Alman Mimar Paul Bonatz Hakkında En Çok Merak Edilenler

Alman Mimar Paul Bonatz Hakkında En Çok Merak Edilenler
12.08.2022 13:12
Paul Bonatz Alman dünyasının tanınmış mimarlarından biri. Paul Bonatz tarihin bilinen popüler mimarları arasında yer almayı başarıyor. Peki, Paul Bonatz doğum ve ölüm tarihi nedir, evli mi, kitapları neler, Türkiye’de yaşadı mı, hangi akımı destekledi?

Alman mimar Paul Bonatz hakkında en çok merak edilenler eserlerinin yakından takipçileri için merak konusu oldu. Paul Bonatz; 6 Aralık 1877 tarihinde dünyaya geldi. 1896 – 1901 tarihleri arasında Münih Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık eğitimi gördü. Hemen ardından Stuttgart Üniversitesi’nde Prof. Dr. Theodor Fisher’ın asistanı olarak çalışmaya başladı. 1908 yılında hocasının yerine geçti ve aynı zamanda kendi bürosunda mimarlık uygulamalarına devam etti. Paul Bonatz Türkiye’ye ilk defa 1916 yılında İstanbul’a yaptırılacak Türk –Alman Dostluk Evi proje yarışması için yer görmeye geldi. 1942 senesinde bir kez daha Türkiye’ye ziyarette bulunan Paul Bonatz Anıtkabir’in inşası için düzenlenen uluslararası mimari proje yarışmasında jüri üyeliği yaptı. Ertesi yılın başlarında sergi sunmak adına İstanbul ve Ankara’ya ziyaretlerde bulundu. Bonatz o yılın sonunda Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Teknik Öğretim Müsteşarlığı ve Yapı Bürosu Mimarlık danışmanlığı görevine getirildi. Kariyeri boyunca pek çok farklı projenin içerisine adını yazdıran Paul Bonatz; 20 Aralık 1956 tarihinde yaşamını yitirdi.

Paul Bonatz’ın Doğum Ve Ölüm Tarihi Nedir?

Tarihin en bilinen mimarlarından biri olan Paul Bonatz yaşamının bir süresini Türkiye’de geçirmiş önemli bir isim. Paul Bonatz hakkında bilinmeyen pek çok bilgiye rastlamak mümkün. Bu bilgiler arasında Paul Bonatz’ın doğum ve ölüm tarihine de rastlanıyor. Buna göre Paul Bonatz’ın doğum tarihi 6 Aralık 1877 olup ölüm tarihi 20 Aralık 1956’dır.

Paul Bonatz’ın Mimari Eserleri Nelerdir?

Paul Bonatz’ın mimari eserlerinin neler olduğu kendisini yapmış ve yer almış olduğu projeler ile tanıyanlar için araştırma konusu haline dönüşüyor. Paul Bonatz’ın mimari eserleri;  Strasbourg Hastanesi, Tübingen Üniversitesi Kitaplığı, Stuttgart Garı, Çelik Şirketi Yapısı, Düsseldorf; Neckar Barajı ve Elektrik Santrali, Güzel Sanatlar Müzesi, Ankara: Milli Kütüphane, Ankara: Devlet Operası, Ankara: Falih Rıfkı Atay Evi, Ankara: Hava Terminali gibi yapılardır.

Paul Bonatz Hangi Üniversite’den Mezun Olmuştur?

Alman mimar Paul Bonatz’ın hangi üniversiteden mezun olduğu kendisi hakkında merak edilen ve araştırılan konular arasında yer buldu. Paul Bonatz; Münih Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık bölümünden mezun oldu.

Paul Bonatz Türkiye’de Yaşamış Mıdır?

Paul Bonatz hakkında en çok merak edilen konulardan biri de Türkiye’de yaşayıp yaşamadığı sorusu. Paul Bonatz yaşamı süresi boyunca Türkiye’ye sürekli seyahat etmiş bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Paul Bonatz 1916, 1927 ve 1942 yıllarında Türkiye’ye ziyaretçi olarak gelmiş, 1943 ile 1954 yılları arasında ise ülkede yerleşik biçimde yaşamıştır.

Paul Bonatz Hangi Akımı Desteklemiştir?

Paul Bonatz kariyerinde akımlar ve destekleyicileri arasında sık bulunmamıştır. Ancak Paul Bonatz 1940’lı yani Türkiye’de bulunduğu yıllar boyunca İkinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın destekleyici ve yönlendirici isimlerinden biri olmuştur.

Paul Bonatz Türkiye’de Çalışmış Mıdır?

Paul Bonatz Türkiye’de hem yaşamış hem de çalışmış isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Alman mimar Paul Bonatz Türkiye’de yaşadığı süre boyunca aynı zamanda çalışmış eserleri ile pek çok farklı projede yer almıştır.

Paul Bonatz’ın Kitapları Nelerdir?

Paul Bonatz eserleri ile dikkat çekmiştir. Paul Bonatz’ın yazmış olduğu kitaplara ulaşmak mümkün olmasa da kendisi ile ilgili yazılmış kitaplara ulaşmak günümüzde mümkün hale geliyor. Paul Bonatz’ın Türkiye Yılları ve Türkiye’ye Yerleşen Bir Mimar: Paul Bonatz gibi kitaplara günümüzde ulaşmak mümkün.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir