Araba Neden Beyaz Duman Atar?

Araba Neden Beyaz Duman Atar?
17.11.2022 21:31
Araba kullanıcıların araba sürdüğü zamanlar diliminde birtakım problemler onlara eşlik edebilir. Araba neden beyaz duman, siyah duman atar? Araba neden yağ eksiltir? Araba neden ateşleme yapmaz, neden ambaleye kalkar, neden aks kırar? Araba kullanıcılarının merak ettikleri tüm soruları araştırdık ve yazımızda topladık.

Yağ yaktığından ya da contası yandığından dolayı araba beyaz duman atabilir. Araba beyaz duman atmasının diğer nedeni ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğundan dolayı olabilir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak görülmektedir.

Araba Neden Siyah Duman Atar?

Arabadan siyah duman çıkması yaygın olanıdır ve sadece hava- yakıt oranında bir dengesizlik sebebiyle meydana gelmektedir. Çok fazla yakıt veya yetersiz havadan kaynaklanmaktadır. Bu karşılaşılan durum karışıma çok fazla yakıt eklendiği veya yakıtı yakmak için yeterli oksijen sağlanmadığı anlamına gelecektir. Ayrıca arabanın turbosu dağılmış olabilir.

Araba Neden Yağ Eksiltir?

Karterde kaçak meydana gelmesi arabanın yağ eksiltmesinin sebeplerinin başında gelmektedir.

Motorun segman, ana ve sibop yataklarında ya da pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olacaktır. Bu olaylar sonucunda da motorda yağ eksilmesi olacaktır. Motorda bulunan emme subab yataklarının aşınması, karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına sebebiyet verebilir.

Araba Neden Ateşleme Yapmaz?

Bunun ilk nedenlerinden birisi buji kaynaklı olması olabilir. Kontrol edilen silindirde ateşleme meydana gelmiyorsa o bujinin ateşleme bobini ya da buji arızasından söz edebiliriz. Emin olmak için ise buji kontrol edilmeli ve buji sağlamsa ateşleme bobini bozulduğunu anlayabiliriz. Bir diğer neden karbon kirlenmesi olabilir.

Bu arızanın anlamak için etken tamamıyla siyah bir tabakayla kaplandığı gözlemlenecektir. Bu durum bujinin ateşleme görevini yapamamasına neden olabilir ve karbon kirlenmesi neden olacaktır. Bu arızanın meydana gelmesi genellikle benzine aşırı derecede yağ karıştırılmasından dolayı meydana geldiği bilinmektedir.

Araba Neden Ambaleye Kalkar?

Kullanıcıların dizel aracın bakımını zamanında yapmaması ve aracı kullanırken araç sahibinin aracı hor kullanması sonucu dizel araçta ambaleye kalkma durumu meydana gelmektedir.

Bu olayla karşılaşan birçok kişinin aklına aracı stop etmek geliyor. Ancak motor, gelen yağı yakıt olarak göreceği için stop etmek fayda sağlamaz. Bu olay yaşandığında yapılması gereken, soğuk kanlılığınızı koruyarak motorun kaputunu açarak hava emmesini bir havlu veya bezle tıkamak olacaktır.

Araba Neden Aks Kırar?

Yollarda engebeli ve taşlık olması sürüş yapıldığı taktirde aks kırılmasına yol açabiliyor. Buna bağlı olarak mil ve mafsalların gerilmesi veya aşınması meydana gelebilir. Dolayısıyla darbelerin yanı sıra araca gereğinden fazla yük bindirilmesi akslar üzerinde stres oluşturabilmektedir.

Sadece şehir içerisinde araba sürüldüğünde dahi aracın ön tarafı sert bir parça ile temas ettiğinde, oluşan hasar sonrası sürekli hareket devam ederken aks kırılması meydana gelebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir