Altın Oran Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Altın Oran Nedir Ve Ne İşe Yarar?
13.09.2022 23:29
Altın oran, temel olarak matematiksel bir terimdir. Sizler için daha derine indik ve altın oran nedir ve ne işe yarar, günlük hayatta nerelerde kullanılır, nasıl ortaya çıkmıştır, sanatta altın oran nedir, altın oran örnekleri nedir, altın oran kaç olmalı? Sorularını detaylı bir şekilde yanıtladık.

Altın oran, matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen ve uyumun en mükemmel boyutlarını sağladığı söylenen geometrik ve sayısal  oran ilişkisidir. Altın oranın ilk kim tarafından keşfedildiğini bilmesek de Mısırlıların ve Yunanlıların bu konuda çok araştırma yaptıklarını görebiliriz. Öklid, MÖ 300 yılında yazdığı "Elementler" başlıklı tezinde  altın oranı "aşırı ve tözsel bölünme" olarak ifade etse de durum bundan biraz daha karmaşıktır. Ve altın oran konusu gerçekten çok eskidir. Mısır Keops Piramitlerinde kullanıldığı bilinen "Altın Oran", Leonardo da Vinci'nin "Sayılar" olarak da bilinen "İlahi Oran" adlı eserindeki resimlerinde yer almaktadır. İlk olarak Mısırlılar tarafından piramitlerin yapımında kullanılan altın oran, daha sonra Yunanlılar tarafından antik heykellerin yapımında da kullanılmıştır. Cheops piramidini incelerken, yere kare büyüklüğünde bir daire çizerken, piramit yandan bakıldığında dairenin aynı boyutta olduğu fark edilecektir. Yunanlılar arasında, tanrıların heykellerini daha gerçekçi hale getirmek için vücut bölümleri arasındaki fark için altın orana benzer bir parametre kullanıldı. Rönesans döneminde  "altın oran" terimini ilk kez kullanan  Leonardo da Vinci başta olmak üzere birçok sanatçı, tabloların gerçeğe yakın olması için eserlerinde altın oranı kullanmıştır. Ayrıca altın oran grafik dizaynlarda da güncel olarak kullanılmaktadır.

Altın Oran Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır?

Tasarımcı, müzisyen, mimar, ressam, heykeltıraş veya benzeriyseniz, sanat eserinizin orantılarını dengelemek için altın oranı kullanabilirsiniz. Gustav Fechner'e (ve diğerlerine) göre sadece sanatı takdir ediyorsanız, bu oranı, güzelliği otomatik olarak algılamanın bir yolu olarak bilinçsizce algılıyoruz.

Altın Oran Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Altın oran, çok eski zamanlardan beri doğada ve evrende var olmuştur. Vahşi doğada konuları incelediğinizde  bu oranla sıklıkla karşılaşırsınız. İnsanlar tarafından  ne zaman keşfedildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, Pisagor'un insan vücudunda bu varlığı ilk kez bildirdiği bilinmektedir. Daha sonra Öklid tarafından sayısal bir değer olarak yani 1.618 olarak ifade edildi.

Sanatta Altın Oran Nedir?

Tasarımda ve doğanın  güzelliğinde altın oranın bulunması gibi sanatçılar da  bu oranı sanata ve tasarıma güzellik, denge ve uyum getirmek için kullanmışlardır. Milyarder Peri'nin izlerini mimaride, müzikte, resimde, dansta ve daha birçok alanda görüyoruz. Altın oran, tarih boyunca  sanat eserlerine estetik anlam katan güzelleştirici bir olgu olmuştur. Sanat dünyası bunun etkisini yüzyıllardır hissediyor.

Altın Oran Örnekleri Nedir?

Altın oran örneklerinin ne olduğu bu konuyla ilgilenen kişilerin meraklandığı bir konu olmuştur. Ayçiçeği, papatya, insan yüzü, insan vücudu, tavşan, mısır piramitleri, çam kozalağı, deniz kabuğu, tütün, eğrelti otu altın oran örnekleri arasında yer almaktadır.

Altın Oran Kaç Olmalı?

Altın oranın kaç olması gerektiği insanlar tarafından araştırılmaktadır. Altın oran, 1618 olmalıdır ve ondalık sistemdeki karşılığı da 1,618033988749884.. olarak bilinmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir