Adblue Nedir?

Adblue Nedir?
01.08.2021 14:00
Otomobil sektörünün giderek büyümesi ile birlikte çevreye verilen zarar da artmaktadır. Adblue nedir, özellikleri nelerdir, zorunlu mu? Adblue ile neler yapılır, ne için kullanılır, ne kadar sürede biter? Tehlikeli mi, sağlığa zararlı mı? Adblue nasıl çalışır, arızası neden olur, ışığı yandıktan sonra kaç km gider, nasıl doldurulur?

%67,5 su ve %32,5 ürenin bir araya gelmesi ile Adblue ortaya çıkmaktadır. Adblue aslında bir marka ismidir. Bu çözeltiyi üreten en büyük firma olduğu için zamanla marka ismi asıl ürünün yerini almıştır. Günümüzde otomobil sayısının giderek artması ile birlikte havaya verilen zarar da giderek artmaktadır. Adblue da burada devreye girmektedir. Bu çözeltinin amacı araçların egzozlarından çıkan zararlı gazların etkisini azaltmaktadır. Özellikle NOx isminde bir gazın 0,4g/kWh üzerine çıkmamasını sağlayarak Euro 6 emisyon standartlarına uyulmasını sağlamaktadır.

Otomobil sektörünün giderek büyümesi ile birlikte çevreye verilen zarar da artmaktadır. Otomobillerden kaynaklı zararı azaltmak için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan birisi de emisyon salınımını azaltmayı amaçlamaktadır. Adblue burada devreye giriyor. Öncelikle Adblue bir marka ismidir. İçerik olarak su bazlı üre çözeltisi olarak geçmektedir. SCR sistemine sahip araçların egzozlarından çıkan zararlı gazların daha az ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Yani Adblue emisyon oranı düşürücü bir çözeltidir.

Adblue Özellikleri Nelerdir?

Büyük bir kısmı sudan oluşan Adblue, toksik bir madde olarak geçmemektedir. Bu madde uygun kullanıldığında çevreye zarar vermemektedir. Çözeltinin ph değeri yaklaşık olarak 9’dur. Alkalinler grubuna girebilecek olan Adblue yumuşak çelik, pirinç ve alüminyum ile direkt temas ettirilmemelidir. Yanıcı bir madde olmayan Adblue, -11,5 derecede donmaya başlamaktadır. Eğer donduysa da çözüldükten sonra tekrar kullanılabilmektedir.

Adblue Zorunlu mu?

Avrupa Birliği’nde taşıtların egzoz gazı emisyon standartlarını Euro 6 belirlemektedir. Euro 6’nın belirlediği standartlar sonucunda amaç: Dizel araçlarında benzinliler kadar temiz hale gelmesidir. Bunun içinde 2006 yılından 2015 yılına kadar otobüs ve kamyonlarda Adblue kullanmak zorunlu hale gelmişti. 2015 yılından itibaren ise traktör, iş makinesi, otomobil, kamyon, gemi ve tren gibi tüm dizel araçlar için zorunlu hal gelmiştir.

Adlblue ile Neler Yapılır?

Temel amacı egzoz emisyonunu azaltmak olan bu karışımın yakıt tasarrufu sağladığı da bilinmektedir. Elde edilen yakıt tasarrufu %6 civarındadır. Zaten kullanılmadığında aracın motoruna zarar verebilmektedir. SCR sistemli araçlarda kullanılabilen Adblue 100 litre mazota 4 litre gelecek şekilde kullanılmaktadır. Daha temiz bir çevre için kullanılan bu madde özellikle nitrojen oksit salınımını azaltmaktadır.

Adblue Ne İçin Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte benzinli araçlardan sonra dizel araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. Dizel motorlu araçlar benzinli araçlardan farklı olarak bazı gazlar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle nitrojen oksit salınımı yaparak hava kirliliğine yol açmaktadır. Hava kirliliğinin azaltılması için Euro 6, nitrojen oksit gazının maksimum salınabileceği seviyeyi belirlemiştir. Bu seviyeye ulaşmak için de taşıtlarda Adblue kullanılmaktadır. Yani taşıtlardan çıkan zararlı gazların etkilerini azaltmaktadır.

Adblue Ne Kadar Sürede Biter?

Taşıt sisteminin çalışabilmesi için  önemli olan Adblue sıvısının düzenli olarak doldurulması gerekmektedir. Araçlarda bu sıvı bitmişse makine otomatik olarak kendini durdurmaktadır. Bu yüzden aracınızda Adblue kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Her araç için farklı tüketim miktarı olsa da bir depo Adblue yaklaşık olarak 5-10 bin kilometre arası gidebilmektedir. Bitme süresini etkileyen diğer bir faktörde aracın nasıl kullanıldığı olmaktadır. Kilometre başına düşen yakıt tüketimi arttıkça Adblue’nun bitme süresi kısalacaktır.

Adblue Tehlikeli mi?

%67,5’luk kısmı sudan oluşan bu çözeltinin çevre için tehlikesiz olduğu belirtilmektedir. Çevreye zararlı olabilmesi için biyolojik olarak bozulması gerekiyor. İnsan sağlığı açısından ise kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Soluma, yutma, ciltle temas ve gözle teması olursa bazı etkileri olabiliyor. Bu etkiler ağır olmamakla birlikte kişide gözlenirse tıbbi yardım almak gerekmektedir.

Adblue Sağlığa Zararlı mı?

Taşınabilir sıvılar arasında minimum risk barındıranlardan birisi olan Adblue bozulmadığı sürece çevreye zarar vermemektedir. Ama insan sağlığı açısından bazı riskler barındırmaktadır. Her bireyde reaksiyon vermese de ciltle teması halinde tahriş veya dermatite ortaya çıkabilmektedir. Göz ile temas ederse geçici olarak acıma yapmaktadır. Yutulursa kusma ve bulantı etkileri görülebilir. En tehlikelisi ise soluma olmaktadır. Aşırı soluma yapılırsa solunum yollarına zarar verebilmektedir.

Adblue Arızası Neden Olur?

Aracın verimli çalışabilmesi için gerekli olan Adblue, sıklıkla ortaya arıza çıkartabilmektedir. Bu tarz arıza durumları oluştuğunda motoru durdurup yetkili servis ile iletişime geçilmesi gerekiyor. Arızanın sebepleri ise şunlar olabilir.

·        Sıvının tükenmesi

·        Adblue pompa arızalanması

·        Difüzör arızalanması

·        Nox sensörü bozulması

·        Isı sensöründe bozulma

·        Sıvının donması

Adblue Işığı Yandıktan Sonra Kaç Km Gider?

Adblue tankı ağzına kadar doldurulduğunda yaklaşık 10 bin kilometre yol gidebilmektedir. Aracın verimli çalışması için gerekli olan bu sıvı bitimine yakın sistem sinyal göndermektedir. Genellikle bu sinyal mavi ışık olarak verilmektedir. Bu ışık yandıktan sonra yaklaşık 2000 kilometre daha gidilebilmektedir. Ama yine de ışık yandıktan sonra fazla sürüş yapmadan Adblue tankını doldurmak doğru olacaktır. Çünkü sıvı biterse yakıt püskürtme sistemi bozulacaktır. Araç çekişten düşer ve yakıt tüketimi artar. Ayrıca katalizör ve filtreler bozulur. Bu arızaların tamiri de yüksek maliyetli olmaktadır.

Adblue Nasıl Doldurulur?

Bazı araçlarda farklı yerde olmakla birlikte genellikle pompa kapağının altında Adblue bölmesi bulunmaktadır. Bu bölmenin kapağını açtıktan sonra Adblue şişesinin içinden çıkan plastiği kullanarak doldurma yapabilirsiniz. 1 kutu Adblue depoyu tam doldurabilmektedir. Adblue kullandıktan sonra artarsa 1 yıl kadar saklayabilirsiniz. Adblue, genellikle benzinliklerden satın alındığı için istasyon görevlilerine de danışabilirsiniz. Doldurmanıza yardımcı olacaklardır.

Adblue Nasıl Çalışır?

Adblue, Euro 6 tarafından belirlenmiş emisyon standartlarına uyulmak için araçlarda kullanılmaktadır. Bu sıvı NOx yani nitrojen oksit, salınımını ciddi seviyede azaltarak hava kirliliğini azaltmaktadır. Bu sıvı normal katalitik konvertör sistemi, dizel partikül filtresi ve SCR sistemleri ile birlikte aktif olmaktadır. Zararlı azotlarla tepkimeye girer ve azotları zararsız hale getirerek suya dönüşmelerini sağlar. Bu sayede gazları etkisiz hale getirir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir