Atatürk Çanakkale Savaşında Var Mıydı?

Atatürk Çanakkale Savaşında Var Mıydı?

Atatürk Çanakkale Savaşında Var Mıydı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı Devleti döneminde genç ve yetenekli bir askerdi. Genç yaşına rağmen birçok savaşta ve mübadelede yer almıştır. Atatürk Çanakkale savaşında 19. Tümen komutanı olarak katılarak yer almıştır.

Çanakkale muharebesi 1.Dünya savaşı devam ederken, Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşen Osmanlı ve itilaf devletlerinin hem kara hem de deniz mücadelesidir. 1915 yılında Çanakkale ve Gelibolu boğazını koruma göreviyle atanan Alman komutan Otto Viktor Liman Von Sanders’dir. Bu cephedeki başarısından sonra Osmanlı devleti komutanın rütbesini yükseltmiştir.

Atatürk Çanakkale Savaşında Var Mıydı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı Devleti döneminde genç ve yetenekli bir askerdi. Genç yaşına rağmen birçok savaşta ve mübadelede yer almıştır. Atatürk Çanakkale savaşında 19. Tümen komutanı olarak katılarak yer almıştır.

Atatürk Çanakkale Savaşında Hangi Cephedeydi?

“Çanakkale Geçilmez“ düşüncesini hem kendisine hem de düşmana ezberleten, az mühimmatla çok büyük bir zafere imza atılan Türk tarihinin seyrini değiştiren en önemli zaferlerden biri Çanakkale muharebesidir. Çanakkale Boğazı’nda ağır kayıplar veren Fransız ve İngiliz birlikleri, Gelibolu Yarımadası’na yöneldi.

25 Nisan 1915 sabahı “Arıburnu“ denilen bölgeye düşman askerleri çıkmaya başladı. Ancak Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının savunma gücünden habersizlerdi.  Mustafa Kemal’in komutanlığındaki 19. Tümen, düşman kuvvetlerini Conkbayırı’nda durdurmayı başardı. Atatürk Çanakkale cephesinde, Conkbayırı, Arıburnu ve Anafartalar bölgesinde silah arkadaşlarının komutanlığını yapmıştır.

Atatürk Çanakkale Savaşında Kaç Yaşındaydı?

Türk milletinin en büyük, en sancılı ve en ağır kayıplar verdiği “bitti“ denilen yerden tekrar var olduğu, adeta küllerinden doğan bir Anka kuşu misali, bir milletin tekrar can bulduğu, inanılmaz bir mücadelenin adıdır Çanakkale Zaferi. Askeri dehası, savaş taktikleri ve soğukkanlı bir komutan olan Atatürk’ün komutası önderliğinde, silah arkadaşlarıyla birlikte imkansız denilen bir zafere imza atmışlardır. Çanakkale savaşı sırasında Atatürk 34 yaşında genç bir komutandı.

Çanakkale Savaşında Başkomutan Kimdir?

Osmanlı imparatorluğunun en önemli isimlerinden biri olan etkin bir asker ve bir siyasetçi olan Enver Paşa’dır. Genelkurmay Başkanı ve Harbiye Nazırlığı yetkisi ile Çanakkale savaşını planlamış ve komuta etmiştir. Çanakkale savaşında Türk askerini cephede yöneten kişi Enver Paşa’dır.

Çanakkale Savaşı’nda Batırılan Gemiler?

Çanakkale savaşı, hem denizde hem de karada mücadele edilen büyük bir savaştır. Deniz savaşında etkili olmamızın en büyük nedenlerinden biri de Bir mayın gemisi olan Almanya’da inşa edilerek Türk ordusuna teslim edilen “Nusrat“ gemisidir. Çanakkale Boğazı’na döşediği mayınlar sayesinde, itilaf devletlerinin filosunu ağır bir hasara uğratmıştır.

Deniz savaşları sırasında İngiliz ve Fransız gemilerine Türk bataryaları, saldırılarına ardı arkası kesilmeden devam etmektedirler. Bu esnada itilaf devletlerine hissettirilmeden, Çanakkale Boğazı’na yaklaşık olarak 26 mayın döşenmiştir. Savaş sırasında İtilaf devletlerinin 3 büyük savaş gemisi olan Ocean, Bouvet, Irrestabble gemileri ağır ve büyük bir bozguna uğratılarak dakikalar içinde suya gömülmüştür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir