Araç Boyama İşlemleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Boyama İşlemleri Hakkında Merak Edilen Bilgiler
17.08.2021 13:30
Araçların boyalarına baktığımızda: Sürtmeler, çizikler veya lekeler sonucu boyaların görüntüsünde bozulmalar olduğunu görmekteyiz. Araç boyama fiyatları ne kadar, teknikleri neler, nasıl yapılır, çeşitleri neler, kaç gün sürer? Araç üzerinde boya hatalarını düzeltme nedir, gerekli malzemeler neler, araç üzerindeki boya lekesi nasıl çıkar?

Araçların boyalarına baktığımızda: Sürtmeler, çizikler veya lekeler sonucu boyaların görüntüsünde bozulmalar olduğunu görmekteyiz. Bu tip durumları çözmek için genellikle boyama işlemi tercih edilmektedir. Araç boyama işlemleri ise şu şekilde yapılmaktadır:

·        İlk olarak zımpara işlemi yapılır. Bu işlemin yapılma sebebi, boyanacak bölgenin pürüzsüz hale getirilmesidir.

·        Yüzey pürüzsüz hale getirildikten sonra boyanın yüzeye tutunması için astar atılır.

·        Sonrasında boyanacak bölgelere bantlama yapılır. Boyanın diğer bölgelere sıçraması önlenir.

·        Boyadıktan sonra yüzey verniklenir. Vernikleme işlemi boyanın daha parlak görünmesini sağlamaktadır.

·        Son işlem olarak pasta cila yapılarak kaportanın daha canlı görünmesi sağlanır.

Araç Boyama Teknikleri Nelerdir?

Öncelikle boyama işlemini fazlasıyla tecrübe gerektirdiğini belirtmek gerekiyor. Aracınızı kendinizi boyamayı düşünüyorsanız aracın değerini düşürmemek adına bu fikri tekrar gözden geçirmelisiniz. Boyama işlemi yapılırken ilk yapılması gereken boyanacak bölgenin alt zeminin hazırlanmasıdır. Eğer zemin zımparalanıp astarlanmazsa boya zemine oturmayacaktır. Boyama işlemi için özel sprey makinesi bulunmaktadır. Bu makine ile boyama işlemi yapılır. Boyama yapılacak bölge veya aracın tamamı boya fırınına sokulur. Bu fırının kullanılma amacı boyanın üzerine toz gelmemesi ve ileride slikonlanma dediğimiz durumun yaşanmaması içindir. Ayrıca tek bir bölgede boyama yapıldığında diğer bölgeler ile ton farkı oluşmaması için gölgeleme denilen teknikle boyama yapılmaktadır.

Araç Boyama Kaç Gün Sürer?

Boyama işlemlerinin biraz uzun sürdüğünü belirtmek gerekiyor. Farklı farklı işlemler uygulanıyor ve bu işlemler içinde ayrı süreler ortaya çıkmaktadır. Sırasıyla yapılan işlemlere baktığımızda:

·        Boya kazıma 2 gün

·        Göçük varsa tamiri 2 gün

·        Macunlama 1 gün

·        Kuruma ve astar atma 2 gün

·        Tekrar macunlama 1 gün

·        Boyamadan önce kuruma 2 gün

·        Boyama işlemi 1 gün

·        Boyanın kuruması 2 gün

·        Pasta cila 1 gün

Tüm bu işlemlere baktığımızda 10-15 gün arası süreceği söylenebilir. Ama bazı servislerin daha uzun veya daha kısa sürelerde yaptığı da bilinmektedir. Daha kısa sürelerde yapılıyorsa bazı işlemler eksik yapılıyor olabilir. Daha uzun sürelerde yapıldığında da servisin elinde başka işler olabilmektedir.

Araç Boyama Nasıl Yapılır?

Araç boyama işlemleri için ilk yapılan kaportada eğilme veya çürüme varsa kaporta düzgün hale getirilir. Sonrasında boya sökülerek metal yüzey iyice temizlenir. Zımparalama işlemiyle yapılan temizleme sonunda oksit veya pas kalıntıları alınır. Bu işlemlerden sonra astarlama işlemi yapılır. Astarlandıktan sonra macunlamaya geçilir. Macun kuruduktan sonra araç boyanmaya hazır hale gelir. Araç için doğru boya tonu bulunduktan sonra sprey makine ile boya, aracın üzerine atılır. Üzerine vernik çekilir ve kuruması beklenir. Kuruduktan sonra pasta cila atılarak araç boyanmış halde kullanıma hazır hale gelir.

Araç Boyama Çeşitleri Nelerdir?

Araç boyama işlemlerine bakıldığında genellikle aynı yöntem izlenmektedir. Bu yöntem aracın kazınması temizlenmesi ve üzerine boya atılması üzerine kuruludur. Bu sistem ile yapılan boyama çeşitleri üçe ayrılmaktadır.

·        Standart boyama

·        Metalik boyama

·        Mat boyama

Bir de boyama işlemi ile aynı olmasa da boyama kategorisinde incelenen kaplama işlemleri bulunmaktadır. Kaplama türleri ise şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

·        Seramik kaplama

·        Folyo kaplama

·        Elmas kaplamadır.

Araç Üzerinde Boya Hatalarını Düzeltme Nasıl Yapılır?

Boyama işlemi ince işçilik gerektirdiği için boyama işleminde yapılan yanlışlar sonucu bazı hatalar oluşabilmektedir. Bunları düzeltmek için önce hatanın ne olduğu belirlenmeli sonrasında düzeltme işlemi yapılmalıdır. Sizin için en sık karşılaşılan boya hatalarını ve düzeltme yöntemlerini aşağıda sıraladık.

·        Zımpara çizikleri: Boya katları tam kuruduktan sonra zımpara ile çizikler alınır. Astar ile tekrar izolasyon yapılarak boyamaya geçilir.

·        Yüzey kabarcıkları: Uygun zımpara ile kabarcıklar alınır ve tekrar boyama yapılır.

·        Boya akıntıları: Akıntı olan bölgeye ince macun atılır. Sonrasında kademeli olarak zımparalanır. Akıntı gittikten sonra bölgeye pasta cila atılır.

·        Portakal yüzey: Boya yüzeyinin düzgün olmaması durumuna portakal yüzey denilmektedir. Bu işlem için P2000 zımpara kullanılmalıdır. Sonrasında pasta cila atılmalıdır. Eğer pürüzler geçmediyse zımparalanarak tekrar boya yapılmalıdır.

·        Deliklenme: Deliklere macun veya astar doldurulur. Sonra akrilik astar ile izole etme işlemi uygulanır. Tekrar boyama yapılır.

Araç Boyama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Araç boyama işlemi için tecrübe ve gerekli malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Araç boyama işlemleri standart boyama işlemine göre farklı ve daha zor olmaktadır. Bunun sebebi boyanacak yüzeylerin metal ve pürüzlü olmasıdır. Boyama için başlıca gerekli malzemeler ise şunlardır:

·        Boya tabancası

·        Boya fırını

·        Vernik

·        Astar

·        Macun

·        Zımpara

·        Bant

·        Araca uygun boya

·        Pasta

·        Cila

Araç Üzerindeki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Genellikle ufak sürtünmeler sonucu araç üzerinde boya lekeleri oluşmaktadır. Bu lekelerden kurtulmak için birden fazla yol bulunuyor. Uygulayabileceğiniz yöntemler ise şu şekilde sıralanmaktadır:

·        İlk deneyebileceğiniz yöntem alkol kullanmak olabilir. Boya olan bölgeye alkol dökün ve sünger yardımı ile boyayı ovalayın.

·        En güvenilir yöntem ise kil sabunu kullanmak olacaktır. Kil sabunu ile yüzeyi ovaladıktan sonra bez ile silin.

·        Bunların yerine benzin veya mazot kullanabilirsiniz. Bu yakıt türlerini herhangi bir bezin üzerine döktükten sonra boyanın üzerine sürün.

·        Oto bakım malzemeleri satan herhangi bir yerden kolayca WD-40’ta alabilirsiniz. WD-40 çok amaçlı bir pas çözücüdür. Bu malzeme ile de boya lekelerini çıkartabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir