Lahmacun Hamuruna Ne Konur?

Lahmacun Hamuruna Ne Konur?

Lahmacun Hamuruna Ne Konur?

Bu hamur, mayalı hamurlar kategorisine girer. Çünkü lahmacun, dürülerek yenilen bir yemektir ve mayalı olması; çıtır çıtır olmasının yanı sıra aynı zamanda bükülebilir olmasını sağlamaktadır. Mayanın dışında un, tuz, su ve zeytinyağını da kullanmanız gerekiyor. Lahmacun hamuru için gerekli malzemeler şunlardır:
- 330 gr (yaklaşık 2 su b.’dan fazla) beyaz un
- 1 çay k. Instant maya
- 1.5 çay k. Tuz
- 1 yemek k. Zeytinyağı

Lahmacun, şüphesiz milyonlarca insanın en favori hazır yemeklerinden biridir. Ne fast food kategorisine tam olarak giren ne de sulu yemek diyebileceğimiz lahmacunun yapımda bazı püf noktaları vardır. Lahmacun ile ilgili merak edebileceğiniz detayları da sizler için irdelemek istedik.

Lahmacun Hamuruna Ne Konur?

Bu hamur, mayalı hamurlar kategorisine girer. Çünkü lahmacun, dürülerek yenilen bir yemektir ve mayalı olması; çıtır çıtır olmasının yanı sıra aynı zamanda bükülebilir olmasını sağlamaktadır. Mayanın dışında un, tuz, su ve zeytinyağını da kullanmanız gerekiyor. Lahmacun hamuru için gerekli malzemeler şunlardır:

-         330 gr (yaklaşık 2 su b.’dan fazla) beyaz un

-         1 çay k. Instant maya

-         1.5 çay k. Tuz

-         1 yemek k. Zeytinyağı

Lahmacun Hamuru Nasıl Yoğrulur?

Lahmacun hamuru hazırlamak için sadece 5 malzemeye ihtiyacınız var. Un, zeytinyağı, tuz, su ve maya! Öncelikle ununuzu eleyip, maya ve tuzla birleştiriyorsunuz. Daha sonra ılık suyunuzu, zeytinyağını içine ekliyoruz. Hamuru tezgahta yoğurmanızı tavsiye ederiz. Çünkü sert zemin, hamurun homojen olarak yoğrulmasını kolaylaştıracaktır.

Tabii ki tezgahınızı ve elinizi unlamayı unutmayın, böylelikle hamurun yapışmasını engelleyebilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurun elastik bir kıvam alması gerekir. Eğer hamurunuzu pütürsüz ve elastik bir form aldıysa, hamur yoğurma işleminiz tamamlanmış demektir. Artık ufak parçalar haline getirip açabilirsiniz.  

Bir Lahmacun Kaç Kalori?

Fazla kaçırmamak ve sık sık tekrar edilmemek şartı ile, diyetlerinizde de arada sırada tüketebileceğiniz lahmacunun kalorisi; sıklıkla merak edilmektedir.

Lahmacunun kalorisi, gramajına  yani büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Örneğin; 1 adet küçük (80 gr) lahmacun 118 kaloridir. 120 gr olan orta lahmacunlar 177 kalori iken; büyük yani 150 gram olan lahmacunlar 220 kaloridir.

Lahmacun Buzlukta Saklanır Mı?

Arta kalan veya ilerde pratik olması için lahmacunu buzlukta saklamak isteyenlere müjdeli haberimiz var. Lahmacun, buzlukta saklanabilir. Uygun bir buzdolabı poşetine yerleştirdiğiniz lahmacunun havasını alın ve -18 dereceli buzluğa koyun. Bu metodu kullanarak neredeyse 3 aya yakın lahmacunlarınız taze kalacaktır. Buzdolabında da 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Lahmacun Zehirler Mi?

Neredeyse her yiyecekte olduğu gibi, bozuk veya kötü yapılmış lahmacunda da zehirlenme durumu görülebilir. Fakat burada en çok dikkat edilmesi gereken, lahmacunun iç harcındaki kıymanın kalitesidir. Lahmacun bozuksa, kişileri zehirleyebilir.

Lahmacun Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Kötü koşullarda yapılmış, uzun süre beklemiş veya çok sıcak ve nemli ortamda beklemiş lahmacunlarda bozulmalar görülebilir. Bu bozulmalar da kişileri zehirler. Lahmacun zehirlenmesi yaşıyorsanız; aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını aynı anda görebilirsiniz. Lahmacun zehirlenmesi belirtileri şunlardır:

-         Kusma

-         Karın Ağrısı ve Kramplar

-         Şiddetli İshal

-         Mide bulantısı

-         Ateş

-         Baş dönmesi

Bu belirtiler sizde varsa, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşunun ACİL’ine başvurmalısınız.

Lahmacun Yanına Meze Olarak Ne Yapılır?

Lahmacun, bir hamur işi olduğu için yanına hiçbir hamur işi yakışmaz. Genellikle çorba, salata ve mezeler ile tüketilebilir. Peki, hangi mezeler lahmacuna yakışır? Size birkaç lahmacun mezesi önerisinde bulunacağız.

-         Haydari

-         Acılı Ezme

-         Köz Patlıcan Salatası veya Yoğurtlu Patlıcan

-         Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Bu mezeler, lahmacunun yanına en çok yakışan mezelerdir.

Lahmacun ve Pide Farkı Nedir?

Yapılış ve malzemeler açısından birbirine çok benzeyen lahmacun ve pidenin farkının tam olarak ne olduğu merak edilebilir. Özellikle kıymalı pide ve lahmacunun farkı…

Öncelikle şekil olarak birbirlerine benzemezler. Lahmacun yuvarlak ve yanları açık pişirilirken; pide uzun ince ve yanları kapalı olarak pişirilir. Lahmacun çok daha incedir ve çıtırlığı önemlidir. Pide hamuru daha kalındır ve yumuşak olması daha çok cezbedicidir. Ayrıca, lahmacun sadece kıymalı olurken; pide sebzeli de olabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir