Vatman Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Vatman Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Vatman Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

• Vatman olabilmek için öncelikle askerliği tamamlamış olmak gerekmektedir.
• Ayrıca 35 yaş ve üzerinde olmamak gerekiyor.
• Herhangi bir bedensel engele sahip olmama şartı bulunmakta.
• Vatmanlar belediye içinde istihdam edilmeleri nedeniyle belediyenin açtığı kurslarda eğitimlerini tamamlamaları gerekmekte.
• Sözlü ve yazılı mülakata tabi tutulan kişiler eğitimlerini başarıyla tamamlamaları doğrultusunda ve mülakatları başarıyla geçmeleri durumunda vatman unvanına sahip olurlar.

Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen adlandırmadır. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılmaktadır. Yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapmaktadırlar. Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine denilmektedir. Halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denir.

Bilinen tüm detaylara göre tren makinist ehliyet ve/veya tren makinist bröve eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş demiryolu eğitim ve sınav merkezi tarafından uygulanmaktadır.

Tren makinist ehliyeti sınavı Bakanlık ve/veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş demiryolu sınav merkezi tarafından kişilere uygulanmaktadır.

Vatman Olmak İçin Yaş Sınırı Var Mı?

·        Vatman olabilmek için öncelikle askerliği tamamlamış olmak gerekmektedir.

·        Ayrıca 35 yaş ve üzerinde olmamak gerekiyor.

·        Herhangi bir bedensel engele sahip olmama şartı bulunmakta.

·        Vatmanlar belediye içinde istihdam edilmeleri nedeniyle belediyenin açtığı kurslarda eğitimlerini tamamlamaları gerekmekte.

·        Sözlü ve yazılı mülakata tabi tutulan kişiler eğitimlerini başarıyla tamamlamaları doğrultusunda ve mülakatları başarıyla geçmeleri durumunda vatman unvanına sahip olurlar.

Vatman Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Kişilerin B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek dışında ortalama 6 ay süren ve tramvay/metro sürücülüğüne dair teorik ve pratik derslerin verildiği eğitimden de başırılı olarak geçmek gerekmektedir.

Vatman Sertifikası Nereden Alınır?

Vatman eğitim süresi en fazla 920 saat en az 744 saat olarak belirlendiği bilinmektedir. Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsadığı biliniyor.

Vatman mesleğine yönelik olarak verilen kurs sonundaki kurs bitirme sınavı Milli Eğitim temsilcileri gözetiminde yapılması gerekmektedir. Sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında geçmiş olurlar.

Bunun sonucunda vatman kurs bitirme belgesi alınır. Kurum tarafından hazırlanan sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra teslim edilir, yedi iş günü içerisinde kişilere ulaşır.

Kimler Vatman Olabilir?

Vatman olmak isteyen kişiler;

·            Bedensel veya zihinsel herhangi bir engele sahip olmaması,

·            En az lise veya yüksekokul mezunu olması,

·            B sınıfı ehliyete sahip olmak ve aktif olarak araç kullanabilmesi, gerekmektedir.

Mesleğin yeterlikleri kazanan bireyler Raylı Sistemler Teknolojisi alanı için;

·            Büyükşehir Belediyeleri Tramvay ve Metro sürücüsü olarak çalışabilmeleri mümkündür.

·            Devlet Demiryolları Trenlerinde makinist olarak çalışabilmeleri mümkündür.

Vatman (tramvay/metro sürücüsü) sertifikası eğitimlerine katılmak için gerekli olan şartlardan biri:

·            Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak gerekmektedir.

·            Bu mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özellikler bulunması gerektiği bilinmektedir.

·            B sınıfı veya üstü ehliyet sahibi olmak gerekir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir