Türkiye’de Kaç Tane Aktüer Var?

Türkiye’de Kaç Tane Aktüer Var?

Türkiye’de Kaç Tane Aktüer Var?

Türkiye’de kaç tane aktüer olduğu sıkça araştırılır. Türkiye'de ise sicile kayıtlı aktüer (127),stajyer aktüer ve yardımcı aktüer (109) olmak üzere toplam 236 aktüer bulunduğu bilinmektedir.

Aktüerya kelimesi Yunanca kökenlidir. Actuarius kelimesinden türetilerek günümüze kadar gelmiştir. Eski Roma hukuku günlerinde veraset vergilerini hesaplamak amacıyla oluşturulan bu meslek günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde hala vergi hesaplama ve sigortacılığına katkı sağlayan bu meslek büyük önem taşımakta ve oldukça rağbet görmektedir. Bir aktüer, olayların olasılığını ve finansal sonuçlarını değerlendirmek için istatistiksel yöntemleri ve matematiksel becerileri uygulayabilen birine verilen bir pozisyondur. Bir aktüer olmak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:

4 yıllık bir lisans derecesi sunan bir üniversite veya bankacılık ve sigorta okulundan Matematik Bilimleri derecesi, aktüerya sınavını geçmek.

Türkiye’de Kaç Tane Aktüer Var?

Türkiye’de kaç tane aktüer olduğu sıkça araştırılır. Türkiye'de ise sicile kayıtlı aktüer (127),stajyer aktüer ve yardımcı aktüer (109) olmak üzere toplam 236 aktüer bulunduğu bilinmektedir.

Aktüerya Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Aktüerler ekonominin tüm sektörlerinde çalışabilirler, ancak sigorta, aracılık, hasar düzeltme ve danışmanlık firmaları, ticari bankalar, yatırım bankaları ve yatırım firmaları gibi finansal hizmetler sektöründe ve kamu kurumları gibi kamu kurumlarında da çalışabilirler.

Aktüerya Ne İçin Gereklidir?

Sigortacılık sektöründe sigorta ürünlerinin oluşturulması ile aktüer, şirketin aktüeryal dengesini kurar, bu ürünlere ilişkin prim ve karşılıkları belirler ve bu primler karşılığında sigortalıya tazminat öder ve ödemede önemli rol oynar.

Aktüerya Belgesi Nasıl Alınır?

Aktüerya bölümü mezunların ulusal ya da uluslararası aktüerlik sınavlarına girerek Aktüerlik Yönetmeliği'nin imza yetkisine sahip, sicile kayıtlı Aktüer unvanını alabilmeleri mümkün olabilmektedir.

Aktüer Olmak İçin Hangi Bölüm Mezunu Olmak Gerekir?

Aktüer olabilmek için Hacettepe, Marmara, Karabük ve Özel Yaşar Üniversitelerinde yer alan ve sayısal puanla öğrenci alan Aktüerya Bilimleri mezunu olmanız veya denk olan bölümlerden lisans diploması almanız gerekir.

Aktüerya Bölümü Kaç Yıllık?

Aktüerler, üniversitelerin aktüeryal bölümlerinde eğitim alırlar. Ancak Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'nü tamamlayarak aktüer olmak mümkündür. Bu bölümdeki eğitim süresi de 4 yıldır

Aktüerlik Belgesini Kim Verir?

Aktüerlik belgesini kimin vereceği sıkça araştırılır. Müsteşarlık, başvuru sahibinin durumunu inceledikten sonra gerekli nitelik ve şartları taşıyanları Listeye veya Sicile kaydederek, Sicile kaydedilenlere Aktüerlik Belgesi verir.

İşletme Mezunu Aktüer Olabilir Mi?

Aktüer olmak için aktüerya bölümünde okumak ya da matematik, işletme, fen eğitimi ve istatistik gibi alanlardan mezun olanlar aktüer olabilirler.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir