Gebelikte AFP Değeri Ne Olmalı?

Gebelikte AFP Değeri Ne Olmalı?

Gebelikte AFP Değeri Ne Olmalı?

Hamilelik sırasında anne kanındaki alfa-fetoprotein miktarını ölçen ve belirli kanser türlerinin teşhis ve takibinde kullanılan AFP testi, kanın mililitresinde (ng/mL) nanogram cinsinden ölçülür. Gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde AFP 0 ila 40 ng/mL arasındadır.

AFP (alfa-fetoprotein),fetal dönemden 3 aylık olana kadar bebeklerin kanında bulunan temel bir proteindir. Zamanla, bebeğinizin kanı yavaş yavaş azalacaktır. Yetişkinlerde, bu protein sadece kanser hücreleri AFP salgıladığında üretilir.

AFP testi, tüm hamile kadınlar için bir kan testidir. Genellikle gebeliğin 16. ve 20. haftaları arasındadır. Hafta boyunca düzenli olarak gerçekleşir. Bu test tek başına veya üçlü veya dörtlü tarama testinin bir parçası olarak kullanılabilir.

AFP testi bebeklerde spina bifida ve anensefali gibi hastalıkların varlığını doğrulamak için yapılır. Aynı zamanda tıbben bebeğin bağırsağının bir kısmının vücuttan dışarı çıkması durumu olan göbek fıtığı olarak bilinir. Karındaki kusurları bulmak için kullanılabilir.

Gebelikte AFP Değeri Ne Olmalı?

Hamilelik sırasında anne kanındaki alfa-fetoprotein miktarını ölçen ve belirli kanser türlerinin teşhis ve takibinde kullanılan AFP testi, kanın mililitresinde (ng/mL) nanogram cinsinden ölçülür. Gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde AFP  0 ila 40 ng/mL arasındadır.

AFP Hangi Durumlarda Yükselir?

AFP seviyeleri doğumdan kısa bir süre sonra düşer. AFP muhtemelen yetişkinlerde düzgün çalışmıyor. Vücudumuzda normalde çok az miktarda alfa-fetoprotein (AFP) bulunur. Bununla birlikte, kan seviyeleri genellikle karaciğer hastalığı, belirli kanser türleri veya hamilelik gibi durumlarda yükselir.

AFP Normal Değerleri Nedir?

Gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde AFP değeri, 0 ila 40 ng/mL değeri olarak belirlenmiştir. Gebelerde ise 10 ila 150 ng/mL aralığında olması gerekir.

Üçlü Tarama Testi Sonuçları Nasıl Olmalı?

Üçlü tarama testinin sonuçları şöyle yorumlanır; Down Sendromu için kan değerinin eşik değeri 1/250 olmaktadır. Bu değerin aşılması olumlu olarak yorumlanır.

Üçlü Testte AFP Değeri Kaç Olmalı?

Erkeklerde veya hamile olmayan kadınlarda normal AFP seviyeleri genellikle 40 mikrogram/litreden azdır. Normal değer aralığı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder.

AFP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Gebe olmayan kadınlarda AFP'nin 0 ila 40 ng/mL aralığında olması beklenir. Gebe kadınlarda bu değer 10 ile 150 ng/mL arasında değişmektedir. Hamilelik sırasında yüksek AFP, bebeğin rahimde nöral tüp defekti olduğu anlamına gelir.

AFP Değeri Erkeklerde Kaç Olmalı?

AFP değerinin erkeklerde kaç olması gerektiği sıkça araştırılan konulardan biridir. Bu noktada konu hakkında açıklama yapacak olursak; AFP değeri erkeklerde 0-40 ng/mL olmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir