Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
11.08.2021 14:00
Araba piyasasına baktığımızda oldukça fazla çeşit olduğunu görmekteyiz. Araba alırken ödenen vergiler nelerdir, hangi özelliklere ve nelere dikkat edilmelidir? Araba alırken okunacak dua nedir? Cayma hakkı nedir? Araba alırken kredi çekmek caiz mi, ehliyet gerekli mi? Engelli araba alırken fiyat nasıl hesaplanır? Hangi işlemler yapılır, hangi belgeler gerekli, hasar kaydı önemli mi? Sıfır araba alırken ne kadar peşinat verilir, özürlü raporu kaç olmalı? Araba alırken para nasıl ödenir, ruhsat işlemleri nasıl olur?

Araba piyasasına baktığımızda oldukça fazla çeşit olduğunu görmekteyiz. Durum böyle olunca kullanıcılarında tercih yaparken bazı özelliklere dikkat etmesi gerekiyor. Sıfır araç alımlarında tercih yaparken daha az dikkat gerekiyor. Çünkü araçlar fabrikadan motoru ve kaportası temiz bir şekilde çıkmaktadır. Burada beğeniye göre veya ihtiyaca göre seçim yapmak yeterli olacaktır. Ama 2. el araç alımlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar ise:

·        Aracı kimden aldığınıza dikkat etmelisiniz. Aracın bugüne kadar kaç kişi ve kimlerin sahip olduğunu 5664’e kısa mesaj atarak öğrenebilirsiniz.

·        Aracın kaportası kontrol edilmelidir. Aracın aldığı hasar sonucunda değişen parça veya boyalı parça kontrolü yapılmalıdır.

·        Motor kontrol edilmelidir. Mekanik aksamın düzgün çalışıp çalışmadığına dikkat ederek aracı aldıktan sonra gereksiz bakım işlerinden kurtulmuş olursunuz.

·        Lastiklere dikkat etmek gerekiyor. Kışlık ve yazlık lastiklerinin olması önemlidir. Bu lastiklerin de dış derinlikleri kontrol edilmelidir.

·        İkinci el araçlarda özellikle kilometre üzerinden araç hakkında yorum yapılabilmektedir. Fiyatında da etkili olan kilometrelerde oynama olabilmektedir. Bu yüzden kilometre kontrolü yapılmalıdır.

·        Mutlaka hasar tespiti yaptırılmalıdır. 5664’e mesaj atarak aracın geçmişini görebilirsiniz.

·        Resmi kayıtlar kontrol edilmelidir. Aracın üzerine borç olup olmadığı öğrenildikten sonra alış gerçekleştirilmelidir.

·        Fiyat analizini iyi yapmalısınız. Marka, model seçildikten sonra piyasada ki diğer araçlar ile bakılan aracın fiyatı karşılaştırılmalıdır.

Araba Alırken Ödenen Vergiler Nelerdir?

Araç fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden birisi de ödenen vergiler olmaktadır. Araçların vergilendirme sistemi ise ülkemizde motor hacmine göre değişmektedir. Ödenen vergilerden birisi KDV’dir. KDV %18 olup her araç için aynı oran ödenmektedir. ÖTV vergisine gelecek olursak 1.6 motor hacmine kadar olan araçlarda %37, 1.6-2.0 arası motor hacmine sahip araçlarda %80, 2.0 üstü motor hacmine sahip araçlarda ise %130 ÖTV vergisi ödenmektedir. Son olarak da her yıl ödenen MTV vergisi bulunmaktadır.

Araba Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmelidir?

Hayatımızı kolaylaştıran arabalara baktığımızda, özellikle ülkemizde yüksek arz-talep içinde bir piyasa oluştuğu görülmektedir. Araba piyasasında kaybolmamak için alım yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Araba alırken öncelikle:

·        İhtiyacınıza göre araç bakmalısınız. Konfor, performans, görünüm ya da araç genişliği gibi değişkenlere göre hareket etmelisiniz.

·        Yakıt tüketimine dikkat edin. Çünkü ülkemizde yakıt fiyatları giderek yükselmektedir. Özellikle benzinli araç alacakların daha dikkatli olması gerekiyor.

·        Çıkabilecek ekstra giderlere dikkat etmelisiniz. Vergi ödenirken motor hacmine göre tutar belirlenmektedir. Bu yüzden motor hacmi seçimini bütçenize göre yapmalısınız. Ayrıca kasko, sigorta gibi giderleri hesaba katmalısınız.

·        İkinci el alınacaksa mutlaka araç ekspertiz raporu alınmalıdır. Alınmadan önce aracın genel durumu değerlendirilmelidir.

·        Son olarak kesinlikle deneme sürüşü yapmadan araç satın almamalısınız.

Araba Alırken Okunacak Dua Nedir?

Her zaman olduğu gibi Allah’a sığınmaktan başka çaresi olmayan insanların araba alırken de yardım isteyebileceği bir tek o vardır. Bizim için neyin iyi neyin kötü olduğunu yalnızca Allah bilmektedir. Bu yüzden her şeyden önce dua edilirken hayırlısı istenilmelidir. Özellikle okunabilecek dua ise :

·        ‘’Kulillâhumme mâlikel mulki tû’til mulke men teşâu ve tenziul mulke mimmen teşâ’(teşâu),ve tuizzu men teşâu ve tuzillu men teşâ’(teşâu, bi yedikel hayr(hayru),inneke alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).’’

·        ‘’Tûlicul leyle fîn nehâri ve tûlicun nehâra fîl leyl(leyli),ve tuhricul hayya minel meyyiti ve tuhricul meyyite minel hayy(hayyi),ve terzuku men teşâu bi gayri hısâb(hısâbın).’’

Sırasıyla Türkçe mealleri ise:

·        ‘’De ki: “Mülkün mâliki olan Allah’ım. Mülkü dilediğine verirsin ve dilediğinden mülkü alırsın. Ve dilediğini azîz kılarsın ve dilediğini zelil edersin. “Hayır” senin elindedir. Muhakkak ki sen her şeye kadirsin.’’

·        ‘’Geceyi gündüzün içine sokarsın ve gündüzü gecenin içine sokarsın. Canlıyı ölüden çıkarırsın ve ölüyü canlıdan çıkarırsın. Ve dilediğin kimseyi hesapsız rızıklandırırsın.’’

Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günümüzde bir lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç halini alan arabaları satın almak istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı şeyler olmaktadır. Belirteceğimiz durumların çoğu sıfır araç alacaklar için önem taşımamaktadır. Sıfır araç alacakların bütçe belirleyip, ihtiyaçlarına göre tercih yapması yeterli olacaktır. İkinci el araçlarda ise durum farklı olmaktadır. Dikkat edilmesi gerekenler ise:

·        Hasar kaydı kontrol edilmelidir.

·        Ekspertiz raporu istenmelidir, yoksa yenisi yaptırılmalıdır.

·        Motorun durumu test edilmelidir.

·        Kilometre kontrolü yapılmalıdır.

·        Aracın cezaları öğrenilmelidir.

·        Motor şase numarasına dikkat edilmelidir.

Araba Alırken Cayma Hakkı Nedir?

Araba alındıktan sonra ister sıfır olsun ister ikinci el, cayma hakkı bulunmaktadır. Tüketici koruma kanunu kapsamına giren bu konuda tüketici hakları savunulmuştur. Araç alındıktan sonra 30 gün içerisinde iade hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda cayma yapılamamaktadır. Bu durumlar ise:

·        8 yaşını geçen veya 160 bin kilometreyi aşmış araçlar

·        Arıza kaynaklı cayma nedeninin ekspertizde belirtilmiş olması

·        Kullanıcı hatasından kaynaklı ortaya çıkan arızalar

·        Parça değişimi sonrasında ortaya çıkabilecek durumlar

·        Alındıktan sonra trafikten men olan araçlarda cayma hakkı kullanılamamaktadır.

Araba Alırken Kredi Çekmek Caiz mi?

Günümüzde yüksek fiyatlara ulaşan arabaları satın almak için pek çok kişi kredi çekmektedir. Herkesin elinde yüksek miktarlarda birikim olmadığı için bankalardan faizle borç alınarak ödeme yapılmaktadır. İslam dininde faizin kesinlikle haram olduğunu belirtmek gerekiyor. Kredi sisteminin de kendisi faiz esasına dayanmaktadır. Alınan borçlar ödenirken daha yüksek miktarlara ulaşmaktadır. Bu da faiz sayılıyor.  İster devlet ister özel bankalardan olsun kredi çekerek araba almanın caiz olmadığı belirtilmektedir.

Araba Alırken Ehliyet Gerekli mi?

Hukuk nezdinde araç satın almak kişiyi malik yapmaktadır. Malik olan kişinin sürücü olma zorunluluğu yoktur. Sürücü belgesi yani ehliyet sahibi olmadan araba almak veya satmak için herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır. İsterseniz ikinci el isterseniz sıfır araçları ehliyetsiz şekilde üzerinize alabilirsiniz.

Engelli Araba Alırken Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Engelli raporu olan vatandaşların faydalanabileceği haklardan birisi de araç alımlarında uygulanan indirim olmaktadır. Yüksek oranlara sahip ÖTV vergisinin bir kısmı engelli vatandaşlar ödememektedir. ÖTV indirimi yapılırken engellilik durumu, aracın modeli ve cinsi dikkate alınmaktadır. Değişkenlere göre %45, %50 veya %60 ÖTV indirimi uygulanabilir. Bu indirimlerden sadece 5 yılda bir faydalanılmaktadır. Eğer 5 yıl içerisinde araç satılırsa maliyeye indirim tutarı ödenmektedir.

Araba Alırken Hangi İşlemler Yapılır?

Araba alırken işlemlerin büyük bir kısmı satıcı tarafından öncesinde yapılmaktadır. Satıcıyla anlaştıktan sonra yapmanız gereken parayı hazırlayıp notere gitmek olacaktır. Notere kimlik belgenizin fotokopisi ve vergi numaranız ile gitmek yeterli olacaktır. Noter huzurunda satış gerçekleştikten sonra adınıza 30 günlük geçici tescil belgesi verilecektir. Bu belgenin aslı ise adresinize gönderilmektedir. Araç satın alındıktan sonra ise 10 gün içinde trafik sigortası yaptırmayı unutmamalısınız. Cezası olduğunu belirtelim.

Araba Alırken Hangi Belgeler Gerekli?

Eskiden pek çok belge ile farklı işlemlere tabi olan araç alım, satım işlemleri günümüzde hızlıca halledilmektedir. Alıcının tek yapması gereken kimlik belgesi fotokopisi ve ödenecek tutar ile notere gitmek olacaktır. Bütün işlemler noter üzerinden halledilmektedir. Götürülecek pek bir belge olmasa da öncesinde mutlaka alınacak aracın bazı belgeleri kontrol edilmelidir. Özellikle ruhsat sahibinin yetkisi ve aracın vergi borcu öğrenilmelidir.

Araba Alırken Hasar Kaydı Önemli mi?

Aracın geçmişte aldığı hasarların tümüne hasar kaydı denilmektedir. Şunu belirtmek gerekiyor aracın herhangi bir kaza sonucu parçalarından biri değişse bile bu durum hasar kaydında görülmeyebilir. Hasar kaydına girmesi için sigorta tarafından karşılanmış olması gerekiyor. Bazı kullanıcıları kaza sonrası aracı tamir ettirirken belgelendirmemektedir. Bu tip durumlar için ayrıca araç ekspertize sokulmalıdır. Hasar kaydı ise araç alırken fiyat üzerinde önemli rol oynamaktadır. Hasar kaydı olan araçları alırken mutlaka piyasa fiyatına göre inceleme yapınız. Ayrıca bazı kasko şirketlerinin hasar kaydı olan araçlara sigorta yapmadığını da bilmelisiniz.

Sıfır Araba Alırken Ne Kadar Peşinat Verilir?

Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi ile birlikte çoğu insan taşıt kredisine başvurmaktadır. Taşıt kredilerinde ise kredi miktarının bir kısmı peşinat olarak veriliyor. 120.000 TL’ye kadar olan kısmı için %30 peşinat verilmektedir. Eğer aracın fiyatı 120.000 TL üzerinde ise aşan miktarın %50’si ve 120.000 TL’nin %30’u peşinat olarak ödenmektedir.

Sıfır Araba Alırken Özürlü Raporu Kaç Olmalı?

Engelli vatandaşlar için tanınan ayrıcalıklardan birisi de araçlarda ÖTV indirimidir. ÖTV indirimi, özürlü raporunun yüzdesine göre farklılık göstermektedir. Raporun tam teşeküllü devlet hastanesinden alınması gerektiğini de belirtelim. Alınan raporda engel oranı en az %40’tır. Bu oranın üzerinde belirtilen raporlarda ÖTV indiriminden faydalanılabilmektedir. Ayrıca bu raporda ‘’ağır engelli’ veya ‘’sürücü belgesi alabilir’’ ifadeleri de bulunmalıdır.

Araba Alırken Para Nasıl Ödenir?

Yüksek meblağlarda ödemeler yapıldığı için araç satışlarında nakitin yanında çek veya havale gibi yöntemlerde kullanılmaktadır. Sıfır araç alırken genellikle bayilere banka üzerinden aktarım yapılmaktadır. İkinci el alımlarda ise para ödemesi noterden önce veya noter önünde yapılabilir. En güvenlisi belgeler teslim alındıktan sonra noter önünde ödeme yapmak olacaktır. Son zamanlarda satış esnasında yapılan dolandırıcılıklara sıklıkla rastlamaktayız. Bu yüzden satış gerçekleşmeden ödeme yapmamak doğru olacaktır.

Araba Alırken Ruhsat İşlemleri Nasıl Olur?

Aracın trafiğe çıkması için gerekli olan ruhsatların, işlemleri noterde yapılmaktadır. Ruhsatlara baktığımızda araç sahibinin kişisel bilgilerinin yanında aracın teknik bilgileri bulunmaktadır. Eskiden ruhsatlar trafik tescil şubelerinden alınmaktaydı. Son yapılan düzenlemeler sonucu ruhsat işlemleri de noter tarafından yapılmaktadır. Satış için kimlik fotokopisi ve vergi numaranız ile notere gittikten sonra alıcının tek yapması gereken noterin vereceği geçici ruhsatı almak olacaktır. Asıl ruhsat ise adresinize noter tarafından gönderilmektedir.

Araba Alırken Vergi İndiriminden Kimler Yararlanır?

Araba alırken ödenen ÖTV vergisinin indiriminden yalnızca engelli raporu bulunan vatandaşlar faydalanabilmektedir. Gerekli raporu verebilecek yeterlikte olan devlet hastanelerinden alınacak rapor sonucunda, engellilik durumu %40’ın üzerinde ise ÖTV indirimi yapılmaktadır. Bu indirimin tutarı alınacak araca ve engellilik oranına göre değişiklik göstermektedir. Bu indirimden 5 yılda bir faydalanılabilmektedir. Eğer 5 yıl içerisinde aracın satışı yapılmaya karar verilirse, ÖTV indirim tutarının maliyeye ödenmesi gerekiyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir