Hayvan Kısırlaştırmak Caiz Mi?

Hayvan Kısırlaştırmak Caiz Mi?

Hayvan Kısırlaştırmak Caiz Mi?

İnsanlar gibi tüm hayvanların da üreme ve çoğalma hakları olan canlılardır. Hayvanların yeme içme ihtiyaçlarının teminini engellemek uygun olmadığı gibi üreme özelliklerini ortadan kaldırmak da uygun olmayacaktır. Gerekli ve meşru bir sebep bulunmadıkça hayvanların kısırlaştırılması da caiz olmayacaktır.

Oruç tutulması mekruh olan Bayram günleri dışındaki günlerde oruç tutmak caiz olarak bilinmektedir. Ancak sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak tenzihen mekruh olarak bilinmektedir.

Nafile oruç tutma konusunda kişi serbesttir yani belli bir vakti bulunmamaktadır. Kişi istediği zaman tutabilmektedir. Bazı günler vardır ki bu günlerde oruç tutmak mekruh olacaktır. Bunun dışında kalan her gün oruç tutulabilmektedir.

Hayvan Kısırlaştırmak Caiz Mi?

İnsanlar gibi tüm hayvanların da üreme ve çoğalma hakları olan canlılardır. Hayvanların yeme içme ihtiyaçlarının teminini engellemek uygun olmadığı gibi üreme özelliklerini ortadan kaldırmak da uygun olmayacaktır. Gerekli ve meşru bir sebep bulunmadıkça hayvanların kısırlaştırılması da caiz olmayacaktır.

İhtiyaç Finansmanı Caiz Mi?

İhtiyaç finansmanı, katılım bankacılığı esaslarına uygun olarak belirlenen hizmet alımlarına yönelik Hizmet Kiralaması yöntemi ile ihtiyacınız olan hizmet alımlarında finansman desteği sağlamaktadır.

Yurt içinde faizci banka ile işlem yapmak, faiz alıp vermek, İslam'a göre caiz olmadığı için normal hallerde (zaruret bulunmadığında) bunlar yapılamaması gerekmektedir. Burada zaruretten maksat, giderilmediği takdirde normal olmayan sıkıntılara sebep olan ihtiyaç olarak bilinmektedir.

İcradan Mal Almak Caiz Mi?

Öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığının icradan alım yapmak helaldir fetvasının bulunduğunu belirtmek gerekmektedir. İslam hukukçularının çoğunluğu borçluların mallarına haciz konup satılmasını caiz görülmektedir. Bu şekilde satılan malı almak da helal olacaktır.

İpek Kirpik Caiz Mi?

İpek kirpik uygulaması yaptıran kadınlara bir güzellik vermesiyle birlikte göz makyajına ayrılan süreyi de kısaltmakla beraber kişiye önemli zaman tasarrufu sağlamaktadır. İpek kirpiklerin kalıcılığı konusunda uzmanlar 1 ay ile 6 ay arasında bir süreyi tahmin etmektedirler.

Abdest alırken abdeste yıkanması gereken bütün organları yıkamak ve ıslatmak farz olarak bilinmektedir. Kirpiklerde ıslanması gereken organlardan birisi olarak bilinir. Kirpiklere takılan takma kirpik suyun orijinal kirpikle temasını kestiği için abdest ve gusle engel olacaktır. Bundan dolayı da abdest ve gusül eksik ve geçersiz olacaktır.

Jelibon Caiz Mi?

Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş bir ürün ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caiz olacaktır. Helal damgasın taşıyan bazı şekerlemeler gibi düşünülebilir. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer' an caiz olacaktır.

Jinekomasti Caiz Mi?

Herhangi bir tedavi gerekliliği olmaksızın sadece estetik kaygıyla yapılan yağ aldırma işlemleri fıtrata müdahale olarak görüldüğünden dinen caiz olmayacaktır.

Normal insanı rahatsız eden değişim ve oluşumları düzeltme, normalleştirme mahiyetindeki operasyonlara izin verilmektedir.

İnsanın yaşına göre normal olan değişimleri ortadan kaldırmak ve insanları yanıltmak manasında değişimde bulunmak caiz olmamaktadır.

Zorunlu olmayan durumlarda ve operasyonlarda erkeği erkek, kadını kadın opere etmesi gerekmektedir.

Jilet Caiz Mi?

4 mezhebin fıkhında erkeğin sakalını jiletle tıraş etmesi haram olarak bilinmektedir. Ancak çalıştığı işten dolayı tıraşa mecbursa burada zaruret hâsıl olmaktadır. Kişi harama girmeyeceği bir iş bulana kadar orada çalışabilmektedir.

Sakalın kesilmesi yani jilete vurulması İslam dinide caiz olmayacaktır. Mezhepler açısından konuya bakacak olur isek Hanefi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre sakalı kesmek caiz değildir, Şafi mezhebinde ise mekruhtur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir