Akdeniz anemisi tip dilinde beta talasemi adıyla tanımlanmaktadır. Kişilere kalıtımsal yol ile anne ve babadan geçer. Önlenebilir bir kan hastalığıdır diyebiliriz. Hemoglobin, kırmızı kan hücreleri içinde bulunmakta ve vücutta bulunan dokulara oksijen iletimini sağlamaktadır. Hemoglobin 2 kısımdan oluşmakta biri hem diğeri globin olarak bilinmektedir. Sağlıklı bir bireyde 3 tip hemoglobin bulunmaktadır. Hemoglobin oluşumundaki globin zincirlerinden biri yetersiz ya da bozuk olması sonucunda talasemi oluşmaktadır. Hemoglobin kalıtımsal faktörlerden etkilenerek oluşmaktadır. Globin zincirlerinin sentezlenmesinde oluşan eksiklik veya yetersizliğe bağlı olarak Akdeniz anemisi veya anemi olarak hastalıklar oluşmaktadır.
Akdeniz Anemisi Hangi Kromozomla Taşınır?
Golulin zinciri hemoglobinin protein zincirini oluşturmaktadır. Yetişkin bir bireyde hemoglobin A oranı %98dir. Protein yapısında 2 adet beta zinciri ile 2 adet alfa zinciri bulunmaktadır. Bu zincir oluşumundaki eksilmeler Akdeniz anemisine neden olmaktadırlar. Alfa zincirleri 16. Kromozomda oluşurlar. Ebeveynlerin her ikisinden ikişer adet gen çocuğa geçer. Bunlardan yani ebeveynlerden çocuğa geçen dört adet genlerden birinin eksik olması durumunda taşıyıcı hasta olunur. Bu genlerden iki tanesinin eksik olması durumunda talasemi taşıyıcılığı, üç tane genin eksik olması durumunda hemoglobin H ve dört tane gen zincirinin eksik olması durumuna ise hemoglobin bast denir ve bu yaşamla bağdaşmaz.
Akdeniz Anemisi İlerlerse Ne Olur?
· Kalp ve karaciğer yetmezliği,
· Enfeksiyonlara yatkınlık,
· Sepsis ve demir birikmesi oluşur. Bu da vücuttaki birçok organın hasarlanmasına yol açar.
Akdeniz Anemisi Sonradan Olur Mu?
Akdeniz anemisi kalıtımsal yollarla süregelen bir kan hastalığıdır. Hemoglobin içinde bulunan protein zincirlerinin eksikliğinden oluşmaktadır. Bu nedenle bireyin ailesinde varsa bu hastalığın bireyde olma ihtimali yüksektir.
Akdeniz Anemisi Saç Döker Mi?
Akdeniz anemisinin belirtileri arasında saç dökmesine dair bir ibare bulunmamaktadır. Fakat yanlış tedavi yöntemleri sonucu halsizlik, yorgunluk ve saç dökülmesi görülebilmektedir. Ayrıca da Akdeniz anemisinin sebebi demir eksikliğinden kaynaklanıyor olduğunda demir eksikliği sebebiyle saç dökülmeleri görülmektedir.
Akdeniz Anemisi Unutkanlık Yapar Mı?
Akdeniz anemisi belirtileri ve etkileri listesinde unutkanlık yaptığı yönünde bir ibare bulunmamaktadır. İleri derecede olan Akdeniz anemisinde aşırı yorgunluk ve halsizlik, soluk cilt görünümü, dalak büyümesi, gibi belirtiler bulunurken daha az şiddetli olan Akdeniz anemisinde taşıyıcı konumdaki hastalarda bu gibi belirtilerin hiç biri bulunmamakta ya da çok nadir bulunmaktadır.
Akdeniz Anemisi Ve Anemi Arasındaki Fark Nedir?
Anemi, kırmızı kan hücreleri hacminin azalması ile ortaya çıkmaktadır. Özellikler ülkemizde menopoz öncesi kadınlarda demir eksikliği nedeniyle oluşmaktadır. Yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, tırnak ve cilt bozulması gibi sonuçlar ortaya çıkarmakta hayat kalitesini düşürmektedir. Uzmanlar tarafından önerilen ilaçlar ve beslenme programlarıyla düzelebilmektedir. Akdeniz anemisi kemik iliğinin kan yapmamasıyla ağır bir kansızlık olarak görülmektedir. Genetik kökenli ve hayat boyu devam eden tedavi ile kişi yaşamına devam etmektedir.
Akdeniz Anemisi Yüzde Kaç Rapor Alır?
Minör talasemi rapor oranı %10
Intermedia talasemi rapor oranı %30
Majör talasemi rapor oranı %70 olarak verilmektedir.
Akdeniz Anemisi Yasak Yiyecekler Nelerdir?
İçeriğinde demir yönünden zengin olan besinlerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Bunları şu şekilde sıralamamız mümkündür;
· Kırmızı et,
· Tavuk eti ve hindi eti,
· Ton balığı, somon balığı,
· Yumurta,
· Tofu ve soya fasulyesi,
· Kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi kuru baklagiller,
· Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar,
· Tahıllar.