Boğazda Nodül Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Boğazda Nodül Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Boğazda Nodül Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Nodülleri bulunan hastalarda belirtiler genel olarak aşağıdaki gibidir.
• Yutkunma sırasında boğazda takılma hissiyatının oluşması.
• Nefes alırken zorluk.
• Ses kısılması durumu.
• Boğazda ağrı.
• Yemek borusunda oluşan baskı sebebiyle geceleri gürültülü nefes alma durumu.
• Nodül baskısı nedeniyle yutma zorluklarının oluşması.
• Boğuk ses durumu.

Genellikle ses kısıklığı, boyunda kitle, yutkunma güçlüğü gibi şikayetler de tiroid nodülü kanserinin çok ileri evre belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda ishal, yorgunluk ve yüzde kızarıklık da belirti olarak gözlemlenmiştir.

Nodül olan kişilerde eğer bez yavaş çalışmıyorsa tek başına kilo alımına neden olmayacaktır. Şişmanlığın çok az bir bölümünün sebebinin tiroid bezi ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.

Boğazda Nodül Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Nodülleri bulunan hastalarda belirtiler genel olarak aşağıdaki gibidir.

·            Yutkunma sırasında boğazda takılma hissiyatının oluşması.

·            Nefes alırken zorluk.

·            Ses kısılması durumu.

·            Boğazda ağrı.

·            Yemek borusunda oluşan baskı sebebiyle geceleri gürültülü nefes alma durumu.

·            Nodül baskısı nedeniyle yutma zorluklarının oluşması.

·            Boğuk ses durumu.

Boğazda Nodül İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tiroit bezlerinden kaynaklanan herhangi bir sorun olması halinde hastaların iç hastalıkları yani dahiliye bölümlerine sıra almaları ve tahlil yaptırmaları gerekmektedir. Eğer bölümün hekimi tarafından gerekli görülürse iç salgı bezleri ile ilgilenen endokrinoloji bölümüne de sevk edilebilirler.

Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları da bakar. Genel cerrahi hastalıkları uzmanı hekimler ilk etapta tanı koyma amacı ile hastayı muayene ederler. Bu muayene ise hastanın tiroid organının bulunduğu boyun bölgesinden el yardımıyla yapılır. Muayeneden sonra gerek görülürse parça alımı ve tahlil hekim tarafından talep edilebilir.

Boğazdaki Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir?

Tiroid nodülünün büyüklüğü 3 ila 4 cm olması tehlike arz etmektedir. Nodüller 1 ya da 2 mm büyüklükten başlayarak 7 ila 8 cm büyüklüğüne kadar yükselebilmektedirler. Bazı tiroit nodüllerin de kanser riski %20-25 e kadar çıkabilmektedir. Düzenli sağlık kontrolleri sağlanarak nodüllerin boyutunun gözlem ve takip çerçevesinde değerlendirilmesi, oluşabilecek herhangi bir sağlık riskinin minimuma düşmesini ve erken tanı ve teşhis sayesinde erken tedaviye başlamada önemli rol oynamaktadır.

Boğazdaki Nodül Ele Gelir Mi?

Boğazdaki nodüller boyun bölgesinde şişlik ile birlikte ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodüller çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa sebebiyet verebilmektedir.

Ufakken herhangi belirti vermeyen nodüller, büyüdükçe elle hissedilebilir hale gelebilir. Ayrıca bazı nodüller ise gözle görülebilir hale gelebilir. Kimi zaman da yemek borusu ve soluk borusuna baskı uygulayarak yutmayı, soluk alıp vermeyi engelleyip nefes darlığı gibi ciddi sağlık problemleri yaratabilmektedir.

Boğaz Enfeksiyonu Nodül Yapar Mı?

Bademcik ya da farenjit gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar tedavi gerçekleştirilse bile boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmada önemli görevleri olan tiroit bezine kadar geçiş yaparak bu bölgede çeşitli rahatsızlıklara sebep verebilir.

Tiroit iltihabı geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile meydana gelebilmektedir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi belirtiler dahlinde kendi göstermektedir. Ayrıca kanda tiroit hormonları artar ve kişide titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik ve kilo kaybı gibi çeşitli problemler de gözlemlenebilmektedir.

Boğazdaki Nodül Bademcik İltihabı Yapar Mı?

Boğazdaki çok sayıdaki mikrobun çoğunlukla yararlı bakterilere karşı üstünlük sağladıklarında, bazen bademcikler de yenik düşer ve bademcik iltihabı meydana gelir.

Bademcik iltihabı boğazda takılma hissine neden olabilir, ancak bademciğin ve boyundaki lenf bezlerinin büyümesine yol açmayacaktır.

Bademcikte üreyen mikroplar eklemlere yayılarak eklem romatizmasına, böbreklere yayılarak böbrek iltihaplarına, en tehlikeli olarak da kalp kapakçıklarına ve zarına yayılarak kalp iltihabına kadar pek çok zararlı rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir