Nohut Bozulur Mu?

Nohut Bozulur Mu?

Nohut Bozulur Mu?

Nohut gibi bakliyat ürünlerinin bozulup bozulmadığı anlamak sanıldığının aksine kolaydır. Marketten alacağınız nohutlarda en çok dikkat edilmesi gereken nokta son kullanma tarihidir. Son kullanma tarihi geçmiş nohut ve bakliyat ürünlerini satın almayınız. Son kullanma tarihi geçmemesine rağmen nohudun asıl sarımsı renginin dışında alacalı bir renk değişimi meydana gelmişse bu durum nohudun bozulduğunu göstermektedir.

Nutella gibi hazır ve paketli çikolataların raf ömrü sıvı veya katı olmasına göre değişmektedir. Sıvı çikolataların raf ömrü 1 haftadır. Nutella gibi katı çikolataların raf ömrü ise maruz kaldığı sıcaklıkla bağlantılı olarak en fazla 1 aydır.  Bu süre geçirildikten sonra katı çikolatalar bozulmaktadır. Nutella gibi katı çikolataların bozulup bozulmadığını anlamak için 2 bariz belirti vardır. Bunlar; çikolatanın görüntüsünün ve kokusunun değişmesidir. Eğer ilk bakışta bariz bir renk değişimi varsa çikolata bozulmuştur. Koku değişimi de meydana gelmişse elinizde bulunan nutellayı tüketmemeniz sağlığınız için iyi olacaktır.

Nohut Bozulur Mu?

Nohut gibi bakliyat ürünlerinin bozulup bozulmadığı anlamak sanıldığının aksine kolaydır. Marketten alacağınız nohutlarda en çok dikkat edilmesi gereken nokta son kullanma tarihidir. Son kullanma tarihi geçmiş nohut ve bakliyat ürünlerini satın almayınız. Son kullanma tarihi geçmemesine rağmen nohudun asıl sarımsı renginin dışında alacalı bir renk değişimi meydana gelmişse bu durum nohudun bozulduğunu göstermektedir.

Nar Ekşisi Bozulur Mu?

Nar ekşisi yemeklerin, sosların, salataların yanında tüketilen faydalı bir besindir. Birden çok hastalığının önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bu nedenle bu kadar değerli bir besinin iyi bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Muhafaza etmek için genellikle sert plastikler tercih edilse de cam kaplar kullanmak sağlığınız için daha iyi olacaktır. Nar ekşisinin yapısı gereği serin ve loş bir yerde tutulması gerekir. Buzdolabında saklanmasında herhangi bir sakınca yoktur ama akışkanlığı engelleyeceği unutmamalıdır. Bunların dışında güneşe maruz kalan nar ekşisi bozulmaktadır. Eğer serin ve loş bir alanda muhafaza ederseniz 1 yıla kadar bozulmasını engelleyebilirsiniz.

Pekmez Bozulur Mu?

Pekmez şifa yerine tüketilen, besin değeri yüksek bir gıdadır. Pekmezin muhafaza edilmesinde özen gösterilmesi gerekir. Pekmezin bozulmasını engellemek için serin ve loş yerlerde tutulmalıdır. Güneşe maruz bırakılan pekmezin kimyasal yapısı değiştiği için bozulmaktadır. Güneş görmeyen bir yerde ve rutubetsiz alanda muhafaza edilirse 6 aydan daha fazla süre bozulmaktan koruyabilirsiniz.

Propolis Bozulur Mu?

Propolisin içerisinde birden çok bileşen vardır. Bunlar; antimikrobiyal flavonoidler, esterler ve aromatik asitlerdir. Propolisin bu içeriği sayesinde ham hali bozulmaz. Yapısı nedeniyle de bakteri ve mantar oluşamaz. Ancak belirli bir kullanım süresi vardır. Açılmamış olan propolisin raf ömrü 3 yıldır, açıldıktan sonra ise 60 gün içerisinde tüketilmelidir. Bu sürenin aşılması durumunda ve ayrıca koku ve renk değişimi de gözleniyorsa bozulmuş olması yüksek ihtimaldir.

Polen Bozulur Mu?

Polenin bozulması kuru ve yaş olmasına göre değişmektedir. Polen yaş da olsa kuru da olsa buzdolabında muhafaza edilmesi önerilmektedir. Ama kuru polenin raf ömrü yaş polene göre daha fazladır. Polen oda sıcaklığında 2 güne kadar dayanabilirken buzdolabında ise 1 yıla kadar muhafazası yapılabilir. Eğer muhafaza şartları sağlanmazsa polenin bozulması mümkündür.

Pastırma Bozulur Mu?

Pastırma hava geçmeyecek şekilde paketlenmişse ve 15 derece altında muhafaza edilirse 1 ay bozulmadan kalabilir. Eğer ısı derecesi azaltılırsa daha uzun sürede bozulmadan kalabilmektedir. Dilimli bir şekilde paketlenen ve ayrıca vakumlanan pastırmalar ambalajları yıpranmadığı sürece ortalama 20 derecede 3 aya kadar bozulmadan kalabilir. Derin dondurucuya atılarak muhafaza edilmesi de önerilmektedir.

Pirinç Bozulur Mu?

Pirinç dayanıklı bir bakliyat ürünü olduğu için pişirilmediyse 4-5 yıllık bir süreç muhafaza edilebilmektedir. Bu süreç dışında eğer pirincin böceklendiğinin farkın varmışsanız pirinciniz bozulmuştur.

Patates Bozulur Mu?

Pişirilmeyen patatesler oda sıcaklığında 1 aya kadar bozulmadan kalabilmektedir. Daha soğuk alanlarda muhafaza edilirse bu süre uzamaktadır. Pişmiş patates en fazla buzdolabında 4 gün kadar bozulmadan kalabilmektedir. Buzluk ve derin dondurucularda saklanan patatesler ise 1 yıla kadar bozulmadan kalır.

Pilav Bozulur Mu?

Pirinç çok dayanıklı bir bakliyat olsa da pilav yapıldıktan sonra bu etkisi kalmamaktadır. Pilav yapıldıktan en fazla 4-5 gün kadar buzdolabında bozulmadan kalabilmektedir. Kısa sürede tüketilmesi gereken bir yemektir. Hatta oda sıcaklığına 1 saatten fazla maruz kalan pilavın bozulma riski taşıdığı söylenmektedir.

Peynir Bozulur Mu?

Peynirler çeşitlerine göre bozulma süresi değişmektedir. Beyaz peynir en fazla 1-2 haftaya kadar bozulmadan kalabilmektedir. Tulum ve kaşar peyniri ise yapısı gereği sert peynir grubuna girdiği için dayanıklılıkları 2 haftayı aşmaz. Peynirlerin bozulmasına neden olan şeylerin başında ise maruz kaldığı güneş ya da oda sıcaklığında uzun süre bırakılması gelir. Peynirin bozulup bozulmadığını renk, koku ve tat kriterlerine göre anlayabilirsiniz. Peynirin sarı renge dönüşmesi de bozulduğunun bir göstergesidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir