Araç Boya Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Boya Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
17.08.2021 13:00
Araç boyalarının zaman içinde dış etkenler sonucunda aşındığını ve eski görünümünü kaybettiğini görmekteyiz. Araç boya bakımı nasıl yapılır, araç bakım boya koruma nedir, araç boyası temizleme nedir? Boya sökücü nedir, araç boyası nasıl hazırlanır, araç boyası parlatma nedir? Araç boyası yaptırma nedir, değiştirme nedir, boya onarımı nedir?

Araç boyalarının zaman içinde dış etkenler sonucunda aşındığını ve eski görünümünü kaybettiğini görmekteyiz. Bunun için araç boya bakımı yapılarak boyanın daha canlı görünmesini sağlamak mümkündür. Araç boya bakımına ihtiyaç duyulmasının en büyük sebebi güneş ışınlarıdır. Güneş ışınları boyanın renginin atmasına ve zamanla lekeler oluşmasına sebep oluyor. Ayrıca dışarıdan gelen etkiler yüzünden boya üzerinde çizikler ve aşınmalar olduğunu da görmekteyiz. Boya bakımında ise en sık kullanılan yöntem pasta cila olmaktadır. Pasta işlemi boya üzerine zımpara atmaya benzemektedir. Boya üzerindeki kusurları kaldırarak yüzeyleri birbirine eşitlemeye yaramaktadır. Pasta atıldıktan sonra atılan cila ise boyanın parlamasını sağlayacaktır. Pasta cila işlemlerinden sonra da boya koruyucu kimyasallar düzenli aralıklara boyanın üzerinde kullanılabilir. Ayrıca haftada en az 2 kere aracı yıkatmak da boya bakımı için önemli olmaktadır.

Araç Boya Bakımı Nasıl Yapılır?

Araçların kıyafeti diyebileceğimiz, kaporta boyasının; zaman içerisinde aşındığını, renginin solduğunu veya boya üzerinde deformeler olduğunu görmekteyiz. Bu tip durumlar sonucunda aracın dış görünümü bozulmaktadır. Bu yüzden araç boya bakımı önem kazanıyor. Boya bakımını düzenli yaparak boyanın daha canlı ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Boya bakımının ilk işlemi ise pasta atmak olacaktır. Bu işlem sonucunda boya minimal düzeyde inceltilir ve yüzeydeki eksiklikler giderilir. Sonrasında ise cila işlemi yapılır. Cilalama sonucunda boyanın parlaması sağlanır. Pasta cila yapıldıktan sonra boya koruma işlemleri tercihen yapılabilir. Bunun için özel servisleri kullanabileceğiniz gibi oto bakım malzemeleriyle kendinizde boya koruma yapabilirsiniz. Bu işlemlerin yanında da aracı düzenli yıkayarak temiz tutmak, boya bakımı için önemlidir.

Araç Bakım Boya Koruma Nasıl Yapılır?

Boyanın daha uzun süre görüntüsünü koruması için boya koruma işlemleri yapılmaktadır. Boya koruma işlemi uygulanmadan önce mutlaka pasta cila yaparak boya üzerindeki tabaka inceltilir ve parlak bir görünüm elde edilir. Boya görüntüsü düzgün hale getirildikten sonra boya koruma işlemine geçilir. Bu işlem için farklı kimyasal ürünler kullanılmaktadır. Seçilen boya koruyucu madde aracın yüzeyine sürüldükten sonra koruma işlemi tamamlanmış olur. Boya koruma için kullanılan bu yöntemin üzerine bir de kaplama işlemleri de yapılabilmektedir. Kaplama yapıldığında çok daha uzun süreler boya koruması sağlanabilmektedir.

Araç Boyası Temizleme Nasıl Yapılır?

Özellikle iki aracın birbirine sürtünmesi sonucunda araçların boyaları birbirine geçmektedir. Bu tip durumlarda boyayı temizlemenin birkaç yolu bulunuyor. Temizleme yapılmadan önce ilk yapılması gereken boyalı bölgenin etrafını bant ile kapatmak olacaktır. Bu şekilde diğer bölgelerin zarar görmesi önlenir. Boya temizleme için kullanabileceğiniz yöntemler ise:

·        Alkol: Boyalanan bölgeye alkolü sürdükten sonra sünger yardımı ile temizlemeyi deneyin.

·        Yağ bazlı temizleyici: Yapışkan maddeler veya boya lekelerini çıkartmak için oldukça etkilidirler. Boyanın üzerine sıktıktan sonra havlu ile temizlemek yeterli olacaktır.

·        Kil: En çok tercih edilen yöntemlerden birisi kil sabunu kullanmaktır. Hazır kil setlerinden satın alarak boya temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

·        Oksijenli su: Eczanelerden kolaylıkla temin edebileceğiniz bu sıvı ile boyayı kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Araç Boyası Sökücü Nedir?

Araç boyasını sökmek normalde oldukça zahmetli bir iştir. Bu işlem için ince telli bir fırça alınır ve aracın sac zeminine kadar kazıma yapılır. Uzun süren bu işlem çok da yorucu olmaktadır. Ama son zamanlarda ortaya çıkan boya sökücü maddeler sayesinde boya kolaylıkla kaldırılmaktadır. Kuvvetli ve asidik bir kimyasal madde olan boya sökücüyü rulo veya fırça yardımı ile boyanın üzerine sürmek yeterli oluyor. Boya kabararak veya sıvılaşarak dökülmeye başlamaktadır. Eğer boya sökücü kullanacaksanız koruyucu eldiven takmayı unutmayın. Cilde temas halinde ciddi zarar oluşturabilmektedir.

Araç Boyası Nasıl Hazırlanır?

Araç boyaları metal üzerinde tutunabilen akrilik boyalardır. Bu boyaları kullanmadan önce yüzeyin iyice temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca zımpara yapılarak yüzey pürüzsüz hale getirilmelidir. Boya hazırlamak içinse akrilik boyası, boya sertleştirici ve akrilik tiner kullanılmaktadır. 1 litreye boyaya yaklaşık 300 gram boya sertleştirici, 100-150 gram tiner atılarak karıştırılır. Bu karışımı 5-7 saat içerisinde kullanmak gerekiyor. Yoksa işlevini yitirecektir.

Araç Boyası Parlatma Nasıl Yapılır?

Araç boyasının parlak görünümü ciladan gelmektedir. Bu yüzden yapılacak ilk işlem araç yıkandıktan sonra cila uygulamak olacaktır. Araç iyice temizlenip kurutulduktan cila yapıldığında parlak görünüm elde edilir. Ayrıca araç yıkama işlemlerini de cilalı şampuanlar ile yapabilirsiniz. Bu tip şampuanlarda yıkama işlemi sonrasında boyanın parlamasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca boya yeni atılıyorsa vernik uygulamakta parlaklığı arttıracaktır. Ama vernik işlemi sadece metalik boyalarda kullanılabilmektedir. Aynı zamanda vernik işlemi sonradan yapılamıyor. Sadece yeni atılan boyanın üzerinde kullanılabilmektedir.

Araç Boyası Yaptırma Nedir?

Aracınızın boyası yıpranmış olabilir. Bu tip durumlarda çoğu zaman küçük bakımlar yapılarak boya eski görünümüne kavuşmaktadır. Ama bazı boya hasarlarını telafi etmek mümkün olmuyor. Bu yüzden tekrardan aracı boyamak gerekebiliyor. Boyama işlemi içinse öncelikle aracınızda bulunan boyanın rengi bulunmalıdır. Bu işlem için aracınızın boya kodunu öğrenmek gerekli. Boya kodu öğrenildikten sonra boyanın rengine ulaşılıyor. Sonrasında ise araç üzerindeki boya temizlenir ve zımparalama işlemi yapılarak yüzey boya sürülebilecek hale getirilir. Yüzey düz ve boyadan arınmış hale geldiğinde sprey cihazı ile boyama işlemi yapılır.

Araç Boyası Değiştirme Nasıl Yapılır?

Araç boyası değiştirme işlemi için iki yöntem bulunuyor. Birincisinde aracın üzerindeki boya tamamen sökülür ve üzerine istenilen renkte boya atılır. Bilinen bu yöntemin yanında birde kaplama işlemleri tercih edilmektedir. Aracın eski boyası olduğu gibi dururken üzerine istenilen renk ve yüzey tipinde kaplama işlemi yapılarak boya değiştirme işlemi yapılabilmektedir. İki türlüde, renk değişimi yapılacaksa ruhsata işletmeniz gerektiğini unutmayın. Eğer aynı tonda renk tercih ettiyseniz ruhsata işlemenize gerek yoktur.

Araç Boya Onarımı Nasıl Yapılır?

Aracınızın boyası yıprandıysa ve hoş bir görüntü sunmuyorsa boyayı komple yenilemek yerine boya onarımı yapabilirsiniz. Bu işlemler için özel servisler tercih edilebileceği gibi kendinizde yapabilirsiniz. İşe öncelikle pasta cila seti alarak başlamalısınız. Öncelikle pasta yapılarak yüzeydeki pürüzler giderilir. Sonrasında ise cila atılarak boyanın parlak bir görüntüye kavuşması sağlanır. Eğer çizikler fazla büyükse çizik giderici ürünler veya macun yardımı ile çiziklerden kurtulabilirsiniz. Boya onarımını yaptıktan sonra boya koruma ürünlerini kullanmaya özen gösterin. Bu şekilde boyanın daha uzun süre canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir