Arabalarda Benzin Deposu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Arabalarda Benzin Deposu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
11.09.2021 15:30
Araçların çalışması için gerekli olan yakıt ve enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan yakıtların konulduğu ve muhafaza edildiği tanklara benzin deposu veya yakıt deposu denmektedir. Benzin deposu nedir, nerede, değiştirmek önemli midir, benzin deposu paslanır mı, delinir mi? Benzin deposu hava almazsa ne olur? Benzin deposu basınç sorunu nedir?

Araçların çalışması için gerekli olan yakıt ve enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan yakıtların konulduğu ve muhafaza edildiği tanklara benzin deposu veya yakıt deposu denmektedir. Benzin depoları genellikle plastik veya metalden yapılmaktadır. Benzin tankları küçük ve büyük boyutta olabilir ve birçok değişik malzemeden üretilebilmektedir. Plastik olarak yapılan benzin tankları kalıplanmış polietilen ile karmaşık ve aks ve egzoz sistemlerinin etrafına sığabileceği şekilde olabilir. Metal olarak yapılan benzin tankları damgalı çelik veya alüminyum levhaların birbirine kaynaklanması ile yapılmaktadır. Araçlarda genel olarak çarpışma güvenliği sağlayan ve daha iyi bir alan kullanımı sağlayan plastik depolar kullanılmaktadır.

Benzin Deposu Nedir?

Yanıcı sıvıyı araç üzerinde güvenli bir şekilde depolamak için kullanılmasını sağlayan tank sistemine benzin deposu veya yakıt deposu denmektedir. Benzin depolarının kapasiteleri araçların marka ve modellerine göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak araçlardaki benzin depolarının kapasiteleri 45 ile 65 litre arasında bir kapasiteye sahiptir. Boyut olarak küçük araçlarda ağırlık faktörler nedeniyle küçük yakıt deposuna sahipken, boyut ve ağırlık olarak büyük olan araçlarda yakıt tüketimi fazla olduğundan ötürü daha büyük kapasitede tanklara sahiptir. Büyük kapasite tanklara sahip olan araçlar arasında genellikle 4WD’ler bulunur ve bu araçlarda ikinci bir depo bulunmaktadır ve bu depolar sayesinde 185 litreye kadar yakıt depolayabilmektedirler. Genellikle engebeli arazilerde kullanılan ve büyük tanklara sahip olan bu araçlar delinme veya hasar olasılığını azaltmak için güçlü yapıya sahip olabilmektedirler.

Benzin Deposu Nerede?

Araçlardaki benzin deposu aracın marka ve modeli göre değişiklik gösterir ve farklı konumlarda bulunabilmektedir. Araçlardaki çoğu benzin deposu arka aksın ön kısmına yerleştirilmektedir. Genellikle arka koltukların altında yer alan bu depolara koltukların oturma kısmının sökülmesiyle ulaşılabilir. Bazı araba modellerinde ise koltuğun arkasında veya bagaj kısmının içinde bulunmaktadır. Benzin depolarının bulunabileceği diğer konumlar arasında koltukların alt kısmı ve şasenin üst kısmı bulunmaktadır. Benzin deposunun farklı konumlara yerleştirilmesinin nedeni ise ön ve arka kısımda meydana gelebilecek kaza anında enerjiyi emmesi ve kaza bölgesinden uzak tutmak içindir.

Benzin Deposunu Değiştirmek Önemli Midir?

Benzin depolarının herhangi bir arıza durumunda değiştirilmesi son derece önemlidir. Araçlarında yakıtları oldukça yanıcıdır ve uygun şekilde muhafaza edilmesi gereklidir. Bundan ötürü herhangi bir arıza veya sorunu olan benzin depoları hemen değiştirilmeli veya tamir edilmelidir. Artan yakıt fiyatları ve araçtan sızan yakıtın çevreye verdiği zarar düşünüldüğünde maliyeti yükseltebilmektedir.

Benzin Deposu Paslanır Mı?

Genel olarak eski araçlarda görülen ve yakıt hattında tıkanmalara sebebiyet verebilen bir durum olarak benzin depolarının paslanması sorunu vardır. Deponun içerisinde kirin, pasın veya diğer çökeltilerin etki etmesiyle birlikte benzin depoları paslanabilmektedir. Paslanan veya kirlenen benzin depoları ise solüsyon veya bazı karışımlarda sayesinde temizliğini yapmak mümkün olabilmektedir.

Benzin Deposu Delinir Mi?

Araçlarda kaza olduğunda veya bazı durumlarda aldıkları darbelere bağlı olarak benzin depolarını delinebilmektedir. Benzin depolarının delinmesi ise yakıt kaçaklarına neden olmaktadır. Depolar delindikleri zamanda çoğu zaman tamiri mümkün olmamaktadır. Bu sebepten ötürü tamiri mümkün olmayan depoların değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Benzin Deposu Hava Almazsa Ne Olur?

Benzin deposunun hava almaması durumuna vakum oluşması adı verilmektedir. Genellikle benzinli araçların yakıt depolarında görülen bu durum araçlar için bir sorun oluşturmaktadır. Yakıt tüketimi yapan motor ile depodaki yakıtı boşaltan yakıt pompası nedeniyle yakıt boşaltıldıkça yakıtın hacmi kadar deponun hava alması gereklidir. Depo yeterli havayı alamadığında ise vakum oluşmaktadır. Depo içerisinde vakum oluşursa ve vakum çok artarsa deponun içi çöker ve yapısı bozulur. Yakıt pompasının işlevini de bozan vakum sorunu aracın yakıtı gönderemez hale getirilmesini sağlamaktadır.

Benzin Deposu Basınç Sorunu Nedir?

Araçlarda benzin depolarının normal kapasitesi kadar %10-%15 oranında genleşme depoları bulunmaktadır. Araç depolarına benzin istasyonlarında yakıt aktarılırken, depoya içerisine dolan yakıtın hacmi kadar buhar ve havanın yer değiştirmesi gerekir. Bu sayede yakıt depoya kolayca doldurulur. Yakıtın depoya girmesi ile birlikte basınç artmaz ve pompa tabancası depo dolmadan atmaz. Benzin buharının sıvı hale gelmesi ile depoya akma işlevi gerçekleştirilir. Benzin deposunun basınç yapması durumlarında ise yakıt tam olarak depoya doldurulamaz ve genleşme hazinesi olan kısmın tamir edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir