot balans ayarı nedir, rot balans ayarı nasıl yapılır, ne kadar sürede yapılır, araç rot balans ayarı fiyatı ne kadar? Araba rot balans niye bozulur, gerekli mi, yapılmazsa ne olur, yaptırmamanın zararları neler?

Araçlarda bulunan rot balans doğrudan tekerlekler ile alakalı bir ayardır. Tekerleklere yön vermeyi sağlayan ekipmanlar araçlarda bulunan rot balans ayarına bağlıdır. Bu sebeple rot balans ayarının doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Araçlarda rot balans ayarı araç tekerleklerinin doğru yöne bakmasını sağlayan ayar türü olarak açıklanmaktadır. Bu ayar araçlarda bulunan tekerlekler arasında açıların eşit olmasını sağlamaktadır. Rot balans ayarı son derece önemli ve hassas bir ayar olduğu için ayar yapılırken mutlaka bir uzman tarafından yardım alınması gereklidir. Rot balans ayarı genellikle makineler yardımıyla yapılmaktadır.

Araba Rot Balans Ayarı Nedir?

Tekerleklerin direksiyon çevrildiğinde aynı yöne bakmalarını sağlayan ayar rot ayarıdır. Rot ayarı sayesinde araçta direksiyonun çevrilmesiyle araç o yöne hareket eder. Araç tekerleklerinin aralarında bulunan açı ve doğrultuların birbirine eşit olma durumu ise balansı ifade eder. Tekerlekler arasında ve araçlarda bulunan ve ön takım olarak adlandırılan kısımda yön durumu ve ağırlığının her noktaya eşit bir şekilde dağılması için rot balans ayarı gerekli olan ayardır.

Araba Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Tekerlekler arasında açı ve uzaklıkların birbirine eşit olması durumu rot ayarıyla alakalıdır ve rot ayarı düzgün olan arabada tekerlekler arasında açı ve uzaklık farkı bulunmaz. Rot ayarı bozuk araç yolda giderken sağa veya sola çekebilir ve ileri derecede rot ayarı bozulduysa araçlar savrulabilmektedir. Rot ayarının bozulduğu en net bu şekilde anlaşılır. Rot ayarı bozuk olan araçlarda dönüş esnasında tekerlerden ses gelmektedir. Rot ayarları genellikle makineler yardımıyla yapılır ve ayarın yapılacağı istasyona yerleştirilir. Rot ayarındaki bozukluk anlaşıldığında çeşitli sensör ve rot ayarı programı sayesinde bozukluğun derecesi belirli olur ve sonrasında rot ayarı yapılarak iki tekerlek birbirine paralel hale getirilir.

Balans ayarı genelde rot ile birlikte yapılmaktadır. Bu sebeple rot balans bakımı olarak adlandırılmaktadır. Balans ayarında öncelikle tekerlekler sökülür ve ayarın yapılacağı yere tekerlekler yerleştirilir. Jantların ve lastik basıncının normal olup olmadığı kontrol edildikten sonra bozukluk varsa hemen hasar giderilir. Bağlanan cihazlar yardımıyla tekerlekler dönerken balans ayarı bozukluğu varsa tespit edilir. Tekerleklerin gerekli yerlerin uygun ağırlık konularak balans ayarı sağlanır ve sonrasında tekerlekler araca yerleştirilir. Yapılan bu bayans ayarı, dinamik balans ayarı olarak adlandırılabilmektedir.

Araba Rot Balans Ayarı Ne Kadar Sürede Yapılır?

Araçlarda bulunan rot balans ayarlarında rot ayarları genel olarak her 5-10.000 km bir olacak şekilde yapılmalıdır. 10.000 km yağ değişimi sırasında rot ayarı yaptırılabilir ve bu ayarın tamiri aksatılmamalıdır. Direksiyon hakimiyetini doğrudan etkileyen bu ayar can ve mal güvenliği için ihmal edilmemesi gereken işlem arasında yer alır. Balans ayarı da rot ayarlarıyla birlikte yapıldığı için her 5-10.000 km’de bir olacak şekilde balans ayarı da yaptırılmalıdır. Rot balans ayarının yapılma süresi ise ortalama 20-30 dakikalık bir işlemdir.

Araba Rot Balans Niye Bozulur?

Araçlar katettikleri kilometre veya zorlu zemin koşullarında aldıkları darbelere bağlı olarak lastiklerinde sorunlar çıkmaktadır. Aşınma ve kaldırıma çarpma gibi nedenlere bağlı olarak zamanla araçların denge ve duruşlarında bozulmalara meydana gelebilmektedir. Aracın ne kadar yoğun ve ne kadar sıklıkla kullanılmasına bağlı olarak rot balans ayarları bozulabilmektedir.

Araç Rot Balans Gerekli Mi?

Araçlarda rot balans ayarlarının yapılması gerekli bir ayardır. Genel olarak 15.000 km’ye kadar dayanabilen rot balans ayarları sürüş koşullarına göre değişebilir. Uzmanlar tarafından uyarılara göre kış ayları için lastik değişimi yapan araç sahipleri bu sırada rot balans ayarlarını da yaptırmalıdır. Sürüş güvenliğini ve lastik ömrünü etkileyen rot balans ayarının yaptırılması son derece önemli ve gerekli bir ayardır.

Araç Rot Balans Yapılmazsa Ne Olur?

Rot balans ayarı yapılmadığında sürüş güvenliği olumsuz yönde etkilenmektedir. Çünkü araçların yolla ile temasını sağlayan lastiklerin kontrolü rot balans ayarı sayesinde olmaktadır. Tekerleğin ağırlığının ve açısının dönme ekseni etrafına eşit olarak dağıtılmasına yarayan rot balans ayarı yapılmadığında araba sürerken titreşim olması ve arabanın ses çıkartma gibi arızalar meydana gelebilmektedir. Arızaların giderilmediği ve ayarın yapılmaması halinde lastiklerin düzensiz aşınmasına, direksiyonun aksamasına, süspansiyon sorununa ve araç rulmanlarının da erken aşınmasına neden olur.

Araç Rot Balans Yaptırmamanın Zararları Nelerdir?

·        Aracın sürüş keyfi bozulur

·        Direksiyon titreme yapmaya başlar

·        Ani fren yapıldığında araç sağa ve sola kayar.

·        Dönüşlerde araba ses çıkarmaya başlar.

·        Lastikler dengesiz olarak aşınmaya başlar.

·        Amörtisör, jant ve aks kelepçeleri yıpranır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir