Karıncalanma Tedavisi

Karıncalanma Tedavisi

Karıncalanma Tedavisi

Karıncalanma sebepleri içerisinde en fazla karşılaşılan nörolojik sorunlar diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, multipl skleroz (MS) hastalığı, beyin tümörleri, ensefalit, transvers miyelit ve inme biçiminde sıralanabilir.

Vücutta karıncalanma hissi sinirler üstünde meydana gelen baskı ve sıkışma sebebiyle ortaya çıkmakta ve pek fazla hastalık sinir zarar ve sebebiyle karıncalanmaya yol açmakta. Karıncalanma sebepleri içerisinde en fazla karşılaşılan nörolojik sorun diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörü, multipl skleroz (MS) rahatsızlığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme biçiminde sıralanabilir. Bütün bu rahatsızlıklar vücudun belirli kısmında sinir zararına sebep olur ve bunun neticesinde karıncalanma, uyuşukluk, iğne batması ve yanma gibi sorunlar meydana gelir.  Ortopedik sebepler de vücutta sinir zararına ve buna bağlı parestezi gelişmesine yol açar. Özellikle bir travmaya bağlı meydana gelen nörolojik yaralanmalar neticesinde çoğunlukla sinir zararları gelişir ve bu olay vücutta karıncalanmadan daha büyük şikayetlere sebep olabilir. Bazı kemik kırıkları, kemik erimesi (osteoporoz),boyun ya da sırt yaralanmaları, fıtıklı omur diskleri, karpal tünel sendromu ile dejeneratif disk zararı vücutta karıncalanma şikayetine yol açan önde gelen ortopedik sebepler olarak sayılabilir.  Bazı psikiyatrik hastalıkların da vücudun farklı kısımlarında sinir sıkışmasına ve sinirler üstünde baskı gelişmesine sebep olduğu söylenebilir. Özellikle panik atak rahatsızlığı olab yaklaşık %80'inde ataklar evvel ve ataklar esnasında sinir sıkışmaları yaşanır ve bu durum uyuşukluk, karıncalanma, iğne batması ve deride yanma tarzı şikayetlere yol açabilir. Sık tekrar eden karıncalanma ve uyuşukluk şikayetleri insanların günlük yaşamında aksaklıklara sebep olduğundan dolayı etkili biçimde tedavi edilmesi lazımdır. Nörolojik, ortopedik ya da psikiyatrik sebeplerle ortaya gelen parestezi sorunların kişinin sadece duyu kaybı yaşamasına sebep olan ve herhangi bir hareket kısıtlılığına nedeniyle vermeyen sinir sorunudur. Eğer karıncalanmanın yaşandığı kısımda aralıklı ya da devamlı olarak hareket kısıtlılığı meydana geldiyse en kısa zamanda doktor kontrolüne başvurulması ve en etkili tedavi yönteminin uygulanması lazımdır.

Karıncalanma Tedavisi

Karıncalanma sebepleri içerisinde en fazla karşılaşılan nörolojik sorunlar diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, multipl skleroz (MS) hastalığı, beyin tümörleri, ensefalit, transvers miyelit ve inme biçiminde sıralanabilir.

Parmaklarda Karıncalanma Neden Olur

Özellikle ilk üç parmağınızda uyuşma meydana geliyorsa, uyandığınızda, el bileğinizi zorlanması şikayet çoğalıyorsa bu bize bir rahatsızlığın sinyalini verir: Karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, el bileğinde sinir sıkışması biçiminde de bilinir. El parmaklarının hareketinin ve hissinin yapılması önemli bir rolü olan median sinirin el bileği hizasında karpal tünel ismi verilen bağ dokusunun olduğu noktada sıkışmasına karpal tünel sendromu ismi verilir. Özellikle el bileğini sürekli bükük pozisyonda tercih edilir (bilgisayarla bilinenler, tekstilciler, kasaplar, el işiyle ilgilenenler, ev hanımları, enstrüman kullananlar) karpal tünel sendromuyla çoğunlukla karşılaşırlar. Hormonal sebeplerde de etkilidir. Bu sebeple kadınlarda ve gebelerde daha fazla görülür. Şeker rahatsızlığı, hipotiroidi, gut, obezite, romatoid gibi rahatsızlıklar karpal tünel sendromunu tetiklemektedir.

Reflü Karıncalanma Yapar mı?

Reflü, midede hazımsızlık olmasına sebep olan bir hastalık türüdür. Bazı insanlarda geçici olabildiği gibi bazı insanlarda kalıcı biçimde bulunmakta olan bir hastalık çeşitidir. Reflü, birbirinden değişik etkiler meydana gelebilir. Karıncalanma ise bu etkiler içerisinde yer almaktadır. Reflü rahatsızlığına sahipseniz ve bu rahatsızlık esnasında karıncalanma, kaşınma ile benzeri problemlerle ile karşılaşıyorsanız bir doktordan yardım almanız lazımdır.

Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

Elde ile ayakta karıncalanma hissedildiğinde kesinlikle bir nöroloji uzmanının değerlendirmesi lazımdır. Bir takım kan testleri, EMG ismi verilen sinir ve kasların çıkması ve bozukluğunu değerlendiren testin olması lazımdır. Bu testlerle tanı büyük miktarda kesinleşiyor ve tedavi planı hazırlanıyor. Tedavi çoğu kez sebebe yönelik olmakta. Yani bir rahatsızlığın neticesinde şikayetler ortaya çıktıysa karıncalanmanın tedavisi yapılmakta. Elde ile ayakta karıncalanma, bağışıklık sisteminin normal hali dışında çalışması neticesi gelişmiş ise bunun düzenlenmesi yapılması lazım. Bir maddenin eksikliği neticesinde el ve ayakta karıncalanma meydana gelmesi ise bu maddenin yerine koyulması amaçlanarak tedavi uygulanır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir