Adli Hakimlik Sınavı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Adli Hakimlik Sınavı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
01.08.2021 15:30
Adli Hakimlik sınavı görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarının belirlenmesi için yapılan sınava denir. Bizler de adli hakimlik sınavı ne işe yarar?, zor mu?, başvuru için gerekli koşullar, ertelendi mi?, nerede yapılır? ve kaç oturum? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Adli Hakimlik sınavı görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarının belirlenmesi için yapılan sınava denir. KPSS şartı gerektirmez ve herhangi bir dil puanı istemez. Fakat sınava sadece hukuk fakültesinden mezun olan kişiler ile herhangi bir yabancı hukuk fakültesini bitirerek Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan dersleri tamamlayarak başarıyla veren kişiler katılabilmektedir. Sınavlar genellikle Ankara’da yapılmaktadır. Adalet Bakanlığınca yapılan protokole göre sınavın yapılmasından ve değerlendirilmesinden sorumlu olan kurum ÖSYM’dir.

Adli Hakimlik Sınavı Ne İşe Yarar?

Adli Hakimlik sınavı Adalet Bakanlığının bünyesinde gerçekleştirilen sınavlardan bir tanesidir. Sınavın amacı Adalet Bakanlığında görev alacak olan Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemektedir. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların ilk aşaması olan yazılı sınavı ÖSYM tarafından yapılır, diğer aşaması olan sözlü sınav ise Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Sınavların sonucunda ilgili kişiler Adli Yargı Hakim ve Savcı adayı olmaktadırlar.

Adli Hakimlik Sınavı Zor Mu?

İki aşamadan oluşan sınavın ilk aşaması ÖSYM tarafından test usulüyle yapılmaktadır. İlk aşamada 30 soruluk Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 70 sorudan oluşan Alan Bilgisi testi uygulanmaktadır. Sorulan çoktan seçmelidir ve yanlış yapılan sorular doğru soruları götürmemektedir. İlk aşama testinde Türkçe, Matematik, Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Yurttaşlık Bilgisi yer alırken, Alan Bilgisi testinde Anayasa Hukuku, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Hukuk Yargılama Usulü, Ticaret Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Yargılama Usulü, İdari Yargılama Usulü ve İdare Hukuk konulardan oluşmaktadır ve zor bir sınav olarak nitelendirilebilir.

Adli Hakimlik Sınavı Başvuru İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

·        Türk vatandaşı olmak

·        35 yaşını doldurmamış olmak

·        Herhangi bir hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirerek Türkiye’deki hukuk fakülteleri programına göre eksik kalan dersleri verip başarı belgesi almış olmak

·        Kamu haklarından yasaklı olmamak

·        Muvazzaflık hizmetini ertelemiş veya yedeğe geçirmiş olmak, askerlik durumunu yapmış olmak, askerlikle ilgisi bulunmamak veya

·        Savcılık ve Hakimlik görevlerini yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek akıl ve vücut hastalığı veya engelliliği, çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarını kontrol etmekte zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak

·        Sahtecilik, inancı kötüye kullanma, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, ihtilas, dolanlı iflas gibi şeref ve haysiyet kırıcı veya yüz kızartıcı bir suçtan veya kaçakçılık, devlet sırlarına açığa vurma, suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren soruşturma ve kovuşturma altında olmamak

·        Yazılı sınav ve mülakatta başarı göstermek

·        Savcılık ve hakimlik mesleğine yakışmayacak davranış ve tutumlarda bulunmamış olmak

Adli Hakimlik Sınavı Nerede Yapılır?

Hakim ve savcı alımı yapılacak sınav merkezleri arasında şu iller bulunmaktadır;

ü Adana

ü Ankara

ü Antalya

ü Bursa

ü Diyarbakır

ü Erzurum

ü Gaziantep

ü İstanbul

ü İzmir

ü Kayseri

ü Konya

ü Malatya

ü Samsun

ü Trabzon

ü Van

Adli Hakimlik Sınavı Kaç Oturum?

Adaylara uygulanacak olan toplam 3 ayrı oturum bulunmaktadır. Soru dağılımlarının farklı olduğu oturumlardaki soru sayıları şu şekildedir;

1.      Genel Kültür ve Genel Yetenek Testi: Her üç sınava girecek olan adayların çözmesi gereken ortak sorulardır. Bu alanda 12 Genel Yetenek dersinden, 18 Genel Kültür derslerinden olmak üzere 30 soru adaylara yöneltilmektedir.

2.      Ortak Alan Testi: Sınava girecek olan üç grubun katılacağı testtir. Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Medeni Hukuk, İdari Yargılama Usul Hukuku, Medeni Usul Hukuku alanlarında toplam 35 soru adaylara yöneltilmektedir. Genel Kültür ve Genel Yetenek ile Ortak Alan tek olarak sunulmakta ve adaylara 65 soru için 80 dakika süre tanınmaktadır.

3.      İdari Yargı Testi: Sadece İdari Yargı mezunlarının katılabileceği sınavda Ceza Hukuku’nun Genel Hükümleri, Borçlar Hukuku’nun Genel Hükümleri, İktisat ve Maliye Dersleri, Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku derslerinden toplam 35 soru adaylara yöneltilecektir. Adaylara bu sınav için 50 dakika süre tanınmaktadır.

4.      Adli Yargı Testi: Adli Yargı mezunu adaylar ile avukatlıktan geçiş yapan adaylar için düzenlenen oturumdur. Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarının tümünü kapsayan toplam 35 soru adaylara yöneltilecektir. Bu sınav için adaylara verilen süre ise 50 dakikadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir